2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Hogyan készül a whisky és a whiskey története, és amit érdemes tudni

2023-02-15 11:55 | Nézettség: 173
Miért whisky Europában és whiskey Amerikaiban ? Miből készül a whiskey és hogy főzik? Hogy kell szervírozni a whiskey-t? Mi a whisky története? Milyen összetevőkből áll a whiskey? Miért szeretik olyan sokan a whiskey-t? Videóból sok mindent megtudsz a whiskeyről!

A whisky (vagy whiskey, az ír és az amerikai írásmód szerint) egy erős alkoholos ital, amelyet általában gabonából készítenek, és hordóban érlelnek. A whisky története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, mint ahogy azt sokan gondolják.

A whisky készítésének eredete Skóciában és Írországban található. Az első ír írásos említése a whisky készítéséről a 14. századból származik, azonban valószínűleg az ital készítése még ennél is régebbre nyúlik vissza. Skóciában az első írásos említés a whisky készítéséről a 15. században történt. Az eredeti whisky készítési eljárás során az árpát áztatták, majd szárították, majd malátává alakították, majd főztek és hozzáadottak élesztőt, majd az így kapott "sörből" lepárlással készítették el a whiskyt.

Az első whisky-készítők általában kisüzemi módon dolgoztak, és a whisky fogyasztása kezdetben kizárólag a helyi lakosságra korlátozódott. Az ital azonban hamar népszerűvé vált, és a 18. században már több mint 400 törvényes whisky-destillériát üzemeltettek Skóciában.

Az ír és a skót whisky különbözik egymástól a készítési eljárásukban, a felhasznált gabonafélékben és az érlelési időben. Az ír whiskey-t általában háromszorosan lepárlják, míg a skót whiskyt általában csak kétszeres lepárlással készítik el. Az ír whiskey-t általában tölgyfahordókban érlelik, míg a skót whisky-t tölgyfahordókban vagy sherry hordókban érlelik.

A whisky azóta világszerte elterjedt és népszerű ital lett, és számos országban készítenek kiváló minőségű whiskyt. Az ital készítési eljárása és a felhasznált gabonafélék változhatnak, de a hagyományos whisky-íz és karakter általában megmarad, és számos whisky-fajta kínál különböző íz- és illatjegyeket.

A Baileys-ről

A Baileys egy igazi felnőtteknek való finomság, amelyet 1974-ben indítottak útjára Írországban, és ma már világszerte 153 piacon kapható. A Diageo tulajdonában lévő Baileys jelenleg a 7. helyen áll a világszerte értékesített szeszes italok között. A Baileys Original Irish Cream az Irish Cream, a whisky és a finom szeszes italok jellegzetes, ízletes egyensúlya. A Baileys portfóliójában megtalálható az Original Irish Cream, a Salted Caramel, az Espresso Crème, a Strawberries & Cream és a Colada. További információért látogasson el a www.baileys.com weboldalra.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=waZlF_2hK4U

Duettezik a Baileys és az Eurovíziós Dalfesztivál, még édesebb lesz a világ legnagyobb élőzenei eseménye

Bizonyára sokan azt gondolják, hogy az idei Eurovíziós Dalfesztivált már nem lehet tovább fokozni, a Baileys azonban rácáfol erre a feltételezésre. A legkedveltebb likőrmárka hároméves együttműködést kötött a nagytörténelmű nemzetközi vetélkedővel, ezzel garantálva a felejthetetlen pillanatok megédesítését. Az újkeletű partnerség egy igazán finom kombinációnak ígérkezik, amely minden hozzávalót tartalmaz az önfeledt ünnepléshez, a zenétől kezdve, a büszkeségen és a szűretlen boldogságon át a krémesen édes kortyokig.

