2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

IFA teherautók - nagy teherbírás, NDK-s design!

2024-01-19 10:26 | Nézettség: 723
1965-ben elkezdték gyártani a szocialista teherautóipar új büszkeségét, az IFA W50 nevű teherautót. A W50 hasznos terhelhetősége öt tonna – azért ennyi, mert az ’50-es évektől egy KGST-egyezmény valamiért ennyiben korlátozta a keleti blokkban készülő teherautók maximális teherbírását.

25 év alatt 571.800 példány készült az IFA W50-ből. Az utolsó három évben párhuzamosan készült mellette a hattonnás, L60 jelzésű, kicsit áttervezett orrú, 180 lóerős, hathengeres, kilencliteres, de még mindig szívómotorral szerelt, nyolcfokozatú váltós változat, de a rendszerváltást ez sem élte túl. Az IFA pedig történelemmé vált.

Nézd meg a Proof project összeállítását ezekről az ikonikus teherautókról!

Kép és a videó forrása: https://youtu.be/bCz4sgAulaA | Beküldő neve: Prof project

Az IFA története

Az IFA (Industrieverband Fahrzeugbau) egy német gépjárműgyártó vállalat volt, amely főként teherautókat és más nehézgépjárműveket gyártott. A vállalat története az 1890-es évek végére nyúlik vissza, amikor két cég, a Horch és a Audi egyesült, létrehozva az Auto Uniont. Az IFA márkanév a Német Demokratikus Köztársaságban vált ismertté, miután az Auto Union az NDK államosítása után 1948-ban elindította a termelést.

Az IFA teherautói különböző méretűek és típusúak voltak, és sokféle ipari és kereskedelmi felhasználásra szolgáltak. Ezek a járművek alapvetően a Szovjetunióban és az NDK-ban használt járművekkel voltak azonosak, ami a keleti blokk országaiban elterjedt szokás volt.

Az IFA teherautók híresek voltak megbízhatóságukról és nehézterhelhetőségükről. A járművek tervezése és gyártása a nehéz körülményekhez való alkalmazkodásra összpontosított, ami a keleti blokk országaiban és más szovjet befolyás alatt álló területeken valószínűleg fontos volt.

Az IFA márkanév és a hozzá kapcsolódó teherautók a hidegháború időszakában, azaz az 1950-es és 1980-as évek között váltak ismertté. Az IFA korszak véget ért a hidegháború után, az NDK összeomlásával, és az Auto Union alakulása újra.

Összességében az IFA teherautók a keleti blokk járműiparának egy jelentős részét képezték, és a vállalat története tükrözi a hidegháború idején a német gépjárműgyártás és a politikai környezet összetettségét.