2022. július 7., csütörtök
Appolónia névnapja

Híradó: Végelszámolás a Magyar Sberbanknál

2022-03-02 23:38 | Nézettség: 346
Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított az osztrák Sberbank Europe AG-nál, mely magával rántotta magyarországi leányvállalatát is, tekintettel arra, hogy nemcsak a likviditása, hanem a tőkehelyzete is megrendült a magyarországi Sberbanknak, miután egy nagy összegű betéte ragadt bent anyabankjánál. A felügyelet próbálkozott a szanálási eszköztár egyéb elemeivel is, de ezek feltételei nem teljesültek, továbbá nem talált rövid időn belül átvevő intézményt a felügyelet a bankra, így kénytelen volt a végelszámolás mellett dönteni - jelentette be Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a felügyelet szerda reggeli online sajtótájékoztatóján.

A Sberbank engedélyének visszavonása a Pénzügyminisztérium jóváhagyását követően vált hatályossá, és ezt követően az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 napon belül automatikus kártalanítást nyújt a jogosult betétesek számára 100 ezer euró összegig, vagyis nagyjából 37 millió forintig. Három eset lehetséges:

  1. akinek van más banknál számlája, az az OBA honlapján elérhető, kitöltött számlaszámbejelentő formanyomtatvány kitöltésével tud annál a banknál jelentkezni a pénzéért.
  2. Ha nincs másik banknál számla, akkor lesznek kifizető bankok, amelyeknél egy megfelelő igazolást követően számlaszámot lehet nyitni, és ide fog utalni az OBA.
  3. A harmadik lehetőség a postai kézbesítés kis összegű kifizetések esetében.

Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet stb. és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.

Tekintettel arra, hogy a Sberbank egészséges hitelportfólióval rendelkezik, várható, hogy viszonylag gyorsan vevőt talál rá a végelszámoló így akinek 100 ezer euró feletti betétje van, további térülésekre is számíthat. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=JwHIa3yV81M