2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

SZILVESZTERI ÉS ÚJÉVI GASZTRO és EGYÉB BABONÁK - MIT EGYÜNK, IGYUNK ÉS TEGYÜNK, HOGY BŐSÉGES ÉS BOLDOG LEGYEN AZ ÚJÉV?

2023-12-30 11:42 | Nézettség: 612
Az év utolsó napján és az új év első perceiben sokak életét átszövik különböző babonák és hagyományok. A szilveszteri babonák nem csupán egyszerű rituálék: hitek és remények fonódnak bele, melyekkel az emberek szerencsét, boldogságot és sikert várnak az előttük álló évben, teremtve ezzel egy színes és sokszínű ünnepi tradíciót.

pezsgő

14 Babona, Amit Mindenképp Meg Kell Tenni:

 1. Éjféli csók: Azt tartják, hogy az év első csókja meghatározza a kapcsolatok jövőjét, és szerencsét hoz a szerelemben.

 2. Szerencseétel: A különböző ételek sokszínűsége szerencsét hozhat az év során, és kiegyensúlyozza az étrendet.

Mit kell és mit nem szabad enni az új évben?

Tenni:

 1. Csirkét, halat vagy vadat sütni 31-én (Magyarország): Csirke elkaparja az előző év gondjait, a vad elszalad vele, a hal pedig elúszik.

 2. Szerencsepogácsát készíteni (Magyarország): Egyetlen pogácsába pénzérmét rejteni, melyet éjfél előtt megtalálni és elfogyasztani a következő év hatalmas szerencséjéért.

 3. Kamránkat feltölteni (általános): Ha üres a cukortartó, kávétartó vagy zsíros bödön, színültig tölteni mindent az év során való bőség érdekében.

 4. Pezsgővel koccintani éjfélkor (általános): A pezsgő luxus érzete kapcsolódik a gazdagsághoz, így pezsgőt fogyasztva gazdag, fényűző év vár ránk.

 5. Pezsgő Szerelmi babonák (Magyarország):

  • Ha távol vagyunk egymástól, pezsgőt a földre önteni az együttlét reményében.
  • Ha együtt vagyunk, ajkakat mézzel bekenni és édes csókot váltani az édes szerelemért.
 6. Virslit enni éjfélkor (Magyarország): Gyorsan elkészül, csillapítja az éhséget, de éjfél előtt baromfiből, éjfél után sertésből.

 7. Malacot enni az új év első napján (Magyarország): A malac előre túrja, kitúrja a szerencsét a földből, jelképezi a gazdag esztendőt.

 8. Lencsét, babot, rizst vagy kölest enni (Magyarország): Bőséget és gazdagságot hoz, szemes ételek minél többet, annál gazdagabbak vagyunk.

 9. Hagyományos ételeket készíteni (Magyarország): Csirke, vad, hal, malac, lencse, bab vagy rizs a gazdagságért, szerencséért.

Nem szabad:

 1. Csirkét, vadat vagy halat enni újév napján (Magyarország): Elkaparják a szerencsét, elszaladnak vele vagy elúsznak.

 2. Virslit enni éjfél előtt (Magyarország): Ha mégis, akkor baromfiből, mert sertésből mérgeskedést hoz.

 3. Pulykasültet enni (Magyarország): Elkaparja a szerencsét, és mérgeskedést hoz a házhoz.

 4. Hagyományos ételeket enni újév napján (Magyarország): Csirke, vad, hal - mert azok elkaparják a szerencsét.

 5. Éjjel mezítelenül rázni egy almafát (Ausztria): Férfiasság helyett fülledt, heves éjszakákat hoz az év során.

