2024. Április 12., péntek
Gyula névnapja

Mi az ókori világ 7 csodája?

2024-01-23 19:26 | Nézettség: 330
Az ókori világ hét csodája olyan kiemelkedő építészeti és művészeti remekművek gyűjteményét alkotta, melyek a civilizáció csúcspontjait képviselték. Ezek a monumentális alkotások, mint például a Gíza-i piramisok, Zeusz-szobor vagy a Főzó-szobor, megtestesítették a korszak technikai kifinomultságát, művészeti zsenialitását és vallási tiszteletét, kiemelve az ókori világ kulturális gazdagságát.

piramis

Az ókori világ hét csodáját a görög történész Herodotosz írta le i. e. 5. században.

Ezek a csodák a következők:

  1. Gíza-i piramisok (Egyiptom): A Gíza-fennsíkon található három piramis a világ egyik legismertebb építészeti csodája. Ezek a piramisok a fáraók sírjait jelentik: a Nagy Piramis (Hufu piramisa), a Hézagónia Piramis és a Menkauré Piramis.

  2. Zeusz-szobor (Ókori Görögország): Fidiasz görög szobrász alkotta meg Zeusz olimpiai isten hatalmas arany- és elefántcsont szobrát. A szobor a Zeusz-templomban, Olimpiában állt.

  3. Artémiész-templom (Éfeszosz, Törökország): A görög istennő, Artémiész tiszteletére épült templom az ókori világ egyik leghíresebb temploma volt. Az épület magassága és eleganciája kiemelkedő volt az ókori görög építészetben.

  4. Maussoleion (Halicarnasszosz, Törökország): A Halikarnasszoszi Mauszóleion a síremléke volt Mauszólosz káriai hercegnek, és az egyik legjelentősebb síremlék az ókorban. A kifejezés "mauzsoléum" a nevéből ered.

  5. Rodhoszi kolosszus (Rodosz, Görögország): A Rodoszi kolosszus egy hatalmas bronzszobor volt, amely a Rodoszi város bejáratánál állt. A hagyomány szerint a kolosszus a naplementétől a napfelkeltéig terjedő időszakban állt, de az históriák sokszoros túlzásokat tartalmaznak.

  6. Nimród falai (Babilon, Irak): A Nimród falai a város legrégebbi és leghíresebb része volt. A falak hatalmas méreteikkel és impozáns kialakításukkal kiemelkedtek az ókori világ építészeti alkotásai közül.

  7. Főzó-szobor (Ólimpia, Görögország): A Főzó-szobor az ókori görög mesterség csúcsát képviselte. A műalkotás egy görög bajnokot, Polykelet ábrázolt, aki az olimpiai játékokon diadalmaskodott.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb ezen csodák közül mára elveszett vagy megsemmisült, és az is bizonyos, hogy Herodotosz leírásai nem mindig voltak teljesen pontosak vagy elfogulatlanok.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=JatqS1vJKxw

zeusz

További videók a témában