2024. március 1., péntek
Albin névnapja

Karakál kölyköket kirakta az anya, amikor jött a megmentő csapat

2024-02-11 09:32 | Nézettség: 389
A BirdMania Madárpark és Természetvédelmi Mentőközpont egy életmentő küldetés középpontjába került, amikor három elhagyott karakál kölyköt kellett megmentenie. Az anyjuk által elhagyott fiókák életét az alig fél órányira lévő szlovákiai mentőközpont segítségével sikerült megmenteni, bár egy kölyköt sajnos elveszítettek. Az eseményt egy videó is rögzítette, amely bemutatja a mentőcsapat erőfeszítéseit és az újjáéledő élet csodáját

karkaán

A BirdMania Madárpark és Természetvédelmi Mentőközpont 2021 tavaszán egy különleges kihívással nézett szembe. Egy hajnali telefonhívás érkezett egy szlovákiai tenyészközpontból, amelyben az anyjuk által elhagyott karakál kölykök sorsa forgott. A helyzet kritikus volt: az egyik karakál megölte született kölykeit, másokat pedig kiteszett a hidegbe. Azonnali cselekvésre volt szükség, hogy megmenthessék az életüket.

Bár a BirdMania Madárpark és Természetvédelmi Mentőközpont Szlovákia határától csak egy rövid autóútra volt, mégis a legközelebbi mentőhely óráknyi távolságra volt. Az elutasíthatatlan felkérésre válaszolva, a mentőközpont csapata azonnal igent mondott, és felkészült a kölykök fogadására.

A három kihűlt karakál fióka érkezése után hatalmas erőfeszítésekkel próbálták megmenteni az életüket. A fiókák már teljesen leálltak, és szopó reflexüket is elveszítették. A túlélésért folytatott harcban sajnos egy fiókát veszítettek el, de a megmaradt kettőnek sikerült újra életre kelniük. Ezek a mozzanatok, amelyekről videó is készült, csak egy kis részét képezik a mentőközpont mindennapjainak, amelyekben az állatok élete és jóléte mindig az elsődleges szempont.

karakán kölyök

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=-r0frEUyP0c

Mi a szívünket, lelkünket, idõnket, energiánkat tesszük bele minden hozzánk kerülő állat megmentésébe. Viszont a te, az Ön, azaz az emberek támogatása nélkül nem megy. Kérem, segítsd a munkánkat, küldetésünket. Nincs túl kicsi adomány, minden csepp számít 🙂
We put our heart, soul, all time and energy to our mission to run our wildlife rescue station. But we cant success without your support. There is no too small donation, all contribution is great help. 

-----------------------
Erste bank, forint számla:
11600006–00000000–50682795
Márton Béláné nevén.

Revolut bank:
LT89 3250 0099 6121 8206
András Márton nevén

Revolut számláról küldve:
revolut.me/andrsxcoe

PayPal:
marton.vlad.andras@gmail.com
Avagy 
https://www.paypal.me/MartonAndras

Patreon
https://www.patreon.com/birdmania

Szofi először 2017/4/18-án szállt le, majd 4/23-án költözött be. 5 tojásuk lett, ebből 4 fióka kelt ki. 6/3-án kikelt kettő fióka, 6/4-én vasárnap a harmadik, s kitörte a tojást a negyedik. Utóbbi sajnos magától kikelni nem tudott, így kivettük és kézzel kisegítettük a tojásból. Ő lett Négyeske. A négy fiókából 3 hím 1 tojó volt. Szofi és és a 3 szülők által nevelt fióka 2017 aug 17-én elindult Afrikába. Négyeske itt maradt, túl szelíd maradt. ------

2018-ban Szofi tetemes késéssel, 04.28-án érkezett meg teljesen kimerülten, fagyás nyomokkal a lábán. Ez volt az az év, amikor Bulgáriában 50cm hó esett áprilisban. Macus és Szofi igen szerették egymást, és igen sokszor... :-) ...de tojás sajnos nem lett. Ennek ellenére jól elvoltak egymással a nyáron,. különösen az után, hogy kaptak egy műtojást, amingondosan kotlottak is 30 napot, így helyreállt a fejükben a "nyári-rend". Szofi augusztus 16-án, reggel 9:57-kor indult el Afrikába. 

2019.04.21-én, Húsvét Vasárnap, kora délután Szofi hazaérkezett Macushoz. Most sokkal jobb kondiban jött meg, mint 2018-ban. Sikeresen fészkeltek, 4 fiókat neveltek, akik ELSA gyűrűt kaptak, majd augusztusban elrepültek Afrikába. Reméljük, sikeres életük lesz.

2020.04.02-án landolt Szofi, minden eddiginél hamarabb. 5 tojást raktak, amik sajnos megsemmisültek. Helyette Tarjánból jöttek mentett tojások (ottani költőpárból a tojót agyoncsapta az áram) . Három fióka kelt ki, majd repült ki Macusék fészkéből. Sajnos a legkisebbet pár nappal később halálos áramütés érte tőlünk pár km-re. A két nagyobbik tesó, majd Szofi is végül rendben elindult Afrikába.

2021.03.30. Szofi egyben és rendben hazaért . 04/09-17 közt 5 tojásuk lett, amiből 5/12-17 öt fióka kelt ki. Fel is nevelték az 5 fiókát, majd 2021.08.21-én Szofi elindult Afrikába.

2022-ben 04.03-án érkezett Szofi. Öt saját + egy befogadott fiókát (Nokedli) , azaz 6 fiókát neveltek fel. Mind a 6 jeladót kapott. Három sajnos még vonulás előtt meghalt (baleset, áramütés, lelőtték), kettő jele a török/szír határt átlépve tűnt el, Nokedlié pedig Craiova közeleben. 

2023.03.23-án landolt Szofi. 6 tojásuk lett, ebből 4 fióka kelt ki, 1 sajnos megfázott, meghalt. Kaptak 2 adoptált fiókát, Aszódról Kormit és Kocsérról Durcit. Július 16-22 közt rendben kirepült mind az 5

További videók a témában