2024. május 21., kedd
Konstantin névnapja

Így Szeretsz TE és Így Szeretnek TÉGED ❤️! Miért nem úgy szeretnek, ahogy szeretnéd, hogy szeressenek? Töltsd ki a tesztet és tudd meg mi a szeretetnyelved!

2023-10-30 08:10 | Nézettség: 510
Tudod mi a szeretetnyelv és mi a Te és más emberek szeretetnyelve? Segítségedre lesz a szeretetnyelv teszt. A szeretetnyelv fogalma arra épül, hogy minden embernek sajátos módja van annak, ahogyan kifejezi és értelmezi a szeretetet. Gary Chapman szerint az 5 fő szeretetnyelv közé tartoznak a szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. A tudatosság és az ismeret a szeretetnyelvekről lehetővé teszi, hogy hatékonyabban fejezzük ki a szeretetünket és erősítsük a párkapcsolatainkat.

Szeretetnyelv az emberi kifejezés alapja

szeretet

Szeretetnyelv teszt a videó alatt található

A szeretetnyelv fogalma Gary Chapman párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó munkásságához köthető. Az ő elmélete szerint minden embernek sajátos módja van annak, ahogyan kifejezi és értelmezi a szeretetet.

Chapman az emberi szeretetnyelveket öt fő kategóriába sorolta, és ezeket a kategóriákat használta a párkapcsolatok elemzéséhez és javításához.

Az öt szeretetnyelv:

 1. Szavak
 2. Minőségi idő
 3. Ajándékozás
 4. Szívességek
 5. Testi érintés

Most részletesen tekintsük át ezeket a szeretetnyelveket:

Szavak: Azok az emberek, akiknek ez a szeretetnyelvük, szeretik a szavak erejét. Számukra a pozitív visszajelzések, a dicséretek, a bátorítások és az elismerő szavak rendkívül fontosak. A társuknak gyakran ki kell fejeznie, hogy mennyire fontosak és értékesek.

szavak kulcs

Minőségi idő: Azok, akiknek ez a szeretetnyelvük, azt értékelik, ha valaki teljes figyelmével jelen van mellettük. A közös minőségi időre van szükségük, ahol nincsenek zavaró tényezők, és a párjuk ténylegesen részt vesz a beszélgetésben és a tevékenységekben.

idő óra

Ajándékozás: Ebben a szeretetnyelvben az ajándékok fontos szerepet játszanak. Az ajándékozás nem feltétlenül anyagi dolgokról szól, hanem a figyelmes gesztusokról és a meglepetésekről. Az ajándék egy módja annak, hogy kifejezzék a szeretetüket.

ajándék

Szívességek: A szívességek szeretetnyelvének képviselői az apró, mindennapi segítségeket értékelik. Ezek a cselekedetek azt mutatják, hogy valaki törődik velük, és hajlandó segíteni. A házimunka elvégzése vagy más apró teendők ellátása is kifejezheti ezt a szeretetnyelvet.

segytség szivesség

Testi érintés: Ebben a szeretetnyelvben az érintés, a fizikai közelség a legfontosabb. Azok, akiknek ez a nyelvük, a karon simogatástól az ölelésig és az intimitásig érzik a szeretetet és a közelséget.

érintés

Minden embernek van szeretetnyelve?

 

Gary Chapman szerint minden embernek van sajátos szeretetnyelve, de fontos megérteni, hogy az emberek nem feltétlenül egyetlen szeretetnyelvet használnak kizárólagosan. A legtöbb ember többnyire érzi magát vonzva valamennyi szeretetnyelv iránt, de az egyik általában dominánsabb a számukra. Ezért, bár minden embernek van szeretetnyelve, az is lehet, hogy az adott személy életkora, élethelyzete vagy a párkapcsolatának állapota alapján változhat, hogy melyik szeretetnyelvet preferálja adott időszakban.

