2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Megkérdeztük a vendéget, és a vendéglátóst is

2023-08-07 22:07 | Nézettség: 616
Kíváncsi vagy, miért építenek sok étteremben ma már előre be a szervízdíjat a számlába? Hogyan hat ez az étteremek működésére és a vendégek élményére? Fedezd fel, hogyan alakítja át ez a gyakorlat a fizetési folyamatot, és miért választják ezt a megoldást a vendéglátóiparban. Ismerd meg az előnyöket és hátrányokat ebben a rövid, informatív videóban, hogy te is részese lehess ennek a változásnak!

Miért adnak az emberek borravalót?

Az emberek borralatót általában azért adnak, hogy kifejezzék elégedettségüket vagy hálájukat egy szolgáltatásért. A borralátó hagyomány sok kultúrában és iparágban jelen van, például éttermekben, szállodákban, taxisoknál és más szolgáltatók esetében.

Az alábbiakban néhány fő okot sorolok fel, amiért az emberek borravalót adnak:

 1. Kiváló szolgáltatásért: Ha valaki elégedett volt egy szolgáltatás minőségével, általában hajlamosabb borravalót adni. Ez a módja annak, hogy kifejezzék az elismerésüket és megjutalmazzák a kiváló munkát.

 2. Hagyomány és várakozások: Egyes országokban és kultúrákban a borravaló adása elvárt vagy hagyományos szokás. Például az Egyesült Államokban és Kanadában az éttermekben gyakran 15-20% közötti borravalót szoktak adni, míg más helyeken más arányok vannak.

 3. Kiszolgálók alacsony fizetése: Néhány iparágban, például az éttermi szektorban, a kiszolgálók alacsony alapfizetést kaphatnak, és a borravaló jelentős részét teszi ki a jövedelmüknek.

 4. Személyes okok: Néha az emberek személyes okokból is adhatnak borravalót. Például ha valaki egy ismerős étteremben vagy kávézóban dolgozik, a vendégek hajlamosak lehetnek magasabb borravalót adni.

 5. Megmutatja az értékelést: A borravaló adása egy módja annak, hogy kifejezzük, hogy értékeljük a szolgáltatók munkáját és a velük való pozitív élményt.

 6. További szolgáltatásokért: Néha az emberek azt remélik, hogy egy magasabb borravaló jobb szolgáltatást eredményez majd, vagy például egy étteremben előnyösebb helyet kapnak.

 7. Kulturális tényezők: A különböző kultúrákban más és más szokások lehetnek a borravaló adásával kapcsolatban. Vannak olyan országok, ahol a borravaló szinte teljesen szokásos, míg másokban nem annyira elterjedt.

Fontos megjegyezni, hogy a borravaló adása vagy mértéke eltérő lehet kultúrától, helyzettől és egyéni preferenciáktól függően.

Mennyi borravalót szoktak adni az emberek?

A borravalótól függően, hogy melyik országban, kultúrában vagy iparágban tartózkodsz.

Itt van néhány példa a különböző helyzetekben szokásos borravaló mértékeiről:

 1. Éttermek: Az Egyesült Államokban és Kanadában általában az éttermekben 15-20% közötti borravalót adnak a számla összegének. Más országokban, például Európában, a borssalátó mértéke általában kisebb, 5-10% között változhat.

 2. Szállodák: Szállodákban gyakran adnak borravalót a portásnak, a poggyászszállítóknak és a takarítószemélyzetnek. A mértéke általában néhány eurótól vagy dollártól függően változhat.

 3. Taxik: Taxizás esetén szokásos lehet az összeg kerekítése felfelé vagy egy kisebb összeg hagyományos borravalóként való adása.

 4. Bárok: A bárokban vagy kávézókban adott borravaló mértéke általában az elfogyasztott italok összegének 10-15% körül lehet.

 5. Szállítási szolgáltatások: Az online ételrendeléseknél vagy csomagszállításoknál is előfordulhat borravaló adása, ami általában a rendelés összegének kis százaléka vagy egy fix összeg lehet.

 6. Szolgáltatások, művészek: Néha művészek, például fodrászok, kozmetikusok vagy művészek (pl. tetoválóművészek) esetében is szokás borravalót adni, ami szintén változó lehet.

Fontos megjegyezni, hogy nincs egyetlen univerzális borravaló mérték, és ezek csak általános irányelvek. Minden helyzetben és kultúrában eltérő lehet, és az emberek saját döntésük szerint adják meg, hogy mennyi borravalót tartanak megfelelőnek.

Miért építik be sok étterembe a borravalót a számlába, mint szervízdíj?

Sok étteremben azért építik be a számlába a borravalót, mint szervízdíjat, mert ez egyszerűsíti a fizetési folyamatot, és segít megelőzni a zavaró vagy kellemetlen helyzeteket.

Az ilyen megközelítést több okból is alkalmazzák:

 1. Kiszámíthatóság: Amikor a számlába építik be a borravalót, az étteremnek és a személyzetnek előre látható bevételt jelent. Ez segít a pénzügyi tervezésben és a dolgozók jövedelmének stabilabbá tételében.

 2. Kényelem: A vendégeknek nem kell külön számolniuk és dönteniük a borravalóról. Az éttermek előre meghatározott százalékkal vagy összeggel növelik a számlát, így a fizetési folyamat egyszerűbb és gyorsabb lesz.

 3. Egyenlőség: Az előre beépített borravaló lehetőséget ad az étteremnek arra, hogy az összeget egyenletesen ossza szét a személyzet között, kiküszöbölve azt a problémát, amikor a vendégek nem adnak egyenlő vagy tisztességes borravalót a kiszolgálóknak.

 4. Zavartalan élmény: Néhány vendég kellemetlennek érezheti, ha a borravaló adása vagy mértéke miatt kellett volna dönteniük. Az előre beépített szervízdíj segít elkerülni ezt a kellemetlenséget, és a vendégek az ételre és a szolgáltatásra koncentrálhatnak.

 5. Kulturális eltérések: A különböző országokban és kultúrákban eltérőek lehetnek a borravaló adásával kapcsolatos elvárások. Az előre beépített borravaló lehetővé teszi az éttermek számára, hogy könnyebben alkalmazkodjanak az adott régió vagy kultúra szokásaihoz.

Fontos megjegyezni, hogy az előre beépített szervízdíjat nem mindenhol alkalmazzák, és az éttermek döntése függ az adott helyzettől, a célközönségtől és a választott üzleti stratégiától.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=6zrdgbf5bmo