2023. december 6., szerda
Miklós névnapja

Köszöntsük a Margitokat! Szent Margitok, Margit-sziget és a Margit szelet kapcsolódása

2023-06-09 11:02 | Nézettség: 1268
Margit névnap az egyik legismertebb júniusi névnap, június 10-én van a hagyományos naptárakban. Ez a névnap Skóciai Szent Margithoz kapcsolódik.

Azonban a történetírás több Szent Margitot is ismer, köztük az egyik legismertebb magyar szentet, Árpádházi Szent Margitot. Ezekhez a szentekhez szintén kapcsolódik névnap. A Margit névnap eredetéről bővebben a Névnaptár oldalon olvashatsz.

Köszöntsük Margit szelettel a Margit névnaposokat

A Margit szelet egy népszerű magyar édesség, amelynek eredete az 1960-as évekbe nyúlik vissza. A pontos eredetére vonatkozó információk nem teljesen egyértelműek, de a sütemény nevét valószínűleg a Margit-szigetről kapta, amely Budapest egyik híres látványossága.

A Margit szelet egy réteges sütemény, amelyben vékony kekszlapok vagy piskóta rétegek váltakoznak finom krémtöltelékkel. A krém általában vaníliás vagy csokoládés ízesítésű. A sütemény tetejét gyakran csokoládéval vonják be, és a felső réteg díszítésként apróra vágott dióval vagy mandulával van szórva. A Margit szelet ízletes, könnyű és frissítő, tökéletes választás a desszertek kedvelőinek.

A pontos recept és elkészítési mód változhat a cukrászdától vagy a házi készítéstől függően. Azonban általában a Margit szelet egy könnyű és ízletes sütemény, amelyet szívesen fogyasztanak az emberek hazánkban.

Kiről kapta a nevét a Margitsziget

Kötőjellel írja a Margit-sziget a Duna egyik szigete a főváros területén. Azonban, ha egybe írjuk, akkor Budapest egyik városrészét jelenti  Nevét a 14. században kapta Árpád-házi  Szent Margitról, aki IV. Béla királyunk lánya volt. Szent Margit itt élt a szigeten a Domonkos-rend apácakolostorában a 13. században.

A Margitsziget egy hatalmas park középkori történelmi emlékekkel, szoborsétányokkal, kisebb tavakkal. Költők, írók kedvelt helye volt az előző századokban.  Arany János például 1877-82 között minden nyarát a Margitszigeten töltötte, számos költeménye itt született.

Köszöntsd Margit nevű ismerősödet az alábbi Margit napi videóval.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/shorts/qZdW7BqEpmU