A fontos az, hogy a párkapcsolatokban és az emberi kapcsolatokban a tudatosság és a figyelem a másik ember szeretetnyelvére segít abban, hogy hatékonyabban kifejezzük a szeretetünket és érezzük a másik személy szeretetét. Az ismeret a szeretetnyelvekről segít abban, hogy jobban megértsük saját és mások szükségleteit, és így erősítse a kapcsolatokat. Az emberek általában könnyebben elérhetik egymást, ha tudják, hogy milyen cselekedetek és kifejezések fejezik ki a legjobban a szeretetüket és az értékelésüket a másik felé.

Miért és hogyan alakul ki az egyén szeretetnyelve?

szeretet barát

Az elképzelés, hogy a szeretetnyelvet gyerekkorunkban tanuljuk meg, és hogy ez a tanulás a családi háttérünkön alapul, alapvetően Gary Chapman elméletének része. Bár nincs egyértelmű tudományos konszenzus arról, hogy a szeretetnyelvek pontosan hogyan és miért alakulnak ki, számos tényező és empirikus tapasztalatok alátámasztják ezt a megközelítést. Itt vannak néhány tényező és érv, amelyek alátámasztják azt, hogy a szeretetnyelvet gyerekkorunkban tanuljuk meg a családunkból:

 1. Megfigelés és tanulás: Gyerekként a legelső kapcsolatokat a szüleinkkel alakítjuk ki. Ahogyan a szüleink kifejezik a szeretetüket és figyelmet fordítanak ránk, tanulunk az ő viselkedésükből és az általuk mutatott érzelmi kifejezésekből. Ezek az első tapasztalataink hatással vannak arra, hogy hogyan értelmezzük és fejezzük ki a szeretetet a későbbi kapcsolatainkban.

 2. Szocializáció: Családjainkban és környezetünkben felnőve az ottani értékek és viselkedési minták hatnak ránk. Ha például egy család azt fejezi ki a szeretetben, hogy sok időt töltenek együtt, akkor az a gyermek számára természetes lesz, hogy a minőségi idő lesz a preferált szeretetnyelve.

 3. Az érzelmi alap: Az érzelmi kapcsolataink és az érzelmi támogatás, amit gyerekként tapasztalunk, meghatározzák, milyen érzelmi szükségleteink lesznek a későbbi életünk során. A gyerekek, akik sok pozitív visszajelzést és bátorítást kapnak szüleiktől, valószínűleg a szavak szeretetnyelvét fogják preferálni.

 4. Az ismétlődő minták: Az ismétlődő viselkedési minták hajlamosak átterjedni generációról generációra. Ha valaki felnőttként olyan családban él, ahol például a szívességek és az apró cselekedetek kifejezésre találnak, az valószínűleg ugyanezt a szeretetnyelvet fogja alkalmazni a saját párkapcsolataiban.

 5. Pszichológiai elméletek alátámasztása: Az attachment-elmélet és más pszichológiai elméletek is azt mutatják, hogy a korai érzelmi tapasztalatok és a családi kapcsolatok rendkívül fontosak az emberi kapcsolatok későbbi alakulásában.

Bár ezek az érvek és tényezők alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szeretetnyelvet gyerekkorunkban tanuljuk meg a családi háttérünk alapján, fontos megjegyezni, hogy az emberi viselkedés és érzelmi dinamika összetett, és több tényező is közrejátszhat a szeretetnyelvünk kialakulásában. A szeretetnyelvek elmélete azonban hasznos eszköz lehet a kapcsolatok mélyítésében és az önismeret fejlesztésében, és segíthet az embereknek jobban megérteni saját és mások szeretetnyelvét.

szeretet párkapcsolat

Miért fontos a szeretetnyelv ismerete a párkapcsolati és pszichoterápiás munkában?

Az ismerete a szeretetnyelveknek segíthet javítani a párkapcsolatot és az egyéni pszichológiai jólétet. Azért fontos, mert minden embernek saját preferenciái vannak abban, hogy hogyan érzi magát szeretettnek és támogatottnak. Ha nem vagyunk tisztában a párunk vagy önmagunk szeretetnyelvével, akkor könnyen félreértésekre és konfliktusokra kerülhet sor a kapcsolatban. A párkapcsolati terápia során az ismeret segíthet a terapeuta és a páciens közötti kommunikáció javításában, és a párok közötti konfliktusok kezelésében.

