2023. november 30., csütörtök
András, Andor névnapja

Horog kötése - horgászathoz kötelező tudni ezeket a kötözési, csomózási módszereket - videó

2023-08-19 06:51 | Nézettség: 3580
Hogyan kell horgászathoz az alapvető csomókat megkötni? Ho

Horgászcsomók kötése, milyen horog kötési módok vannak, melyekkel a damilhoz (horgász zsinórhoz) kötjük a horgot?

Horgászcsomók vagy horog kötési módok számos módon lehetnek alkalmazva a horgászhorgok rögzítésére a damilhoz vagy horgászzsinórhoz. Ezek közül néhány népszerű és megbízható csomót szeretnénk bemutatni az alábbi videóban:

- Ördögcsomó (Improved Clinch Knot): Ez a legelterjedtebb horgászcsomó, melyet könnyű kötni és megbízhatóan tartja a horogat. Megfelelő szorítás mellett jól működik.

- Palomar csomó (Palomar Knot): A palomar csomó erős és megbízható választás, különösen vastagabb damilok vagy zsinórok esetén. Az egyik előnye, hogy megtartja a damil eredeti szakítószilárdságát.

- Trilene csomó (Trilene Knot): Ezt a csomót gyakran monofil vagy fluorocarbon damilokhoz használják. Egyszerű és megbízható, kiválóan alkalmazható különböző horgokhoz.

- San Diego Jam csomó (San Diego Jam Knot): Erős és megbízható csomó, amelyet főként vastagabb damilokhoz vagy zsinórokhoz használnak. Alkalmas nagyobb terhelések viselésére.

- Eldredge csomó: Különleges megjelenésű csomó, amely erős és megbízható. Különösen azoknak tetszhet, akik valami különlegesebb megoldást keresnek.

- Loop csomó (Perfection Loop Knot): Ezt a csomót általában vezetőzsinórok végére kötik, hogy könnyedén cserélhessék ki az előkét vagy a csalit. Egy hurokot hoz létre.

- Blood csomó (Blood Knot): Amennyiben két különböző vastagságú damilt kell összekötni (például vezetőzsinót és előkét), a Blood csomó hatékony választás lehet.

Minden csomó kötésénél fontos, hogy megfelelően és gondosan kössük meg, és szükség esetén ellenőrizzük az erősségüket.

Érdemes gyakorolni őket a kívánt eredmények eléréséhez. A horog mérete, a damil vastagsága és a használt technika is befolyásolhatja a legmegfelelőbb csomó kiválasztását.

Horgászcsomó kötések videón bemutatva:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ZeISlKp_ej8