2023. május 30., kedd
Zsanett, Janka névnapja

Mi az autizmus?

2022-03-31 20:09 | Nézettség: 641
A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek.

Az autizmus gyakorlatilag a születéstől fennálló állapot, de gyakran a diagnosztizálásig évek is eltelhetnek.

Leggyakrabban a gyermek hároméves kora körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, és a szakember felállítja a diagnózist.

Valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Q0hQGQifm9Y

Az autizmus sokáig nem számított külön betegségnek, inkább a skizofrénia gyermekkori formájának tekintették. Önálló kórképként először 1943-ban Kanner írta le. Később kiderült, hogy az autizmus skálája igen széles a rendkívül súlyos (értelmi fogyatékossággal társult) állapotoktól, az olyan igen enyhe formákig, ahol az intellektus és a nyelvi készségek ugyan megtartottak, de a szociális kötődés zavara, továbbá a viselkedés sztereotipizáltsága észlelhető. Ezen utóbbi forma Asperger-szindróma néven ismert.

A rendszerint 4-6 hónapos korban megjelenő szociális mosoly autizmus esetén elmarad. Úgy tűnik, hogy a csecsemőt nem érdekli környezete, nem igényli a törődést, a testi kontaktust, "jól eljátszik egyedül", mondja róla a környezete. Gyakran csak a beszédfejlődés késése az első valóban feltűnő jel, és emiatt fordulnak a szülők szakorvoshoz.

A betegség pontos oka nem ismert, de egyre valószínűbb a genetikai eredet szerepe, erre utal, hogy testvérek között előfordulása mintegy ötvenszer gyakoribb, egypetéjű ikrek között az együttes előfordulás pedig 36 százalék.

A genetikai okok mellett az autistáknál sokkal gyakoribb a méhen belüli vagy születés körüli károsodás, vírusfertőzés előfordulása is.

Milyen tünetekre számítsunk?


Az autizmus úgynevezett pervazív, átható fejlődési zavar. Ez azt jelenti, hogy a károsodás az élet minden területét érinti. Elsősorban az idegrendszer azon funkciói károsodnak, melyek a kommunikációért, társas kapcsolatokért felelősek. Az esetek kétharmadában mentális retardáció (szellemi visszamaradottság) is társul a kórképhez, de ennek mértéke a kommunikáció nehézsége miatt többnyire nehezen megítélhető.
Átlagos intellektus mellett egyes képességek - például a memória, a számolási képesség - kiugróan fejlettek is lehetnek. Egy ilyen autistáról szól az Esőember című amerikai film is, Dustin Hoffman főszereplésével.

Az érzelmi kötődés hiánya


Az érzelmi kötődésben megnyilvánuló zavar az autizmus vezető tünete. Ezek a gyermekek nem igénylik a szociális kapcsolatokat. Inkább csak elviselik a gondoskodást, nem kezdeményeznek kapcsolatot, többnyire egyedül játszanak. Nem kezdeményeznek és nem tartanak szemkontaktust, gyakran a testi érintést is nehezen viselik. Nem igényelnek törődést, odafigyelést, simogatást, beszélgetést.

Még az enyhébb lefolyású esetekben is komoly gondokat okoz a kapcsolatteremtési zavar. Az iskolában hiányoznak a kortársi kapcsolatok, felnőttkorban nem sikerül párkapcsolatot kialakítaniuk, bár szexuális igényeik lehetnek.

Kommunikációs zavar


A kommunikáció zavara igen komoly hátrányt jelent. Ezek a betegek képtelenek olvasni a metakommunikatív jeleket. Nem értik a mimikát, gesztusokat, ezeket nem is használják. Ha megtanulnak beszélni, akkor nem hangsúlyoznak, beszédük tagolatlan, monoton. Nyelvezetük fejletlen, beszédük gyakran érthetetlen "halandzsa". Önmagukról többnyire 2. vagy 3. személyben beszélnek. Gyakran használnak sztereotip szavakat, hangokat, gyakran különösebb értelem nélkül.
Az autisták számára a környezetük elvárásai nem vagy alig megfejthetőek, a következmények kiszámíthatatlanok. A beszédet gyakran inkább zajnak, szavak halmazának érzékelik. Hétköznapi gesztusokat is fenyegetésnek élhetnek meg. Számukra a környezet állandósága, a körülöttük élők minél kiszámíthatóbb viselkedése létfontosságú.

Viselkedési zavarok


Az autisták viselkedését sztereotípiák jellemzik. Nagyon gyakori a ritmikus hajlongás, himbálózás, kar-, és lábmozdulatok. Képesek órákig ismételgetni ugyanazokat az egyszerű mozdulatokat, játékokat. Imádnak például tárgyakat pörgetni, akár órákon át. A társasjátékokat, szerepjátékokat nem igénylik.

Gyakran kifejezetten ragaszkodnak bizonyos tárgyakhoz. Igénylik a megszokott környezetüket, napi ritmusukat, minden változtatásnak ellenállnak. A szokásos rutin megzavarása dühkitörést, heves indulatokat válthatnak ki.
Többnyire jellemző a nagyfokú hangulati labilitás, gyakoriak a dühkitörések. Önmagukon relatíve gyakran ejtenek sebeket, hajlamosabbak fertőzésekre és szomatikus betegségekre.