 

Hogy tudjuk megállapítani, hogy kinek mi a szeretetnyelve?

A szeretetnyelv megállapítása az alábbi módszerek segítségével történhet:

 1. Kommunikáció és figyelés: Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk valaki szeretetnyelvét, az a kommunikáció és a figyelmes megfigyelés. Beszélgess partnereddel a témáról, és próbáljátok meg együtt felfedezni, hogy melyik szeretetnyelv áll hozzád, illetve neki a legközelebb. Kérdezd meg egymást, hogy melyik cselekedetek vagy kifejezések érzik a legfontosabbnak a szeretet kifejezése szempontjából.

 2. Chapman könyve és online tesztek: Gary Chapman könyvében részletesen leírja az öt szeretetnyelvet, és számos példát is ad arra, hogyan lehet felismerni a különböző nyelveket. Emellett az interneten több olyan teszt is elérhető, amelyek segítenek megállapítani, melyik szeretetnyelv áll a legközelebb hozzád vagy partneredhez. A tesztek nem csak a személyes kapcsolatokban hasznosak, hanem önismereti eszközként is.

 3. Megfigyelés a viselkedés alapján: Figyeld meg, milyen cselekedetek és szavak fejezik ki a legjobban a szeretetedet és érzéseidet. Ugyanezt tedd partnereddel is. Ha például észreveszed, hogy szívesen kényezteted ajándékokkal, akkor az ajándékozás lehet a fő szeretetnyelved. Ha észreveszed, hogy a minőségi idő egyre fontosabb neked, akkor lehet, hogy az a szeretetnyelved.

 4. Reakció az ösztönzésre: Figyeld meg, hogyan reagál a partnered az általad kifejezett szeretetre és figyelemre. Ha például örömmel fogadja az ajándékokat, akkor az ajándékozás lehet a neki legfontosabb szeretetnyelve.

 5. Kísérletezés: Próbáljatok ki különböző cselekedeteket és kifejezéseket a párkapcsolatotokban, és figyeljétek meg, melyek váltják ki a legpozitívabb reakciókat. Ezzel fokozatosan feltérképezhetitek egymás szeretetnyelvét.

Az is fontos, hogy ne szűkítsétek le a másik ember szeretetnyelvét egyetlen kategóriára. Az emberek általában többnyire érzik magukat vonzva valamennyi szeretetnyelv iránt, de az egyik általában dominánsabb a számukra. Az ismeretek a szeretetnyelvekről segíthetnek a párkapcsolatotok mélyítésében és még erősebb kötelék kialakításában.

Hogyan lehet javítani a párkapcsolatot a szeretetnyelvek ismeretében?

 1. Ismerjük fel saját és partnerünk szeretetnyelvét: A kulcsfontosságú az, hogy mindkét fél tisztában legyen a saját és a másik szeretetnyelvével. Ehhez lehet használni Gary Chapman könyvét, illetve online teszteket is, amelyek segíthetnek azonosítani a preferenciákat.

 2. Alkalmazzuk a megfelelő szeretetnyelvet: Ha tudjuk, hogy a partnerünk melyik nyelvet beszéli, igyekezzünk azokat a cselekedeteket és szavakat alkalmazni, amelyek a leginkább kifejezik a szeretetünket.

 3. Kommunikáció: Fontos az is, hogy nyitottan kommunikáljunk a párkapcsolati igényeinkről és vágyainkról. A szeretetnyelvek segíthetnek a kommunikáció hatékonyabbá tételében.

 4. Tanuljunk és alkalmazzuk: Tanuljunk és alkalmazzuk az új szeretetnyelveket, ha partnerünk szeretné megváltoztatni a kapcsolatot. Az idővel mindketten hozzá tudják igazítani a viselkedésüket egymás igényeihez.

Bizonyítékok arra, hogy a szeretetnyelvet gyerekkorunkban tanuljuk meg az alapján, hogy a családunk hogyan fejezte ki felénk a szeretetét:

A szeretetnyelvek elmélete valójában abból indul ki, hogy a gyerekkorban tanuljuk meg, hogyan értelmezzük és adjuk ki a szeretetet. Gary Chapman munkája során megfigyelte, hogy az emberek különböző módon fejezik ki és értelmezik a szeretetet, és ezt a viselkedést gyakran a családi környezetben kialakult minták befolyásolják.

