2023. február 3., péntek
Balázs névnapja

Helyére emelték a negyedik generációs orosz MBIR gyorsneutronos kísérleti blokk reaktortartályát

2023-01-20 08:54 | Nézettség: 74
2023. január 18-án beemelték a helyére az oroszországi Dimitrovgrád mellett épülő MBIR többcélú gyorsneutronos kísérleti blokk reaktortartályát. A maga nemében ez lesz a világ legnagyobb, 150 MW-os teljesítményű berendezése, amely a Roszatomhoz tartozó Atomreaktorok Tudományos Kutatóintézete dimitrovgrádi telephelyén valósul meg. A most elvégzett művelet jelentősége abban áll, hogy a reaktortartály beemelése után a helyére emelni a reaktorépület kupoláját és ezután felgyorsul a munka.

Az új kísérleti reaktor nemcsak az orosz hanem a globális nukleáris ipar számára is nagy jelentőségű, miután egy olyan fejlett és technológiailag jelentős kísérleti infrastruktúráról van szó, amely lehetővé teszi a kétkomponensű atomenergetika létrehozását és üzemanyagciklus zárását célzó technológia tanulmányozását, közelebb hozva és megalapozva a biztonságosan üzemeltethető negyedik generációs atomerőművek  megvalósítását. Az új kísérleti blokk lehetőséget teremt arra, hogy az elkövetkező 50 évben   az alap- és az alkalmazott kutatások terén áttörést hozó kutatásokat hajtsanak végre.

„A reaktortartály beemelése a tudósok, mérnökök, tervezők és építők csapatmunkájának eredménye és fontos állomás az MBIR-projekt megvalósítása során, ami lehetővé teszi a reaktor és berendezéseinek beszerelését. Ezután már jelentősen felgyorsul az építkezés, amely már így is az ütemtervnél gyorsabban halad.

A Roszatom MBIR kísérleti rektora és az orosz megatudományos projekt – a Kurcsatov Intézet PIK reaktora – kiegészítik egymást, és a neutronkutatás teljes spektrumát lefedik – közölte Jurij Olenyin, a Roszatom tudományos és stratégiai vezérigazgató-helyettese.

Az MBIR reaktortartálya 12 méter magas, 4 méter átmérőjű és több mint 83 tonnát nyom. Az ütemtervben előírtakhoz képest 16 hónappal korábban, már 2022 áprilisában a telephelyre szállították. A berendezést a Roszatom volgodonszki (Rosztov-megye) Atommas üzemében gyártották.

AZ MBIR kísérleti reaktor építésével párhuzamosan Dimitrovgrádban nemzetközi kísérleti központ is létesül, amely a gyorsneutronos reaktorok kompetenciaközpontja lesz vezető orosz és nemzetközi tudományos intézmények részvételével.

Jelenleg mintegy 1400 építő, köztük mérnökök és más műszakiak, valamint több mint 80 építőipari gép végzi a munkát az építkezésen, amelynek befejezését 2026-ra tervezik, ami egy teljes évvel a kitűzött határidő elő lesz. Ennek megfelelően az MBIR indítása 2027-re várható.

A csatolt videón a Rosatom egy másik fontos projektje látható:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=wzvoPAADZvY