2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Hatalmas birságot kapott a Meta, 390 millió euróra büntették

2023-01-05 08:19 | Nézettség: 227
Az Ezrópai Unio hatalmas, 390 millió eurós bírságot szabott ki a Metára, mely multinacionális vállalat a Facebookot és az Instagramot üzemelteti. A megállapítás szerint a vállalat platformjain a személyre szabott hirdetéseket a törvényt megszegve erőltette a felhasználóira.

A giga bírságon túl a vállalatnak szembe kell néznie azzal is, mivel át kell alakítania az uniós piacának hirdetésalapú funkcióit, így ez a bevételein is látszani fog.

Az EU bírságának az alapja a 2016-ban hatályba lépő, 2018-tól pedig kötelezően alkalmazandó GDPR rendelet, melynek célja  pont az ilyen esetek magas szintű szabályozása, és a felhasználók szeméyles adatainak védelme és az adatokkal való visszaéles megakadályozása. 

Az EU szerdai döntése nem ír elő konkrét lépéseket a vállalat részére, de a várakozások szerint az várható hogy a Facebook és az Instagram a felhasználókra hárítja a döntést, hogy adataikat rábízzák-e a platform üzemeltetőjére vagy nem. 


Az Európai Adatvédelmi Testület októberi tervezetében 28 és 36 millió euró közti büntetést javasolt, ehhez képest kicsit meglapő a több mint tízszeres gigabírság.

/forrás: Euronews/

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=C2f4eJQzWXE