2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Orchidea szaporítása - orchidea bébi avagy keiki leválasztása

2023-02-16 11:26 | Nézettség: 1462
Egyre több ablakban virít manapság valamilyen orchidea. A növényeink gyakran azzal hálálják meg a törődést, hogy új orchidea bébit hoznak létre. Mikor és hogyan érdemes ezeket leválasztani az anyanövényről?

Az orchideák képesek ivartalan szaporodásra, azaz képesen lényegében önmaguk klónjait létrehozni a virágszárakon. Ezeket a bébi orhideákat keikinek nevezik, ami polinéz nyelven bébit, csemetét jelent. Sokan idő előtt választják le az új jövevényt, esélyt sem adva neki az életre. Érdemes mindenképp megvárni, amíg megfelelően kifejlődik a keiki: legalább négy fejelett léggyökeret és legalább 3-4 levelet növeszt.

Érdemes megfigyelni a keikit az anyanövénnyel összekötő csonkot is, mivel ennek száradása jól jelzi: elérkezett a leválasztás pillanata. Leválasztáskor mindenképp figyeljünk a tisztaságra. A használt eszközöket ajánlott alkohollal fertőtleníteni. A sebeket valamilyen meszes készítménnyel érdemes bevonni.

Ennek magas Ph értéke megvédi a növényekek a gombás fertőzésektől. Használhatunk dolomit kőzetport, krétaport vagy agrimeszet is erre a célra. Ha a keiki gyökereit beültetés előtt langyos vízben áztatjuk néhány percre, akkor sokkal rugalmasabbak lesznek, jócskán megkönnyítve a beültetést.

Ha tetszett ez a videó, akkor az Beteg orchidea megmentése videó is hasznos lehet számodra. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=LKg4kkODs-0