2022. július 7., csütörtök
Appolónia névnapja

Sherlock Holmes igazi esete az Oscar Slater ügy

2022-03-09 11:38 | Nézettség: 115
Szörnyű gyilkosság Glsgow-ban! A fenti ijesztő mondat virított számos skót újság címlapján 1908. decemberében, karácsony előtt néhány nappal. Egy vagyonos, idős hölgyet vert halálra ismeretlen tettes a saját lakásában, ahonnan hiányzott az áldozat egyik kevésbé értékes brosstűje.

Rejtély Skóciában! Conan Doyle nyomozni kezdett!

A rendőrség kimondottan gyorsan, alig öt nap alatt előkerítette a feltételezett tettest: a gyilkos Oscar Slater, akit hamarosan először halálra, majd, életfogytiglani börtönre ítéltek.


Az ügy talán ennyiben is maradt volna, ha egy nagy igazságérzettel rendelkező, híres író nem figyel fel az esetre.

Sir Arthur Conan Doyle, a vaslogikájú detektív, Sherlock Holmes fiktív karakterének megalkotója kíváncsiságból átfutotta az ügy aktáit, majd megdöbbent: számos jel arra utalt, hogy Slater ártatlan. A skót társadalom egyre inkább értesült arról, hogy bizonyos okok miatt talán egy ártatlan ember ül a börtönben.


Mire jött rá Conan Doyle? Sikerült kiszabadítania Slatert? Ki volt az igazi gyilkos, és sikerült elkapni? 


A valóság sok esetben sokkal izgalmasabb a fikciónál: íme a történet, amikor az író azonosult az általa megalkotott karakterrel, jelen esetben Doyle Holmes-al, és a valóságban is nyomozni kezdett egy rejtélyes, titokzatos ügyben!

 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Jw8sKrvZ3nY