2023. február 5., vasárnap
Ágota névnapja

Így használhatja ki az új szabályokat, ha nem akar méregdrága rezsit fizetni

2022-08-21 08:17 | Nézettség: 41798
Nem vész el a kedvezményes mennyiségük, ha valaki egy hónapban az átlagnál kevesebb áramot vagy gázt fogyasztottak, mert azt tovább lehet vinni a következő hónapokra. Az átalányt fizetők viszont már szeptemberben többet fizethetnek, ha átlag feletti fogyasztást számolnak el nekik.

Ezekben a napokban sokan próbálják kiszámolni, mire számítsanak augusztustól. Szakemberek szerint augusztus 1-jén érdemes felírni a villany- és a gázóra állását, hogy később követhető legyen, ki hol tart a kedvezményes mennyiség felhasználásában. Áramból éves szinten 2523 kWh fogyasztásig jár a kedvezményes ár – ez havi szinten 210 kWh-t azaz 7560 forintot jelent. Aki havonta diktálja az óraállást, az is igénybe tudja venni az évből addig eltelt hónapokra járó, de fel nem használt kedvezményt.

Kép és a videó forrása: https://rtl.hu/hirado/2022/07/22/rezsi-rezsicsokkentes-szamla-gaz-villany-leolvasas-diktalas-meroora-kedvezmenyes-atlagfogyasztas

Fontos, hogy amit most a következő hónapokban úgymond alulfogyasztottunk a 210 kWh-hoz képest, az nem vész el, azt tovább lehet görgetni, az őszi-téli hónapok fogyasztásába.

Egy példán mutatjuk, hogyan működik: 

ha valaki a 7560 forintos havi limitből szeptemberben csak 6500 forintot fogyaszt el, akkor a fennmaradó 1060 forintnyi kedvezményes árammennyiséget később elhasználhatja.

Így októberben például már 8620 forintnyi kedvezményes áramot használhat fel. Ám ha ezt túllépi, akkor a többletről már emelt árú számlát kap. Aki átalányt fizet, annak egyszerűbb számolnia.

Ha az átalánynak a havi összege alacsonyabb, mint ez a 7600 forint körüli összeg, akkor nincsen veszélyzónában. Akkor gyakorlatilag a következő hónapokban is rezsicsökkentett áron fogja majd fizetni a fogyasztását, ha viszont felette van, ott akár már szeptemberben jöhet a magasabb áramszámla.

 

A gáznál évi 1729 köbméterig érvényes az olcsóbb tarifa, ami havi szinten 144 köbmétert, azaz 14 688 forintot jelent. Az átalányt fizetők az áramhoz hasonlóan kalkulálhatnak: a 14688 forint alatti havi számlára nem, felette viszont érvényesül az emelt ár.

Például, egy most 18 ezer forintos havi átalány esetén már szeptemberben 40 ezer forintos számla érkezhet.

Ha a következő hónapokban van az éves elszámolása, akkor ezzel éljen és azt követően pedig próbáljon meg havi diktálásba átmenni" – tanácsolja az elemző.

Ez azért fontos, mert a téli hónapokban magasabb fogyasztásra jár a kedvezményes tarifa, mint nyáron.

Havi diktálás esetén a gáznál is érvényes, hogy a kisebb fogyasztású hónapokból – mint egy megtakarítást – tovább lehet vinni a fel nem használt kedvezményes mennyiséget. A gázból ráadásul a nagycsaládosok többletkedvezményre jogosultak: három gyereknél 600 köbméterrel, majd minden további gyerek esetén további 300 köbméterrel emelkedik az kedvezményes limit évente. Így például egy ötgyerekes család évente 1200 köbméterrel többet fogyaszthat kedvezményesen, mint az átlag.

Német Szilárd adatai szerint, Magyarországon háromszázezer nagycsaládos él, eddig ezt a kedvezményt összesen huszonhatezren vették igénybe, javasolnám, hogy minden nagycsaládos éljen ennek a kedvezménynek az igénybevételével. 

Az ehhez szükséges nyomtatványt az Államkincstár honlapjáról lehet letölteni. 

Fontos, hogy aki éves elszámolású, és már most többet fogyasztott a kedvezményes mennyiségnél, annak még augusztus előtt érdemes rendeznie a túlfogyasztását, különben gyorsabban kifuthat a kedvezményes keretből.

(Forrás:RTL.HU)