2022. június 30., csütörtök
Pál névnapja

Ideológiai rekonstrukció, avagy a budavári építkezések

2022-02-23 15:43 | Nézettség: 217
A Várkert Bazár felújításával kezdődött a Budai Várnegyed átfogó rekonstrukciója, amely a Nemzeti Hauszmann Programban csúcsosodik ki. A projekt során főként az 1945-ben megsemmisült vagy az azt követően lebontott történelmi épületeket rekonstruálják - többek között a Lovardát, a Honvéd Főparancsnokságot és a József Főhercegi Palotát -, valamint politikai intézményeket költöztetnek vissza a Várba - mint például a Miniszterelnökséget vagy a Pénzügyminisztériumot. Bár a kormány eleinte átfogó szakmai és társadalmi párbeszédet ígért, sokak szerint ezek elmaradtak.

A rekonstrukció ellen számos szakértő tiltakozik és több szakmai szervezet is nemtetszését fejezi ki: többen kifogásolják az építkezések mögötti politikai-ideológiai okokat, sok építész pedig hiányolja a Programból a modern építészeti megoldásokat. Ezek ellenére a projekt sosem látott tempóban folyik. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=rMvbzv2Y7AU

Öröm látni, hogy egy hosszú pusztulat után végre mennyire gyönyörű lesz a Várnegyed! Szerintem fontos, hogy a kimagasló minőségben visszaépített épületeket hosszútávú funkcióval is megtöltik. 

A videóból sajnos kimaradt a Rámpamű, az Ybl támfal és a Szent István termet tartalmazó összekötő szárny megújítása, továbbá a szűk körben túllelkendezett Teherelosztó elbontása.