2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Hogyan szaporítsunk Hortenziát otthon? Mutatunk egy egyszerú módszert!

2023-06-27 17:26 | Nézettség: 2397
A Hortenzia, latin nevén Hydrangea egy gyönyörű dísznövény,melynek sok szerelmese van hazánkban, ami nem is csoda, hiszen ez a virág megfelelő gondozás mellett az egyik ékköve lehet kertünknek. A Hortenziát többféle módon is lehet szaporítani, mi most az egyik legegyszerűbb módszert a dugványozást mutatjuk be egy insta videó segítségével.

A hortenzia különböző fajtái és fajtái eltérő méretűek lehetnek, de általában közepes vagy nagy termetű növények. A virágzatok a hortenzia fő vonzereje, amelyek lehetnek gömb alakúak, fürtökben vagy laposabb formában.

A virágok színe változhat fehértől rózsaszínig, kékig vagy lila árnyalatokig, attól függően, hogy a talaj milyen savas vagy lúgos. A levelek általában zöldek, de bizonyos fajtákban piros vagy bordós színűek is lehetnek.

A hortenzia szaporítása 

A hortenzia szaporítása többféle módon történhet. Mutatjuk a lehetőségeket, köztük a videóban is szerplő dugványozást!

  • Dugványozással: A hortenzia dugványozásához vágjunk le egy egészséges hajtást a növényről. A vágott hajtást nedvesített gyökérhormonba mártjuk, majd egy táptalajba ültetjük. Fontos, hogy a dugványt nedves és meleg környezetben tartjuk, amíg új gyökerek nőnek ki belőle.
  • Magról szaporítás: A hortenzia magjait begyűjthetjük a virágzás után érett állapotban. Azokat be kell áztatni meleg vízben 24 órára, majd ültetni kell nedves talajba. A magokból kikelő hajtásokat később átültethetjük nagyobb tartályokba vagy a kertbe.
  • Tőosztással: Időnként a hortenzia tőosztással is szaporítható. Ehhez az anyanövényt ki kell ásnunk, majd a gyökértömeget megosztjuk, és új növényeket ültetünk a különálló részekből.
  • Rétegeltetéssel: A hortenzia rétegeltetése során válasszunk ki egy alacsony fekvésű ágat a növényen. Enyhén metszve vagy karcolva a kéreg alatt helyezzük el a tőzeggel vagy a talajjal fedett részt, majd rögzítsük. Amikor a rétegeltetett rész gyökereket képez és önálló növényként fejlődik, leválaszthatjuk az anyanövényről, és új hortenzia növényt kapunk.

Nézd meg az alábbi rövid videóban, hogyan kell elvégezni a dugványozást!

Kép és a videó forrása: https://www.instagram.com/p/Ct2RpKAO_Xj

A hortenzia gondozása függ a fajtától és a termesztési körülményektől. Általában kedveli a félárnyékos vagy árnyékos helyeket, kivéve néhány fajtát, amelyek a teljes napsütést is elviselik. A hortenzia igényli a rendszeres öntözést, különösen a forró nyári hónapokban. A talaj legyen jó vízelvezetéssel rendelkező, tápanyagokban gazdag. Az idősebb növényeket érdemes rendszeresen metszeni, hogy megőrizzék a kompakt formát és elősegítsék a virágzást.

A hortenzia tápanyagigényes növény, ezért fontos rendszeresen táplálkoztatni. Használhatunk lassú felszabadulású műtrágyát vagy speciális hortenzia tápoldatot. A virágzás színének befolyásolása érdekében alkalmazhatunk vas-szulfátot vagy alumínium-szulfátot a talajba, hogy savanyúbb környezetet teremtsünk.

A hortenzia virágzása a fajtától és a környezeti feltételektől függ. Általában a nyári hónapokban bontja virágait. A virágok tartóssága és színe nagyban függ a talaj pH-jától. A savanyú talaj lila vagy kék virágokat eredményez, míg a lúgos talaj rózsaszín vagy fehér virágokat eredményez. Néhány fajta virágai idővel változtathatják színüket.

Fontos megjegyezni, hogy a hortenzia egyéni igényei és gondozása változhat a fajtájától függően. Mielőtt elültetnénk vagy szaporítanánk, érdemes tájékozódni a konkrét fajta gondozási útmutatójáról, hogy a legjobb eredményeket érhessük el.