2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

Így verte el a hatalmas jég a strandon fürdőzőket - VIDEÓ

2023-08-03 10:30 | Nézettség: 1027
Egyik pillanatban még nyugodtan strandolsz a hűs vízben a másik pillanatban már csak másodperceid vannak, hogy az öklömnyi jegek elől menedéket találj!

Mi a teendő, ha hirtelen a nyitott tengerparton hatalmas méretű jég kezd zuhogni az égből?

Mielőtt megnézed a cikkünk végén található szörnyű videót a jégverésről (csak erőd idegzetűeknek), gondold végig, hogy ilyen esetben mi a helyes cselekvés:

Ha hirtelen a nyitott tengerparton hatalmas méretű jégdarabok kezdenek zuhogni az égből, sürgősen kövesd az alábbi lépéseket, hogy megvédhesd magad és másokat a veszélyektől:

- Menj olyan fedett helyre, amennyire gyorsan csak tudsz: Próbálj meg elkerülni a jégdarabokkal való közvetlen érintkezést. Ha közel van egy épület, fedett pavilon vagy bármilyen más védett hely, menj oda azonnal.

- Takard be magad valamivel: Ha nincs lehetőséged fedett helyre menni, próbálj meg fedezékbe húzódni, például egy mély árokba, barlangba, vagy bármilyen természetes akadály mögé. Sőt: a víz alá merülve (nagy levegővétellel) is csökkentheted a becsapódás erejét, hiszen a vízbe eső jégdarabok sebessége lelassul, így kevésbé veszélyes. Azonban azt is célszerű mérlegelni, hogy a vízbe, a fejre zuhanó nagyobb jég ajulás esetén a vízbe fulladás kockázatával járhat.

- Védd a fejed a karoddal: a karjaidat a fejed fölé tartva igyekezz megvédeni a fejedet a sérülésektől. A karok sérülése kevésbé kockázatos, mint a fej betörése, bezúzása, mely akár ájuláshoz, agyrázkódáshoz is vezethet.

- Húzz félre a part mentén: Ha a vízparton vagy, próbálj oldalra húzódni a part mentén, hogy a tenger felől érkező jégdarabokat elkerüld.

- Ne használj esernyőt: Az esernyők nem nyújtanak megfelelő védelmet a zuhogó jégdarabok ellen, és csak felesleges súlyt jelentenek a kezedben, ami veszélyesebbé teheti a helyzetet.

- Kövesd az aktuális időjárásjelentéseket: Ha az időjárás hirtelen változik, és potenciálisan veszélyes események előfordulhatnak, mindig figyeld az aktuális időjárásjelentéseket, és készülj fel előre az esetleges veszélyekre.

- Tájékoztasd a hatóságokat: Ha lehetséges, értesítsd a helyi hatóságokat a jégzuhogásról, hogy másokat is figyelmeztessek és szükség esetén segítséget kérhess.

- Maradj nyugodt: Bár egy ilyen helyzet ijesztő lehet, fontos, hogy próbálj nyugodt maradni, és megfelelően cselekedj a veszély elkerülése érdekében.

A jégdarabok zuhanása veszélyes természeti jelenség, és a megfelelő intézkedések nélkül komoly sérüléseket okozhat. A biztonságos helyzetbe kerülés az elsődleges feladat, ezért mindig fontos a megelőzés és az óvatosság.

Az alábbi videóban megnézheted, hogyan pánikol be a strand népe, aki nincs felkészülve egy jégesőre:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=JjkNmjh8DPM