2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Hodász András katolikus pap a múlt héten jelentette be, hogy kilép az egyház kötelékéből, mert.. „Az egyház elengedte az emberek kezét”

2023-02-14 18:57 | Nézettség: 821
Hodász András néhány napja egy cikkben jelentette be, hogy kamaszkorában többször szexuálisan zaklatta egy pap. Ezek után készítettünk vele videós interjút, amely során Hodász beszélt az őt ért abúzus körülményeiről, az árulkodó jelekről, az egyház és a zaklatások viszonyáról, valamint hogy milyen okok miatt hagy fel a papi hivatással. Gyermekek zaklatása papok által. Gyermekek bármilyen zaklatása elfogadhatatlan.

Hodász András a szexuális zaklatásról:„Az egyház elengedte az emberek kezét”

Irgalmatlanul nehéz kimondani, és nem jókedvemben csinálom

Ahogy azt mi is megírtuk, Hodász András katolikus pap a múlt héten jelentette be, hogy kamaszkorában őt is szexuálisan zaklatta egy pap. A körülményekről, az egyház és a zaklatások viszonyáról a Telexnek adott hosszú interjút.

Azután döntött a megszólalás mellett, hogy Pető Attilát másodfokon is bűnösnek mondta ki a bíróság. Már jelezte az egyház felé, hogy többet nem akar pap lenni, jelenleg a felmondási idejét tölti.Többek között elmondta, hogy azután döntött úgy, hogy megszólal a témában, hogy Pető Attilát másodfokon is bűnösnek mondta ki a bíróság.

Az ő esetében az történt, hogy egy fiatal és népszerű pap sok fiatalt gyűjtött maga köré, és jó ideig nem tűnt fel senkinek, hogy gyanúsan exkluzívak ezek a barátságok. Hónapokig tartott a szexuális zaklatás, aminek úgy lett vége, hogy az elkövetőre „hajnalban rárúgták a rendőrök az ajtót”.


Az elkövetőt nem kívánta megnevezni, de azt elárulta, hogy az illető már 2007 vagy 2008 óta nincs egyházi kötelékben.

A szülőknek azt üzeni, hogy figyeljék a jeleket, ha például már felhívja a gyereket magához egy tanár, edző, pap, akkor az már nem egy sima tanár-diák viszony.
„Számomra fájdalmas azt látni, hogy az egyház, amely alapvetően az emberekért, a szegényekért, a társadalomért van, és nem a templomfelújításért, az az egyház elengedte az emberek kezét” - mondta a Telexnek azzal kapcsolatban, hogy a magyar katolikus egyház nem folytat átfogó vizsgálatokat a szexuális visszaélések felderítésére. „Nálunk sajnos ez hiányzik, és ez védhetetlen. Ezt nem lehet kimagyarázni, ezt meg kell csinálni” - folytatta.

A kritikáit megfogalmazta a belső papi levelezési listán, püspököknek is jelezte, de nem értettek egyet vele. Már jelezte az egyház felé, hogy nem kívánja folytatni a papi hivatást, jelenleg a felmondási idejét tölti.


„Elfogadom, hogy az egyházban kisebbségi vélemény vagyok, többek között ezért is lépek ki, mert nem akarok zavart okozni, nem akarok botrány lenni. Látom, hogy ilyen értelemben nincs helyem az egyházban”

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=YpdsM9eJ8WE