2023. február 5., vasárnap
Ágota névnapja

Önvezető autókat is tesztelnek Zalaegerszegen | Játszótér a világ járműiparának

2022-09-14 08:30 | Nézettség: 137
Új autóipari kutató-fejlesztő központ Zalaegerszegen

A jövő autóit fejleszti és teszteli a Bosch a ZalaZone szomszédságában 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=AXacR1KIatQ

Letették a magyarországi Bosch csoport kutató-fejlesztő és tesztelő központjának alapkövét Zalaegerszegen
Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, valamint Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban
Kétszázan fejlesztik és tesztelik majd az új kampuszon a jövő autóipari technológiáit 
A magyarországi Bosch csoport együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a győri Széchenyi István Egyetemmel, aki ezen a napon adta át új zalaegerszegi épületeit
 
 
2022. szeptember 12-én ünnepélyes keretek között tették le a Bosch új kutató-fejlesztő és tesztelő komplexumának alapkövét Zalaegerszegen, a ZalaZone tesztpályához közvetlenül kapcsolódó területen. Az eseményen köszöntőt mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, a város képviseletében a programon Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is részt vett. A beruházás 11,4 millió euróból valósul meg és a 3500 négyzetméternyi területű Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz Zalaegerszeg 200 fejlesztőmérnöknek ad majd lehetőséget arra, hogy formálják a jövő meghatározó autóipari technológiáit. 
 
„A Bosch csoport világszerte elkötelezetten kutatja a jövő technológiáit, Magyarországon is évről évre erősítjük kutatás-fejlesztési tevékenységünket. Néhány napja adtuk át a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, most pedig elkezdjük a Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz Zalaegerszeg építését. Miskolci és maklári telephelyünkön is végzünk K+F tevékenységet, ma már minden ötödik munkatársunk innovációval foglalkozik” – mondta dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. A Bosch új, zalaegerszegi komplexumában több fókuszterülettel is foglalkoznak majd, az önvezető autózással, az elektromobilitással és a mesterséges intelligenciát használó technológiákkal.
 

Tovább növeli kutató-fejlesztő- és tesztelőkapacitását a Bosch


Közel négyezer Bosch munkatárs dolgozik a jövőt meghatározó technológiák kutatásán és fejlesztésén Magyarországon, az új zalaegerszegi komplexummal pedig tovább nő ez a kapacitás. A Bosch már jelenleg is használja a ZalaZone-t vezetéstámogató rendszerek tesztelésére, az új szatelit lokációval azonban még tovább bővülhet az aktivitás a térségben. A tervek szerint kétszáz új munkatársat vár majd a zalaegerszegi Bosch, megfelelő helyszíne lehet a cégen belüli nemzetközi együttműködéseknek is. 
 
A Bosch Zalaegerszegen főként a vezetéstámogató rendszerekhez, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztésekkel és tesztelésekkel foglalkozik majd, például radar- és kameraalapú rendszerekkel vagy lézeralapú távérzékeléssel. Emellett részt vesz vezetéstámogató rendszerek, műszerfalak, kormányvezérlő rendszerek, elektromos motorok és ABS-rendszerek fejlesztésében és tesztelésében is. 


 
Világszínvonalú műhely és műszerek segítik a tesztelést


A Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz Zalaegerszeg a ZalaZone melletti tízezer négyzetméteres telken helyezkedik el, ahol egy kétezer négyzetméteres irodaépületet, valamint egy ezerötszáz négyzetméteres műhelyt alakítanak ki. Utóbbit a többi között nyolc tesztautószerelő-állomással, valamint diagnosztikai műszerekkel szerelik fel, és alkalmas lesz mind a belsőégésű-, mind az elektromos motorral hajtott autók tesztelésére.
 
A tervek szerint az épületek 2023 decemberére készülnek el, a teljes beruházás lezárása pedig 2025-re várható. A beruházás a magyar kormány támogatásával valósul meg. 


 
Együttműködés a Széchenyi István Egyetemmel


A most épülő zalaegerszegi komplexum fontos szerepet játszik majd a Bosch kutatás-fejlesztési ökoszisztémájában, amelynek célja az ipari-technológiai és az egyetemi-akadémiai világ szoros együttműködése. E közös munka megerősítését szolgálja az a szándéknyilatkozat is, amelyet az alapkőletételen írt alá a zalaegerszegi épületeit aznap átadó győri Széchenyi István Egyetem és a magyarországi Bosch csoport. A felek az oktatásban, valamint a kutatás-fejlesztésben is kibővítik együttműködésüket.