Például, ha valaki gyermekként sok pozitív visszajelzést kapott a szüleitől szavak formájában, akkor valószínűbb, hogy a szavak szeretetnyelve lesz a preferált módja a szeretet kifejezésének a felnőttkori párkapcsolataiban. Ez a tudás hasznos lehet a kapcsolatok mélyítésében, és segíthet az embereknek abban, hogy jobban megértsék saját és mások szeretetnyelvét, és ezáltal erősebb és kielégítőbb kapcsolatokat alakítsanak ki.

Online teszt, amely segíthet az embernek és partnerének felfedezni saját szeretetnyelvüket

Az alábbiakban található a teszt, valamint az eredmények kiértékelése.

A teszt során összesen 30 kérdés található.

Kérlek, válaszolj minden kérdésre 1-től 5-ig terjedő skálán, ahol 1 azt jelenti, hogy a kijelentés egyáltalán nem igaz rád, és 5 azt jelenti, hogy a kijelentés teljesen igaz rád.

Szeretetnyelv Teszt

1.A pozitív szavak és bátorítások fontosak számomra a párkapcsolatomban.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

2.Számomra az idő, amit a partneremmel tölthetek, rendkívül fontos a kapcsolatban.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

3.Az ajándékok, még ha apró gesztusok is, nagyon értékesek számomra a kapcsolatban.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

4.A partneremmel közös tevékenységek és cselekedetek jelentik a legtöbbet nekem a szeretet kifejezése szempontjából.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

5.A kis gesztusok és szívességek, amiket a partnerem értem tesz, nagyon meghatnak.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

6.Az érintés és a fizikai közelség nagyon fontos nekem a kapcsolatban.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

7.Szeretek pozitív visszajelzéseket kapni a párkapcsolatban, amik megerősítik, hogy fontos vagyok.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

8.Amikor a partneremnek időt szán rám, és figyel rám, az különlegesnek érzem magam.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

9.Az ajándékok, amiket kapok, mindig különlegesnek érződnek.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

10.A közös cselekedetek és a partnerem odafigyelése rendkívüli élmény számomra.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

11.Kedvelem, amikor a partnerem megkönnyíti a hétköznapi életünket kis szívességekkel.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

12.A fizikai érintések és az ölelések kellemes érzés számomra.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

13.Fontosnak tartom, hogy a partnerem gyakran kifejezze a szeretetét és háláját szavakkal.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

14.A közös időzés és a minőségi beszélgetések nélkül nehéznek érzem a kapcsolatot.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

15.Az ajándékok és a meglepetések kifejezik a szeretetet a számomra.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

16.Azok a pillanatok, amikor partnerem cselekszik értem, különösen értékesek nekem.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

17.A testi érintés és az intimitás nélkül a kapcsolat hiányosnak érződik.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

18.Fontosnak tartom, hogy partnerem pozitív szavakkal fejezze ki a szeretetét.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

19.Az együtt töltött minőségi idő nélkül a kapcsolatnak nincs mélysége.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

20.Az ajándékok és a meglepetések a kapcsolatban mindig kellemes meglepetést jelentenek.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

21.A kis szívességek és a segítségnyújtás a kapcsolat fontos részét jelentik.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

22.A testi érintés és az ölelések kifejezik a szeretetet a számomra.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

23.A pozitív szavak és az elismerések fontosak a kapcsolatban számomra.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

24.A minőségi idő és a figyelem hiányában a kapcsolat hanyatlásnak indul.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

25.Az ajándékok és a meglepetések rendkívüli élményt jelentenek a kapcsolatban.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

26.Az apró szívességek és segítségek az élet minden területén megkönnyítik a kapcsolatot.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

27.A testi érintés és az intimitás nélkül a kapcsolat üresnek tűnik.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

28.Szeretem, amikor a partnerem szavakkal kifejezi a szeretetét és elismerését.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

29.Az idő, amit a partneremmel tölthetek, különösen fontos a kapcsolatban.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

