2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Philadelphia típusú krémsajt vagy keményebb sajt 🧀 házilag, mindössze 2 összetevővel. Könnyű és gazdaságos recept.

2024-02-28 18:23 | Nézettség: 421
A friss sajt 🧀 készítése otthon nemcsak izgalmas kulináris kaland, hanem kiváló lehetőség arra is, hogy megismerjük az alapanyagok transzformációját az egyszerű technikák alkalmazásával. Ez a könnyen elkészíthető recept lehetőséget ad arra, hogy saját, friss és ízletes sajtot készítsünk otthon, amely tökéletesen illeszkedik a könnyű étkezési és vendégváró alkalmakhoz.

Friss Sajt 🧀 Készítése Otthon Recept 

sajt

Elkészítési idő: Kb. 1 óra (plusz pihentetési idő)

Adagok száma: Kb. 200-250g sajt

Hozzávalók:

 • 1,5 liter friss pasztőrözött tej (tehéntej)
 • 45 ml citromlé (kb. 1 és fél citrom)

Elkészítés:

 1. Tej melegítése:

  • Öntsük a friss pasztőrözött tejet egy nagy lábasba, majd melegítsük közepes lángon, amíg langyosra nem melegszik. Ne forraljuk fel.
 2. Citromlé hozzáadása:

  • Nyomjuk ki a citromok levét, majd szűrjük át egy szűrőn vagy sajtszöveten, hogy ne legyen benne gyümölcsszál vagy mag.
 3. Sav hozzáadása a tejhez:

  • Amikor a tej langyosra melegedett, keverjük hozzá fokozatosan a citromlevet, miközben folyamatosan keverjük. A tej lassan kezd el alvadni és elválik a sajtoszerű anyaggá.
 4. Alvadék kialakítása:

  • Folytassuk a keverést, amíg a sav hatására kicsapódó sajtoszerű anyag (alvadék) teljesen el nem válik a savós tejtől.
 5. Szűrés:

  • Helyezzünk egy szűrőt vagy sajtszövetet egy tál fölé, majd öntsük át rajta a sajtos masszát. Engedjük lecsepegni a felesleges folyadékot. Ezáltal a sajt anyaga lesz a szűrőben vagy sajtszövetben, míg a savó lecsöpög.
 6. Pihentetés:

  • Hagyjuk a sajtot lecsepegni és pihenni legalább 30-60 percig a szűrőben vagy sajtszövetben, hogy a felesleges nedvesség távozzon.
 7. Tálalás:

  • Miután a sajt kicsit lecsöpögött és összeállt, formáljuk a kívánt alakúra, majd tálaljuk.

Tálalási javaslatok: A friss sajtot kenyérrel, kekszekkel vagy friss zöldségekkel tálalhatjuk. Szórjunk rá friss petrezselymet, snidlinget vagy más friss fűszernövényeket az extra ízekért. Akár gyümölcsökkel is tálalhatjuk, például szőlővel vagy szilvával.

sajt

 

Ez a recept egyszerű, gazdaságos és kiválóan alkalmazkodik a különféle étkezési helyzetekhez. Jó étvágyat kívánok!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=8Go0s18pE74

Italajánlat: Az elkészített friss sajt kiválóan párosítható egy könnyű, friss fehérborral, például egy Chardonnay-vel vagy Sauvignon Blanc-kal. Egy könnyű rozé is remek választás lehet. Ha inkább frissítő italt szeretnénk, akkor egy házi limonádé vagy gyümölcsös üdítő is kiváló lehet.

Alkalmak: A friss sajt tökéletes választás lehet snackként egy baráti összejövetelen, pikniken vagy bármilyen könnyedebb alkalmatosságon. Emellett remekül illeszkedik egy könnyű vacsorához vagy reggelizéshez is.