2023. szeptember 27., szerda
Adalbert névnapja

Petőfi - Legenda Születik - Kulisszák mögött

2022-12-29 20:07 | Nézettség: 290
Az 1845-ben már felkapott költő, Petőfi Sándor nem csak szerelme, Csapó Etelka halálát kell feldolgozza, de egy gyerekkori barátból lett ellenség, Szeberényi Lajos rágalomhadjáratával is szembe kell nézzen.

A válaszokért a megpróbáltatásokkal teli múltba kell tekintenie, ahonnan Petrovics Sándor, a nyomorgó pápai diák néz vissza rá...

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=XXUjncBgOus

Ingyen Petőfi-kötet járhat a gyerekeknek 

A jövő évben is nagy költőnket ünnepeljük

Idén és jövőre is tart még a Petőfi200 emlékév, ebből az apropóból pedig Bács-Kiskun megyében számos színes és izgalmas program közül válogathatunk. Petőfi szülővárosa, Kiskőrös mindig is elkötelezetten ápolta nagy költőnk emlékét, így születésének 200. évfordulójáról is változatos eseményekkel emlékeznek meg.

Petőfi-szilveszter

Kiskőrösön már hagyománynak számít, hogy a Petőfi Sándorral egy napon született gyerekek Petőfi-kötetet kapnak ajándékba. A korábbi polgármester, Barkóczi Ferenc még 2002-ben, szilveszterkor indította útjára a hagyományt. Ennek értelmében az összes január 1-jén, Magyarországon született egyéves gyermek a Petőfi Sándor összes versei című kötetet kapja Kiskőröstől ajándékba.

Az Ozirisz kiadó gondozásában megjelent könyv sok szempontból különleges: sorszámozott, névre szóló, emléklappal látják el és a boltokban nem kapható. A polgármester, Domonyi László idén december 31-én, szombaton 12:30 perckor adja át a köteteket a Petőfi Sándor Művelődési Központban. 

Az ünnepségen Albert József tárogatóművész játszik megzenésített Petőfi-verseket, de a jelenlévők Tóth Péter Lóránt versvándortól, Radnóti- és Pro Cultura Hungarica-díjas versmondótól hallhatnak egy verses összeállítást.  Akik nem tudják személyesen átvenni a könyveket, azok számára múzeum munkatársai postán juttatják majd el őket.

Szintén több évtizedes hagyomány az országos képzőművészeti pályázat, amelyet Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum közösen ír ki.

A beérkezett, zsűrizett alkotásokból idén „Az idő igaz, S eldönti, ami nem az.” címmel nyílik időszaki tárlat a múzeumban szilveszterkor Kispálné dr. Lucza Ilona, az OPST elnöke, Dr. Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író és Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivőjének közreműködésével.

Versmaraton

A Magyar Kultúra Napja a korábbi évekhez hasonlóan a művelődési központ, a könyvtár, a zeneiskola és a múzeum közös szervezésével valósul meg. 

Tavaszi programok

Emellett jövőre is kiemelt rendezvény lesz a március 15-i esemény, amire a múzeum tematikus foglalkozásokkal, időszaki kiállítással, versszínházi előadással készül. A programok folytatódnak áprilisban is: a Költészet Napja alkalmából például - sok éves hagyományt követve - egész napos versmaratont is rendeznek, ahol Petőfi Sándor összes verse elhangzik majd. Tavaszra pedig egy Petőfi-színező megjelenése is tervben van, Madár Olga illusztrációival.