 6. Hosszú tésztát enni (Ázsia): Az ázsiaiak szerint hosszabb életet hoz, de ha evés közben megtörik, akkor nem teljesül be a jóslat.

patkó szerencse

🎊🎉🎊

Országok és magyarázatok

 1. Magyarország:

  • A csirke, vad, hal, malac, lencse, bab vagy rizs hagyományos ételek, melyekkel a gazdagságot és szerencsét kívánják.
  • A szerelmi babonák a pezsgővel és mézzel az együtt töltött boldog és édes életet szimbolizálják.
 2. Ausztria:

  • Az éjjel mezítelenül egy almafát rázni a férfiasságot és a szenvedélyes éjszakákat hozza.
 3. Ázsia:

  • A hosszú tészta hagyománya az hozza, hogy minél hosszabb életet biztosít, és a jóslat csak teljesül, ha a tészta evése közben nem törik meg.
 4. Olaszország:

  • Az olaszok megunt vagy nem használt dolgaikat dobálják ki az ablakon szilveszter este, hogy helyet csináljanak az új, szép dolgoknak.
 5. Hollandia:

  • A hollandok szerint a teljességet és a szerencsét a kör alakú ételek hozzák meg, ezért sok kis fánkot tesznek az asztalra az év utolsó napján.
 6. Spanyolország:

  • A spanyolok 12 szőlőszemet esznek meg éjfélkor, melyek a 12 hónapot jelképezik. Az édes szőlőszemek a szép, szerencsés hónapokat ígérik, míg a savanyúk kevésbé kedvező időszakot jeleznek.
 1. Pénz a zsebben: Pénzt tartani a zsebben az év első napján azt szimbolizálja, hogy a gazdagság és jólét kíséri majd az évet.

 2. Piros fehérnemű viselése: A piros alsónemű szerencsét és szenvedélyt hozhat az év során.

 3. Tiszta ház: A tiszta ház a régi negatív energiák kitisztítását és a friss, pozitív energiák befogadását jelenti az év első napján.

 4. Kilenc ugrás a létrán: A létráról való kilenc ugrás babonája szerint ez szerencsét és előrelépést hozhat az évben.

  A "Kilenc ugrás a létrán" babona egy olyan hagyomány, amely szerint az év első napjának reggelén kilenc alkalommal kell felugrani egy létrán vagy egy alacsony padon. Ebben a babonában a kilenc ugrásnak tulajdonítanak különleges jelentést és hatást az év során. A részletes jelentése és magyarázata a következőképpen alakul:
  1. Szerencse és Boldogság: A babona szerint a kilenc ugrás a szerencsét és boldogságot hozza az év során. A szám kilenc sok kultúrában szimbolizálja a szerencsét és a pozitív változásokat.

  2. Előrelépés és Fejlődés: A létráról való kilenc ugrás azt szimbolizálja, hogy az évben előrelépés és fejlődés várható. Ez lehet karrierbeli előrelépés, személyes fejlődés vagy más területen bekövetkező pozitív változás.

  3. A Kilenc, Mint Szent Szám: Különböző kultúrákban a kilenc egy sorszámként vagy szent számként ismert, és sok pozitív jelentéssel társul. A létra kilenc ugrása tehát az évet különlegesnek és szerencsésnek teheti.

  4. Az Akadályok Átugrása: A létráról való ugrás önmagában is egyfajta szimbólum lehet az akadályok átugrására. Ez arra utalhat, hogy az év során a nehézségek könnyedén leküzdhetők és az elérhető célok elérhetők.

  5. Energianövelés: A fizikai aktivitás, mint például a kilenc ugrás, fokozhatja az energiaszintet és pozitív érzelmi állapotot hozhat létre, ami segíthet az év sikeres kezdetében.

lóhere

 1. Szerencseszám használata: A babonák szerint egyes számok és kombinációik szerencsét hozhatnak az év során.

  1. Kos (március 21 - április 19):

   • Számmisztikai Jegy: 1
   • A Kos jegyhez a számmisztikában a 1-es szám kapcsolódik, amely a kezdet, az új kezdet és az önállóság szimbóluma. A Kosokat a vezetői készség és a kezdeményező szellem jellemezheti.
  2. Bika (április 20 - május 20):

