2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

Hét nap alatt gyerekjáték lesz a karácsonyi takarítás

2022-12-16 16:58 | Nézettség: 166
A karácsony előtti készülődés mindenki számára stresszes időszak: az ajándékok beszerzése, a sütés-főzés és a takarítás valóban fárasztó tud lenni. Összeállítottak egy ünnepi takarítási tervet, melyben napra lebontva csoportosította a feladatokat. Ezt követve hatékonyan és időtakarékosan túleshetünk a takarítási feladatokon, hogy aztán még több időt tölthessünk szeretteinkkel.
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=o9hqWsejiFE

Első nap

Az első napon járjuk körbe a lakást és próbáljuk meg vendégként nézni, hogy mi lehet szem előtt, ami nekünk már fel sem tűnik. Ilyenek lehetnek a szobanövények száraz levelei, hetek óta elől hagyott magazinok. Ezen a napon készülhet lista arról, hogy kinek mi lesz a feladata az ünnepi készülődés során.

Második nap

A második napon olyan helyekre fókuszáljunk, amik szem előtt vannak, de ilyen rövid idő alatt már nem lesznek újra koszosak az ünnepig vagy a vendégek érkezéséig. Ilyen takarítási feladatok lehetnek az ablakmosás, a padlószegélyek tisztítása, a függönyök, ágynemű kimosása.

Harmadik nap

Takarítsuk el a leveleket, ágakat a ház előtt, ha eddig nem tettük. Tegyünk rendet a teraszon, helyezzük ki a kültéri dekorációs elemeket, ha még a garázsban vannak.

Negyedik nap

A negyedik napon tegyük rendbe az előszobát vagy belépőt, hogy az alkalmas legyen a vendégek fogadására. A ruhafogasról szedjünk le mindent, amit nem viselünk gyakran, hogy a vendég kabátjai biztosan elférjenek! Ellenőrizzük a szőnyegeken lévő foltokat, szennyeződéseket, és távolítsuk el őket.

Ötödik nap

Ötödik nap alaposan takarítsuk ki a fürdőszobát, WC-t, beleértve a fürdőszoba szekrényt, polcot is. Tegyük rendbe a vendégszobát, ha olyan vendégeket várunk, akik éjszakára is maradnak.

 
Hatodik nap

Takarítsuk ki a konyhát, zsírtalanítsuk a tűzhelyet, sütőt, sütőrácsot. A hűtőből a lejárt szavatosságú ételeket dobjuk ki! Ne feledkezzünk meg a hűtő tetején lévő porról sem!

Töröljük le a konyhai felületeket, konyhapultot, a konyhaszekrényeket kívül és belül!

Hetedik nap

Utolsó napra hagyjuk a portörlést a lakás többi részében. Ha korábban tennénk meg, a vendégek érkezéséig újra por jelenhet meg a felületeken. Törölgessünk le mindent, a könyvespolcokat, szekrényeket. Gondoskodjunk a mosogató és a csepegtető tisztaságáról is! A porszívózást is erre a napra időzítsük. 

Az ünneplés előtt már csak néhány apró feladat marad hátra: vigyük ki a szemetet, helyezzünk ki tiszta kéztörlő törölközőket, mossunk fel.