2024. március 1., péntek
Albin névnapja

Levendula szaporítása egyszerűen

2023-08-02 14:45 | Nézettség: 1252
Hogyan lehet a legegyszerűbben szaporítani a levendulát? Levendula szaporítása magról, levendula szaporítása dugványozással és levendula szaporítása bokordarabolással. Nézd meg csatolt videónkat is a levendula szaporításról a cikk végén.

A levendula szaporítása néhány egyszerű módszerrel könnyen elvégezhető. A legegyszerűbb és leggyakrabban használt módszerek közé tartozik a magvetés, a dugványozás és a bokordarabolás. Az alábbiakban ismertetem részletesen ezeket a módszereke

1. Levendula szaporítása magvetéssel

- Válassz ki egy jól megtermékenyített talajt, amely jól szellőzik és napos helyen van.

- Szórd el a levendulamagokat a kiválasztott területen tavasszal vagy ősszel.

- Enyhén takard be a magokat vékony réteg földdel, majd locsold meg könnyen, hogy ne mosd el a magokat.

- Ügyelj arra, hogy a talaj nedves maradjon, de ne áztasd túl.

- A levendulamagokból kis csírák fognak kikelni, amelyeknek a növekedését figyeld meg, majd ha elérik a megfelelő méretet, átültetheted őket nagyobb cserépbe vagy szabadföldbe.

2. Levendula szaporítása dugványozással:

- A dugványozás a levendula szaporításának másik elterjedt módja. Ehhez nyáron vágj le egy egészséges levendulabokrot, és válaszd ki az egészséges hajtásokat.

- Vágd le a hajtásokat 5-10 cm hosszúságúra.

- Távolítsd el az alsó leveleket a hajtásokról, majd dugd be a földbe vagy egy kis edénybe, amely tele van jó minőségű, könnyű talajjal.

- Locsold meg a földet, majd helyezd a dugványokat egy meleg, világos helyre. Ügyelj arra, hogy a talaj mindig nedves, de ne áztasd el.

Pár hét múlva meg fognak gyökerezni a dugványok, és ezután átültetheted őket nagyobb edénybe vagy szabadföldbe.

3. Levendula növény szaporítása bokordarabolással:

Ez a módszer főként az öregedő levendulabokrok megújítására szolgál.

- Válassz ki egy egészséges, jól fejlett bokrot, majd vágd le őket a földszint közelében, úgy, hogy maradjon rajtuk legalább 15 cm-nyi szár.

- Az elvágott bokor darabjait tedd be a földbe, és úgy kezeld őket, mint a dugványozási módszernél leírtak szerint.

- Ha a bokordarabok meggyökereznek, újra telepítheted őket a kívánt helyre.

- Ügyelj arra, hogy a levendulát ne öntözd túl, mert a túlzott nedvesség rothadást és gyökérkárosodást okozhat. A levendula szereti a napos, száraz környezetet, így olyan helyre ültesd vagy helyezd, ahol sok napfény éri. Emellett a jó minőségű talaj is fontos a megfelelő növekedéshez. Ha megfelelően gondoskodsz róluk, a levendulák könnyen szaporíthatók és hosszú éveken keresztül örömöt szerezhetnek kertedben.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=gGUIqEs4j7c