2024. február 22., csütörtök
Gerzson névnapja

Hogyan zajlik egy rajtaütés? Milyen forrásokból szerez bizonyítékokat a GVH?

2023-02-14 11:46 | Nézettség: 269
Miért érdemes együttműködni, ha bekopogtat a GVH? Mi volt az, amin még a versenyhatóság szakemberei is meghökkentek? A válaszokért érdemes meghallgatni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) podcast-sorozatának legfrissebb adását.

Rajtaütés-sztorik a GVH podcast legújabb epizódjában

A nemzeti versenyhatóság év elején indult podcast-sorozatának legfrissebb epizódja az előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatások, hétköznapi nevén a rajtaütések gyakorlatát mutatja be.

A rajtaütés a titkos versenykorlátozások, vagyis a kartellek feltárásához szükséges versenyhatósági eszköztár egyik legfontosabb eleme, de a gyorsított ágazati vizsgálatok során is komoly szerepet kap – így jelenleg nagyban segíti az élelmiszer-inflációval szembeni versenyhivatali fellépést is.

A GVH-podcast legújabb részében kiderül, milyen célból üt rajta a versenyhatóság egy vállalkozáson, hogyan mérsékelheti a cégek önkéntes együttműködése a jogsértésük következményeit és mi történik, ha valaki hátráltatni próbálja a kutatást. 

A beszélgetés során szóba kerülnek a rajtaütések – időnként mulatságos – tapasztalatai is olyan esetekről, amikor az érintett cégek a lehető legkreatívabb módokon próbálták meg eltüntetni a bizonyítékokat a versenyhatóság szakemberei elől; a határidőnapló egyes oldalainak kitépésétől a céges számítógépek hirtelen ötlettől vezérelt, azonnali leselejtezéséig.

Az érdeklődők a GVH honlapján, közösségi csatornáin és streaming-szolgáltatókon hallgathatják meg az adást, illetve a podcast-sorozat korábbi részeit:
•    https://gvh.hu/sajtoszoba/gvh-podcast
•    https://youtu.be/v8vKBDbka2Q
•    https://open.spotify.com/show/01iuQLMRYFUZlWmUYVgkW0
 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=IOmqEfM932s