Az idén május 9. és 13. között az Egyesült Királyságban, a Liverpool Arénában megrendezésre kerülő esemény hivatalos partnereként a Baileys játékosan édes, ízletes pillanatokkal pezsdíti majd fel a Dalfesztivál milliókat egyesítő bulijait szerte a világon.
Jennifer English, a Baileys Globális Márkaigazgatója elmondta: "A Baileys-nél mind nagy rajongói vagyunk az Euróvíziós Dalfesztiválnak. Ez a világ leginkább befogadásra és elfogadásra tanító, sokszínű kultúrákat és közösségeket ünneplő globális eseménye, így a világ legnépszerűbb italmárkájaként izgalommal tölt el minket, hogy létrejöhetett ez a partnerség. Hisszük, hogy szexualitástól, etnikumtól, nemtől, és képességektől függetlenül mindenkinek jár, mindenkinek szüksége van egy kis édességre, a Baileys és az Euróvízió egysége pedig tökéletes recept a gondtalan, önfeledt szórakozáshoz. Alig várjuk, hogy az idei versenybe némi plusz ízt csempésszünk."

"Az Eurovíziós Dalfesztivál a világ legnagyobb élőzenei eseménye, amelyet milliók szeretnek szerte a világon, az idei verseny ráadásul extrán különlegesnek és látványosnak ígérkezik. Alig várjuk, hogy üdvözölhessük a Baileys-t az ünneplésben, és a zenei egység jegyében köszönthessünk minden zene és likőr kedvelőt májusban" – tette hozzá Martin Österdahl, az Eurovíziós Dalfesztivál Executive Supervisora.
A Baileys-szel minden hozzávaló adott egy kellemesen emlékezetes ünnepléshez. A weboldalon megannyi inspiráció és recept közül válogathatunk, amelyek személyre szabottan édesítik meg, a zene egyesítő pillanatait idén májusban.


A Baileys-ről

A Baileys egy igazi felnőtteknek való finomság, amelyet 1974-ben indítottak útjára Írországban, és ma már világszerte 153 piacon kapható. A Diageo tulajdonában lévő Baileys jelenleg a 7. helyen áll a világszerte értékesített szeszes italok között. A Baileys Original Irish Cream az Irish Cream, a whisky és a finom szeszes italok jellegzetes, ízletes egyensúlya. A Baileys portfóliójában megtalálható az Original Irish Cream, a Salted Caramel, az Espresso Crème, a Strawberries & Cream és a Colada. További információért látogasson el a www.baileys.com weboldalra.

A Diageo-ról

A Diageo a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalataként kiemelkedő márkakollekcióval rendelkezik az égetett szeszek, sörök és borok szegmensében. Portfoliójában olyan márkák szerepelnek, mint a Johnnie Walker, a Crown Royal, a J&B, a Buchanan’s és Windsor whisky márkák, a Smirnoff, a Cîroc és Ketel One vodkák, a Captain Morgan, a Baileys, a Don Julio, a Tanqueray és a Guinness. A Diageo globális vállalat termékeit világszerte több mint 180 országban értékesíti. A céget a Londoni Értéktőzsdén (DGE) és a New York-i Értéktőzsdén (DEO) is jegyzik. A budapesti iroda a négy globális üzleti szolgálató központ egyike, magas hozzáadott értéket képviselő stratégiai vállalati funkciókkal, mint például a kereskedelem, logisztika, pénzügy és stratégia, globális HR, üzleti elemzés, pénzügyi audit és beszerzés. További információt a cégről, a munkatársakról, a márkáról és a vállalat teljesítményéről a www.diageo.com oldalon talál.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról

Az Eurovíziós Dalfesztivál a világ legnagyobb és leghosszabb ideje futó élőzenei eseménye, mely 1956 óta – 2020 kivételével, amikor a koronavírus-járvány miatt törölték - minden évben az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagállamai között kerül megrendezésre. A versenyt, amelyre az EBU résztvevő tagországai minden évben új dalt küldenek nemzetük képviseletére, indulása óta 27 ország nyerte meg legalább egyszer. A 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban (Egyesült Királyság) 37 műsorszolgáltató vesz részt. A versenynek rendhagyó módon a BBC ad otthont Ukrajna nevében, akik 2022-ben, Torinóban, a Kalush Orchestra „Stefania” című produkciójával arattak győzelmet. A 2022-es verseny több mint 180 millió nézőt ért el világszerte a tévében és az interneten. Az EBU 112 médiaszervezetet képvisel 56 országban Európában, a Közel-Keleten és Afrikában; és további 30 munkatársa van Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Amerikában. Küldetése, hogy a PSM-et nélkülözhetetlenné tegye.