2023. június 9., péntek
Félix névnapja

Szülés után másodpercekkel a nőgyógyásznak leesett az álla, amikor ezt meglátta!

2023-05-16 12:53 | Nézettség: 332
Néhány pillanattal azután, hogy Sarah megszülte az ikreket, a szülész/nőgyógyász, aki megszülte a babát, leesett, amikor meglátta, mi van előtte. Hamarosan a kórterem többi embere rájött, hogy valami nincs rendben ezzel a gyerekkel, és valami hihetetlen dolog történik.

Egy monochorionikus terhesség azt jelenti, hogy az ikerterhességben lévő magzatok egyetlen méhlepényt osztanak meg.

Ebben az esetben a magzatoknak egy közös méhlepényük van, amelyet akkor alakul ki, ha egyetlen petesejt fejlődik ki, majd oszlik két vagy több magzatra.

Milyen gyakran fordul elő és milyen veszélyei vannak?

  • A monochorionic terhesség körülbelül minden ikerterhesség 20-30%-át teszi ki. Az előfordulása attól függ, hogy az ikrek azonos vagy nem azonos neműek, valamint hogy egypetéjűek vagy kétpetéjűek-e.
  • A monochorionic terhességnek néhány kockázata van, amelyek közé tartoznak:
  • Többes terhességgel járó kockázatok: Ikerterhességek általában magasabb kockázatot jelentenek, mint a egyszeres terhességek. Ez magában foglalja a koraszülést, a terhességi magas vérnyomást, a méhen belüli növekedési elmaradást és a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát.
  • Monochorionic specifikus kockázatok: A monochorionic terhesség során a magzatok közötti véráramlás megosztott méhlepényen keresztül történik. Ez bizonyos kockázatokat jelenthet, például:
  • Térbeli korlátozottság: A magzatok korlátozott helye miatt a növekedésük és fejlődésük korlátozott lehet.
  • Magzati vérellátás problémák: A véráramlás egyensúlytalansága, amely lehet a különböző méretű és fejlődési ütemű ikrek között, fokozhatja a komplikációk kockázatát. Ez magában foglalhatja az arteriovenosus anasztomózisok (AV-anasztomózisok) kialakulását, amelyek olyan keringési rendellenességeket okozhatnak, mint az egyik magzat túlzott vérellátása és a másik magzat elégtelen vérellátása.
  • Monochorionic monoamniotikus terhesség: Ha az ikrek nem csak egy méhlepényt, hanem egy közös magzatburokot (amniont) is osztanak meg, további kockázatok merülhetnek fel, mint például az elválás vagy a köldökvérzés veszélye.
  • Koraszülés: A monochorionic terhesség nagyobb eséllyel jár koraszüléssel, amelyhez a koraszülés okozta komplikációk is társulhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy minden terhesség és minden ikerpár egyedi, és a kockázatok és szövődmények mértéke eltérő lehet. Ezért a legjobb, ha egy terhességben vagy ikerterhességben résztvevő nő konzultál a kezelőorvosával a


Milyen híres embert ismersz, aki ilyen terhességből született?

Mivel a monochorionic terhesség elég gyakori, sok híresség és közismert személy született ilyen ikreként vagy annak eredményeként.

Néhány ismert személy, akiknek monochorionic ikertestvérei vannak, a következők:

Scarlett Johansson: Az Oscar-díjas színésznőnek van egy monochorionic iker testvére, aki szintén színész.

Ashton Kutcher: Az amerikai színésznek van egy monochorionic ikertestvére, aki gyakran figyelmezteti az embereket a koraszülés veszélyeire és az ikerterhességgel kapcsolatos egészségügyi problémákra.

Gisele Bündchen: A brazil modellnek van egy monochorionic iker testvére, aki az édesanyjuk által nevelték fel.

Roger Federer: A svájci teniszezőnek van egy monochorionic ikerpárja, akik szintén teniszeznek.

Tiki és Ronde Barber: Az amerikai futballistáknak monochorionic ikertestvérei vannak, akik szintén sportolók.

Ezek csak néhány példa a sok hírességre, akiknek monochorionic ikertestvérei vannak, vagy akik maguk monochorionic ikrek. Az ikrek különböző egészségügyi problémákkal szembesülhetnek, és fontos, hogy az egészségügyi szakemberek gondoskodjanak róluk, hogy biztosítsák a megfelelő ellátást és kezelést.

Magyar ismert emberek között van aki ilyen terhességből született?

Az ismert emberek magánéletéről általában kevesebb információ áll rendelkezésre, de az is előfordulhat, hogy az érintettek magánéletüket nem szeretnék nyilvánosságra hozni. Ezért nem tudok konkrét példát mondani olyan magyar ismert emberről, aki ilyen monochorionic ikertestvérből született volna. Azonban az ismert emberek között is előfordulhat, hogy monochorionic ikrekkel rendelkeznek, vagy saját maguk monochorionic ikrek. Az ilyen esetekben is fontos, hogy az egészségügyi szakemberek figyelemmel kísérjék a terhességet, és a megfelelő ellátást és kezelést biztosítsák az ikrek számára, ha szükséges.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=nJw0jikQapg