   • Számmisztikai Jegy: 6
   • A Bika jegyhez a számmisztikában a 6-os szám kapcsolódik, amely a család, az otthon és a harmónia jelképe. A Bika számára fontos a stabilitás és az érzéki élvezetek.
  3. Ikrek (május 21 - június 20):

   • Számmisztikai Jegy: 5
   • Az Ikrek jegyhez a számmisztikában a 5-ös szám kapcsolódik, ami a változatosság, az újdonság és a kommunikáció szimbóluma. Az Ikrek jegyét a kíváncsiság és az éles észlelés jellemzi.
  4. Rák (június 21 - július 22):

   • Számmisztikai Jegy: 2
   • A Rák jegyhez a számmisztikában a 2-es szám kapcsolódik, ami a kapcsolatok, a kötődés és az érzelmi érzékenység jelképe. A Rákokat a gondoskodás és az intuitív megközelítés jellemezheti.
  5. Oroszlán (július 23 - augusztus 22):

   • Számmisztikai Jegy: 1
   • Az Oroszlán jegyhez is a 1-es szám kapcsolódik, kiemelve az önállóságot, az erőt és a kreativitást. Az Oroszlánokra a vezetői képességek és a büszkeség lehet jellemző.
  6. Szűz (augusztus 23 - szeptember 22):

   • Számmisztikai Jegy: 5
   • A Szűz jegyhez a 5-ös szám kapcsolódik, ami a részletesség, az analitikus gondolkodás és a szolgálatkészség szimbóluma. A Szűzekre a precizitás és a gyakorlatiasság lehet jellemző.
  7. Mérleg (szeptember 23 - október 22):

   • Számmisztikai Jegy: 6
   • A Mérleg jegyhez is a 6-os szám kapcsolódik, hangsúlyozva a harmóniát, az egyensúlyt és a szépséget. A Mérlegek a kapcsolatok és az igazságosság iránti vágyat hordozhatják.
  8. Skorpió (október 23 - november 21):

   • Számmisztikai Jegy: 9
   • A Skorpió jegyhez a 9-es szám kapcsolódik, ami a mély érzelmek, az átalakulás és a titkok szimbóluma. A Skorpiókat az intenzitás és a rejtélyesség jellemzőheti.
  9. Nyilas (november 22 - december 21):

   • Számmisztikai Jegy: 3
   • A Nyilas jegyhez a 3-as szám kapcsolódik, amely a kreativitást, az optimizmust és a kalandvágyat jelképezi. A Nyilasok a szabadság és a széles látókör iránti vágyat hordozhatják.
  10. Bak (december 22 - január 19):

   • Számmisztikai Jegy: 8
   • A Bak jegyhez a 8-as szám kapcsolódik, ami a céltudatosságot, az elkötelezettséget és a gazdagságot jelenti. A Bakokat a szorgalom és a hosszú távú tervezés jellemzi.
  11. Vízöntő (január 20 - február 18):

   • Számmisztikai Jegy: 4
   • A Vízöntő jegyhez a 4-es szám kapcsolódik, ami a stabilitást, a rendszerezést és az innovációt szimbolizálja. A Vízöntőkre a kreativitás és az egyediség iránti vágy lehet jellemző.
  12. Halak (február 19 - március 20):

   • Számmisztikai Jegy: 7
   • A Halak jegyhez a 7-es szám kapcsolódik, amely a spiritualitást, az intuíciót és a mély gondolkodást jelenti. A Halakat a szépérzék és az empátia jellemzi.
 2. Az asztrológia és a számmisztika két különböző hagyomány, mindkettő különféle rendszerekkel és jelentésekkel dolgozik. Az alábbiakban bemutatom a 12 csillagjegyet, hozzárendelve egy-egy számmisztikai elemhez vagy jegyhez, és megpróbálom megmagyarázni, hogy miért köthetőek ezek a számok vagy jelentések az egyes csillagjegyekhez.

