2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Hová kerül Paksról a nukleáris hulladék?

2023-02-06 09:15 | Nézettség: 178
Atomenergia előállításának mellékterméke a nukleáris hulladék. Nukleáris hulladékot el lehet tárolni úgy, hogy az ne veszélyeztesse a környéken lakók életét? Kinek az érdeke a nukleáris hulladék eltárolása? Milyen veszélyeket hordoz a nukleáris hulladék az emberekre, ha nem jól tárolják. Nukleáris hulladék szállítása, tárolása, őrzése milyen veszélyeket hordoz magában az emberekre nézve? Mi történik a reaktorokból kikerülő nukleáris hulladékokkal? Hol tárolják a nukleáris hulladékokat. Magyarországon hol található nukleáris hulladék tároló hely? Milyen feltételeknek kell megfelelni egy nukleáris hulladék lerakóhelynek, hogy ne veszélyeztesse az emberiséget az ott tárolt veszélyes hulladék? Mennyi a lebomlási ideje a nukleáris hulladékoknak?

 Miért keletkezik nukleáris hulladék az atomenrgia előállítása során? 

A szénnel, olajjal vagy gázzal szemben a nukleáris üzemanyag sosem ég el teljesen.

Ennek az az oka, hogy az "égetés" során olyan atommagok keletkeznek, amelyek neutronelnyelő képessége igen nagy. Idővel a hasadáskor termelődő neutronok nagy részét ezek a korábbi reakciókban létrejött atommagok befogják.

Egyre több és több ilyen reakciótermék lesz jelen a hasadási folyamat eredményeként, így a láncreakció egy idő után leáll. Így a fűtőanyag többé már nem képes energiát termelni, rendkívül radioaktív hulladékká válik.

Sőt mi több, a hasadási reakciótermékek felezési ideje tíz- vagy akár százezer év is lehet, tehát nagy figyelemmel kell eljárni tárolásuk során hosszú-hosszú ideig. Emiatt az ilyen hulladék elhelyezése komoly társadalmi, politikai és szabályozási problémákat okoz.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=RsjRPsW1prY