2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Mit vessünk Januárban? Benti vetések - Biokertész tanfolyam

2024-01-23 17:55 | Nézettség: 753
Kint még tombol a tél, fagyott tocsákra ébredünk a kertben, de ettől függetlenül már januárban elkezdődhetnek a vetési munkák, de csak bent. Vannak olyan zöldségek és virágok is, amelyek nagyon korai vetést igényelnek. Ezek közül például a bazsalikom és a zsásza folyamatosan vethető.

Más növények pedig hosszú a tenyészidővel rendelkeznek, ezért szükséges a korai vetés., példaként a chili paprikát és a padlizsánt említhejük. Jutka a Biokertész tanfolyam csatornától megmutatja nekünk miket érdemes már januárban elvetni.

Mit vessünk Januárban?

Bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum) egy aromás fűszernövény, amely gyakran használatos konyhában. A fűszernövény szereti a meleget és napfényt, tehát a benti ültetés során ügyeljünk arra, hogy biztosítsuk a megfelelő fényviszonyokat és hőmérsékletet. 

Locsold megfelelően, tartsd a talajt nedvesen, és biztosíts megfelelő napfényt a növényeknek. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor később tavasszal vagy nyáron átültetheted a bazsalikomot szabadföldbe, hogy tovább növekedjen és fejlődjön.

Chilli paprika

A chili paprika (Capsicum annuum) kertészeti szempontból egy népszerű növény, amely kiválóan alkalmas házi termesztésre. Hosszú tenyészideje miatt már januárban el kell ülteni. A chili rajongók és termelők között van egy olyan hagyomány, miszerint a chilli paprikát december 31-én kell elvetni.

Padlizsán

A padlizsán (Solanum melongena) egy lágyszárú növény, amelynek gyümölcse széles körben használatos a konyhában. A padlizsánt általában tavasszal, április vagy május hónapban ültetik ki palántaként, miután elmúltak a fagyveszélyes napok. A palántákat viszont magokból tudjuk nevelni, melyeket már januárban el lehet ültetni.

A megerősödött palántákat szabadföldbe vagy nagyobb cserépbe ültethetjük, hogy szép termést hozzon.

Karfiol

A karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) népszerű zöldség, amelyet tavasszal és ősszel lehet termeszteni. Jól alkalmazkodik a jól drenált talajhoz és a napos, napfényes helyekhez. Rendszeres öntözés szükséges a fejlődéséhez.

A karfiolt frissen, párolva vagy főzve fogyaszthatjuk, és gyakran használják különböző ételek, például köretek készítéséhez. A megfelelő gondozással és körültekintéssel a karfiol könnyen nevelhető, és tápláló hozzávaló lehet a konyhában.

Hónapos retek

A hónapos retek (Raphanus sativus) gyorsan növő, kis termetű zöldség, melyet könnyedén lehet termeszteni. Általában tavasszal és ősszel ültetik el. A jó vízelvezetésű talajt és napos helyet kedveli. Rendszeres öntözés szükséges a megfelelő fejlődéshez. A hónapos retek gyorsan kifejlődik, és már néhány hét alatt szedhető.

Friss, ropogós ízét frissen fogyaszthatjuk salátákban vagy önmagában, és kiválóan alkalmazható gyorsan készülő kerti csemegékhez. A könnyű termesztés és az azonnali élvezet miatt népszerű választás a kertészeti projektekben. Ha van üvegházunk akár már januárban is elütethetjük. 

Nézzük, hogy történik az ültetés a "Biokertész tanfolymaon", jutka számos tippet ad és trükköt mutat ezen növények januári vetéséhez.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=tWuNF3OFibs