2022. december 4., vasárnap
Barbara, Borbála névnapja

ÍZEKRE SZEDTÉK „NAGYI KEDVENCÉT” A LABORATÓRIUMBAN

2022-08-09 17:07 | Nézettség: 165
A szegedi Virág Cukrászda és Kávéház hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület rendezett meg. A díjnyertes alkotást ismét az idén 30 éves és az útját immár a világ legnagyobb laboratóriumhálózata, az Eurofins-csoport tagjaként folytató WESSLING Hungary Kft. laboratóriumában vizsgálták.

Jó hírünk van: a torta mindenben megfelelt, a Laboratorium.hu cikkéből pedig az is kiderül, miért...

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Zl7FyavgLUY

A hivatalos, ám ennek ellenére meglehetősen étvágygerjesztő leírás szerint „az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé”. Fontos tudni még, hogy a piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így gabonalisztet sem tartalmaz.

Ahhoz, hogy a fenti állítások valóban igaznak bizonyuljanak, komoly laboratóriumi vizsgálatok voltak szükségesek. Ezeket – immár tizenegyedik alkalommal, az Eurofins-család tagjaként– ismét a Wessling Hungary Kft. élelmiszervizsgáló laboratóriuma végezte.

Hogyan zajlottak a vizsgálatok?


Ahogy a korábbi nyertesek esetében, úgy az idén is elemeire szedték a győztes tortát: a hagyományos laboratóriumi eszközök (lombik, kémcső, pipetta) használata mellett a vizsgálólaboratórium felvonultatta a legmodernebb arzenálját is: a zsír kinyerése egy több ciklusban dolgozó, teljesen automata berendezésben történt, a fehérjetartalmat ugyancsak egy automata rendszer, egy modern titráló berendezés segítségével végezték. A kalóriatartalmat a cukrok szétválasztásával, az élelmi rostok számát enzimes emésztéses eljárással határozták meg, a sótartalomnál pedig a Nátrium atomot mérték a hagyományos elemanalitika szerint (a gerjesztett atomok és ionok induktív csatolású plazma segítségével állíthatók elő és mérhetők).


Külön érdekesség, hogy a tortát a laboratóriumi vizsgálatok során kemencébe rakják, és teljesen elégetik! Így kapják meg a szervetlen anyagok mennyiségét. És ez még nem minden: kénsavban is felforralják, és az így a katalizátor jelenlétében több mint 400 C-on (!) elroncsolt maradékot átdesztillálva mérik meg a fehérjetartalmat. A homokkal összekeverve, termosztátba helyezve a szárazanyag- és a víztartalmat ellenőrzik, sósavval roncsolva és szerves oldószerrel kioldva pedig a zsírtartalmat mérik meg.

A cukrok és cukoralkoholok mennyiségét elválasztástechnikai eszközzel, folyadékkromatográffal végezték, ennek köszönhetően állapítható meg teljes biztonsággal: a torta valóban hozzáadott cukor nélkül készült. A „Nagyi kedvence” energiatartalma szeletenként 233,8 kcal, szénhidrát értéke pedig 11,9 g, vagyis a cukorbetegek számára valóban jó választás lehet.