2023. február 3., péntek
Balázs névnapja

Miért mond mást az időjárás?!

2022-08-22 18:29 | Nézettség: 685
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megbízásából ellátogattunk az OMSZ-hoz (Országos Meteorológiai Szolgálat), ahol beleláthattunk abba. hogy mivel is foglalkozik pontosan ez a szervezet, illetve, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük nap mint nap. Nem is gondolnátok, de az időjárás előrejelzés pontatlanságának a legtöbb esetben prózai oka van: a gyakran erős jelet sugárzó vezeték nélküli eszközök zavarják meg az OMSZ radarjait.

A lefújt tűzijáték után kirúgták az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjé?

2006-ban viszont épp amiatt történt öt ember halálával és több száz sérüléssel járó katasztrófa, mert az érkező – és a meteorológusok által előre jelzett – vihar ellenére nem fújták le időben az ünnepi tűzijátékot.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=0_c4SZ67EnY

A kormánypárti sajtó a szervezetet hibáztatta az elmaradt látványosságért.

Azonnali hatállyal távozik posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és szakmai elnökhelyettese – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. Radics Kornéliát és Horváth Gyulát Palkovics László miniszter augusztus 22-ével menesztette.

Mint vasárnap írtuk, a kormánypárti sajtó az OMSZ-t tette felelőssé azért, hogy az időjárás-előrejelzés alapján a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs lefújta a szombati tűzijátékot. Erről Urbán Ágnes médiakutató az RTL Híradónak azt mondta: 

normálisnak semmiképpen nem lehet mondani azt, hogy a teljes magyar kormánymédia kvázi parancsszóra nekiesik egy szakmai intézménynek.

 Aznap az OMSZ Facebook-oldalán azt írta: a modelleredményeik közül a legkevésbé valószínű történt meg, ez a bizonytalansági faktor benne van a szakmájukban.

Az RTL meteorológusa hétfői cikkében azt írta: augusztus 20-án feltehetően az történt, hogy a csapadékot hozó hidegörvény váratlanul kettészakadt, ami a mérésekből még nem tükröződött. Allaga Tamás arról is írt, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy a hasonló, rendkívül bizonytalan helyzetekben jobb számítási eredmények szülessenek.