2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Nem büszke az Első Emeletnek írt szövegeire Geszti Péter

2022-11-17 12:24 | Nézettség: 427
Nyolc éven át volt a nagyszabású Aréna-koncertre készülő Első Emelet meghatározó szövegírója Geszti Péter. Az ismert reklámszakember, tévés, előadó húszéves korától dolgozott a nyolcvanas évek egyik meghatározó zenei formációjának, neve a banda számos nagy slágeréhez köthető.

Kislánya rajzában esőfelhőként jelenítette meg! Ekkor döbbent rá, hogy az élete nem jó irányba halad és változtatnia kell...

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=TtvvEuC0944

Mégis, Geszti Péter szerint hiába írt nyolc albumnyit az Első Emeletnek, nem mindegyiket tartja elég jó dalszövegnek. Sőt, elmondása szerint az Emelet korai időszakának olyan nagy slágerei, mint A film forog tovább vagy a Nézelődünk is a „nem elég jó” kategória.

– Az Első Emeletben tanultam meg dalszöveget írni. Gyakorlatilag nyolc album dalszövege volt meg, de a harmadik környékén jöttem rá, hogy meg kéne tanulnom rendesen dalszöveget írni, mert addig nem voltak elég jók, csak a korszellemnek feleltek meg úgy, ahogy – fogalmazta meg meglepő kijelentését a szerda este 22:25-kor az ATV-n adásba kerülő Sorok között Lutter Imrével című műsor felvételén Geszti Péter, aki a Blikknek azt is elárulta, mikor fordult meg a fejében, hogy máshogyan kellene szólnia a slágereknek.

– Negyven felett jöttem rá erre, amikor azon kezd el gondolkodni az ember komolyabban, hogy mit is művelt korábban. Kritikus vagyok a korábbi dalszövegeimmel, sok ötlet van bennük, de nincs mindegyik jól kibontva, és nem is mindegyik éri el azt a nívót, amit ma már kötelezőnek tartok magammal szemben – jelentette ki a szövegíró, meg is említve néhány példát.

– A film forog tovább esetében szövegíróként ma már jobbat írnék, ha ehhez a témához nyúlnék, de akár a Nézelődünk című nóta is ilyen. Hozzáteszem, én jóban vagyok ezekkel a dalokkal, nem szégyellem, hanem szeretem őket – jelentette ki Geszti, aki azt is elárulta, hogyan is kezdődött számára ez a karrier.

– Számomra a dalszövegírás amolyan pótcselekvésként indult el, amikor húszévesen a szemműtétem miatt hónapokig gyakorlatilag félvakon üldögéltem otthon és a kórházak különböző szemészeti osztályain. Egy húszéves srác mit sem tudó magabiztosságával vágtam bele, Berkes Gabinak is köszönhetően. Ha akkor tudtam volna, hogy mennyire nem tudok még dalszöveget írni, valószínűleg bele sem kezdek – nevetett Geszti Péter, aki a korai tévés szerepléseivel kapcsolatban sincs mindennel megelégedve.

– Néha azt gondolom, a szereplési vágy, a vakmerő pimaszság fiatalemberként vállalható, de a mostani fejemmel azért adnék egy-két kokit egykori önmagamnak.