 

 

Az ukrajnai autizmussal élő gyermekeket támogatja idei adománygyűjtő kampányával az Együtt az Autistákért Alapítvány

Saját adományaiból azonnali, egymillió forintos gyorssegélyt küld az Együtt az Autistákért Alapítvány az ukrajnai autizmus-spektrumzavarral élő gyermekekkel foglalkozó CHILD.UA Alapítvány számára, az autizmus világnapjához kapcsolódó akcióikkal pedig további támogatás gyűjtése a céljuk egész áprilisban.

Az ENSZ 2008-ban jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának. Az Együtt az Autistákért Alapítvány évek óta szervez Magyarországon érzékenyítő és adománygyűjtő kampányokat ebben az időszakban is, hogy még jobban felhívja a figyelmet az autizmussal élők kihívásaira, és ezáltal az emberek még jobban megértsék, elfogadják és segítsék őket. A korábbi évek adománygyűjtő munkájának köszönhetően idén márciusban megnyitották a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel közösen az első Autista Mintaház – Fejlesztő és Módszertani Központot, amely az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztését és családjaik segítését szolgálja.

Támogatás a leginkább rászorulóknak
Idén áprilisban az Alapítvány úgy döntött, hogy az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekeket segítő ukrán alapítványt, a CHILD.UA-t támogatják a háborús helyzetben még nehezebbé vált munkájukban: egy azonnali, egymillió forintos gyorssegélyt ajánlottak fel az ukrán szervezetnek, emellett az autizmus világnapi kampányuk is teljes egészében erre a célra fókuszál.

„Az Alapítvány számára a kezdetektől fontos az edukáció, hiszen az adománygyűjtés mellett azzal is nagyon nagy segítséget tudunk nyújtani, ha jobban odafigyelünk embertársainkra. Hiszünk abban, hogy a megfelelő támogatással minden autizmussal élő gyermek megélheti a benne lévő legnagyobb potenciált, és a mi célunk, hogy ennek megvalósulását támogassuk, határainkon innen és túl. Úgy gondoljuk, hogy az idén azzal tehetjük a legtöbbet, ha a háborúval sújtott területen dolgozók heroikus munkáját támogatjuk mi magunk is” – mondta a támogatás kapcsán Szijjártó-Nagy Szilvia, az Alapítvány elnöke.

#éniskékvagyok
Többéves sikert tudhat maga mögött az Alapítvány #éniskékvagyok kampánya, amelyet az idei világnaphoz kapcsolódva is megszerveznek. Az autizmus színe a kék, így a megmozdulás keretében egyszerű, de mégis látványos módon bárki kifejezheti szolidaritását az autizmussal élők iránt. Nincs más dolguk, csak április 2-án viselni valamilyen kék ruhadarabot, vagy kiegészítőt, és feltölteni a social média felületekre #éniskékvagyok hashtaggel. A kampánynak köszönhetően, a minden évben csatlakozó ismert emberek – többek között Rúzsa Magdolna, Palvin Barbara, Molnár Ferenc Caramel – segítségével elindul egy párbeszéd az autizmusról, így olyan témákat tudnak felszínre hozni, melyek sok esetben tabunak számítanak.

A #éniskékvagyok kampány mellett, a Petőfi Rádióban akusztikus órát tartanak, ezzel is felhívva a figyelmet az autizmussal élőkre, akik számára sok esetben zavaróak lehetnek a hangos zajok, erőteljesebb zenei betétek. Sőt, csatlakozva a világnapi kampányhoz, a Petőfi TV és Rádió csatornáin további műsorokban is tájékozódhatunk az autizmus-spektrumzavarral kapcsolatos kérdésekről.

Különleges hamburgerek egész hónapban
Mindezek mellett, a tavalyi év sikeres együttműködését követően, az idei évben is elindul a Bamba Marha Burger Bár és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös kezdeményezése, amelynek keretében minden megvásárolt EGYÜTT Burger után 500 forinttal támogatják az Alapítvány munkáját. A kifejezetten az autizmus világnapjára kreált burger egész áprilisban elérhető lesz a Bamba Marha Burger Bár üzleteiben. A hamburgernek nemcsak az a különlegessége, hogy megvásárlásával egy jó ügyet támogathatunk, hanem hogy a kék buciban a legnépszerűbb pizzafeltétek ízvilága köszön vissza.

„Az EGYÜTT Burgerrel mindenképpen szerettük volna már látványban is megidézni az Együtt az Autistákért Alapítványt, ezért készített az A Table pékje kék bucikat, amiknek az íze egyébként ugyanolyan, mint a hagyományosé. Amikor az ízvilágról kellett döntenünk, valami olyasmit szerettünk volna, amit mindenki szeret. Az EGYÜTT Burger feltéteit tekintve elmondhatjuk, hogy egy klasszikus hamburger és egy pizza keveréke, és az ízvilága is ennek a kettőnek a házasítását tükrözi” – mondta Jancsa Jani, a Bamba Marha kulináris vezetője. „Az EGYÜTT Burgerbe éppen ezért marinara szósz, gouda sajt és szarvasgombás majonéz is került” – tette hozzá. A különleges burger a kék buci mellett hagyományos buciban is kérhető, valamint a többi burger is rendelhető lesz kék változatban is egész áprilisban.