30.Az ajándékok és a meglepetések örömmel töltenek el a kapcsolatban.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Eredmények kiértékelése:

A teszt után add össze a válaszaidat minden kategóriában, hogy megtudhasd, melyik szeretetnyelv áll hozzád a legközelebb. Az alábbiakban található a válaszok összegezése:

 • Szavak: Összegzés: ______
 • Minőségi idő: Összegzés: ______
 • Ajándékozás: Összegzés: ______
 • Szívességek: Összegzés: ______
 • Testi érintés: Összegzés: ______

A legmagasabb pontszámú kategória mutatja, hogy melyik szeretetnyelv áll a legközelebb hozzád.

Az eredmények ismeretében megbeszélhetitek partnereddel, hogy miként tudjátok a kapcsolatotokat még inkább a szeretetnyelveteknek megfelelően alakítani és erősíteni.

Szerelem és párkapcsolati kalkulátor segít kíderíteni, hogy összeilleteke-e a pároddal?

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=e6LzNL_nIno

szv

Az emberi kapcsolatok megtartásának és mélyítésének egyik kulcsa a szeretetnyelv fogalma

Gary Chapman, párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó, fejlesztette ki ezt a fogalmat, és az elmélete szerint minden embernek sajátos módja van annak, ahogyan kifejezi és értelmezi a szeretetet. Az öt fő szeretetnyelv a következő:

 1. Szavak: Azok az emberek, akiknek a szeretetnyelvük a szavak, rendkívül fontosnak tartják a pozitív visszajelzéseket, a dicséretek, a bátorítások és az elismerő szavakat a párkapcsolatban. Ezek az érintettek a szavak erejéből táplálkoznak, és a szavak megerősítik számukra, hogy szeretve és értékesek.

 2. Minőségi idő: Azok, akiknek a minőségi idő a fő szeretetnyelvük, az időt tartják értékesnek a párkapcsolatban. Számukra a partnerrel eltöltött minőségi idő a legfontosabb, ahol a figyelem a másikra összpontosul, és nincs zavaró tényező. A közös élmények és beszélgetések gazdagítják kapcsolatukat.

 3. Ajándékozás: Az ajándékozás szeretetnyelvében a figyelem középpontjában az ajándékok állnak. Ezek az emberek a szeretetüket azáltal fejezik ki, hogy ajándékokkal kényeztetik el a partnerüket. Az ajándék nem feltétlenül anyagi értékű, hanem a figyelmes gesztusok és meglepetések is ebbe a kategóriába tartoznak.

 4. Szívességek: Azok, akik a szívességek szeretetnyelvét használják, a mindennapi segítségek és apró cselekedetek fontosságát hangsúlyozzák. A partnerüknek való segítségnyújtás és az apró feladatok elvégzése a szeretetüket kifejező cselekedetek.

 5. Testi érintés: Ebben a szeretetnyelvben a fizikai közelség és az érintés a legfontosabb. Azok, akiknek ez a nyelvük, az öleléstől a kéz fogásig és az intimitásig érzik a szeretetet és a közelséget.

Az ismerete a szeretetnyelveknek segít a párkapcsolatokban és az egyéni jólétben is. A tisztában lenni a saját és a partner szeretetnyelvével lehetővé teszi, hogy hatékonyabban kifejezzük és érezzük a szeretetet a kapcsolatban. A pszichoterápiában az ismerete a szeretetnyelveknek lehetővé teszi a terapeuták számára, hogy segítsenek a pároknak a kommunikáció javításában, a konfliktusok kezelésében és a kapcsolatok megerősítésében.

A gyerekkorban tanuljuk meg a szeretetnyelvünket, és ez gyakran a családi háttérünkön alapul. Az ott tapasztalt szeretetnyelv határozza meg, hogyan fejezzük ki és fogadjuk el a szeretetet a későbbi kapcsolatainkban. Az ismeret a szeretetnyelvekről lehetővé teszi, hogy tudatosan alakítsuk a kapcsolatainkat és megértsük, miért viselkedünk bizonyos módon a szeretteinkkel.

További videók a témában