🎊🎉🎊

tüzijáték

🎊🎉🎊

 1. Pecsételt levelek küldése: Levelek pecsételése és elküldése az év első napján hagyományosan kapcsolatokat és jó szerencsét hoz.

 2. Üres poharakkal kezdeni az évét: Az év első itala üres pohárból való fogyasztása azt szimbolizálja, hogy az év tele lesz jó dolgokkal és lehetőségekkel.

 3. Virágokkal díszített asztal: Virágokkal díszített asztal teremtése azt jelenti, hogy az év tele lesz szépséggel és virágzással.

 4. Látogatás egy templomban vagy szent helyen: Az év első napján való látogatás egy templomban vagy szent helyen szerencsét és áldást hozhat.

 5. Koszorú az ajtón: Egy koszorú az ajtón megvédi a házat a rossz szellemektől és a szerencsétlenségektől.

 6. Évszámot írni egy papírra és elégetni: Az év első napján az előző évi nehézségek és terhek elengedése érdekében az évszámot egy papírra írják és elégetik.

 7. Érmék dobása: Érmék dobása egy kútba vagy vízbe az év során szerencsét hozhat.

 8. Szerencsejáték: Egy kis szerencsejáték az év első napján azt hozhatja el, hogy az évben szerencsés és sikeres lesz az ember.

🎊🎉🎊

15 Dolog, Amit Babona Szerint Semmiképp Nem Szabad Tenni

 1. Takarítás az új év első napján: A takarítás azt hihetik, hogy a szerencsét is kiöblítheti az életükből, ezért ezt kerülik.

 2. Kölcsönadott tárgyak visszavétele: A babonák szerint a kölcsönadott tárgyak visszavétele rontja a kapcsolatokat.

 3. Sírás az új év első napján: A sírás azt hihetik, hogy balszerencsét hozhat, ezért az emberek igyekeznek elkerülni a negatív érzelmeket.

 4. Pénz kölcsönzése: A pénzkölcsönzés azt jelenti, hogy az év során több pénzügyi nehézséggel kell szembenézni, ezért ezt kerülik.

 5. Észtendői ételkészítés: Úgy tartják, hogy az év első napján való főzés balszerencsét hozhat, ezért az emberek inkább előre elkészített ételeket választanak.

 6. Korai ébredés: Az év első napján való korai ébredést kerülik, mert azt gondolják, hogy az év többi része is hasonlóan fárasztó lesz.

 7. Negatív beszéd: A negatív kifejezésektől és beszédektől való tartózkodás az év első napján azért fontos, mert hisznek abban, hogy az elhangzott szavak megvalósulhatnak.

 8. Munka elvégzése az év első napján: Az év első napján való munkavégzés sok helyen elkerülendő, mert azt hiszik, hogy ez az év során túlzott munkát és kevés szabadidőt eredményezhet.

 9. Szemetes kiürítése: A szemeteskuka kiürítése az év első napján elkerülendő, mert a babona szerint a pénz is kiürülhet az életből.

 10. Tükör tördelése: A tükör tördelése az év első napján balszerencsét jósolhat, mivel a törött tükör a hamarosan bekövetkező nehézségekre utalhat.

 11. Új cipő vásárlása: Új cipő vásárlása az év első napján szerencsétlenséget hozhat, mert az új lábbeli kifordíthatja a szerencse irányát.

 12. Éles tárgyak ajándékozása: Éles tárgyak ajándékozása az év első napján szerencsétlenséget hozhat, mert elvágja a szerencsét.

 13. Számlafizetés az év első napján: Számlafizetés az év első napján kerülendő, mert azt hihetik, hogy az év további részében is pénzügyi nehézségek lesznek.

 14. Fekete ruha viselése: Fekete ruha viselése az év első napján szerencsétlenséget hozhat, mert fekete szín jelképezi a gyászt és a negativitást.

Ha tetszett ez a videó és a hozzá tartozó cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

kínai horoszkóp

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=bJUZMIBzMwA