2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Miért él itt több ezer ember a fold alatt? Megdöbbensz, ha megnézed ❗

2024-02-23 16:49 | Nézettség: 366
Ausztrália déli részén, ahol a nyári hőség rendszeresen eléri a kritikus szintet, emberek ezrei kénytelenek kreatív megoldásokhoz folyamodni a túlélés érdekében. Coober Pedy városa egy ilyen különleges helyszín, ahol az emberek a föld alá menekülnek a hőség és más kihívások elől. Ez a cikk bemutatja ezen földalatti életformát és annak jelentőségét az ottani lakosok számára.

Ausztrália

A Föld Alatt Rejtőző Élet Ausztráliában: Coober Pedy Titka

Ausztráliában, ahol a nyári hőség elviselhetetlenül magas hőmérsékleteket ér el, egyes emberek kénytelenek a Föld alá menekülni a túlélés érdekében. Coober Pedy nevű dél-ausztráliai településen több mint 2500 ember választotta ezt az életformát, hogy megmeneküljenek a 50 °C-os hőségtől.

A város lakói a föld alatti lakásokban találnak menedéket, ahol a kellemes hőmérséklet és a komfort megkönnyíti mindennapjaikat. Nem csupán lakások találhatók a mélyben, hanem hotelek, üzletek és még templomok is szolgálják a lakosság igényeit.

Ausztrália

Coober Pedy nem kapcsolódik az országos elektromos hálózathoz; az áramellátást dízelgenerátor, valamint szél- és napenergia biztosítja. A vízellátást egy 24 kilométerre lévő földalatti forrásból szállítják, melynek minősége kiváló.

Bár az árak magasak lehetnek - egy átlagos három hálószobás lakás körülbelül 40 000 ausztrál dollárba kerül -, az ingatlanok általában felújításra szorulnak. Azonban a földalatti élet számos előnnyel jár: védelmet nyújt a földrengések ellen, bővíthető, és akár értékes opáldarabokra is bukkanhatnak az építkezések során.

Ti laknátok-e e föld alatt?

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=HXczfD5Bgyg

További videók a témában