2022. október 4., kedd
Ferenc névnapja

Szülők által itt hagyott gólya fióka mentése 🦩Köszönet BirdMania!

2022-08-18 08:37 | Nézettség: 125
2022/8/15-én este számos helyről kaptunk értesítést, hogy Dabas Sárin, a Tabáni út 59 előtti gólyafészekben baj van! A szülő madarak elvonultak és ottmaradt egy fióka, aki étlen szomjan várja egyre reménytelenebb állapotban a csodát. Fontos hozzátenni, hogy nem a gólya szülők voltak kegyetlenek, hanem az a mérhetetlenül nagy aszály amely hazánkat is sújtja!

Két nap története 7 percben :-) 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=tXGBM8BOssA

Bár a beérkező információk eléggé ellentmondásosak voltak, azért másnap reggel, 9/16-án elmentünk inkább megnézni, mi a helyzet a valóságban. 

EON-nal abban maradtunk - akikkel előre egyeztettünk - hogy előbb felmérjük, mi a helyzet, megnézzük a fiókát drónnal is, s ha úgy döntünk, valóban ki kell menteni, akkor utána szólunk, ők meg jönnek kosaras emelőautóval. 

Helyszínen több órát időztünk, figyeltük a fiókát, néztük, jön e szülő... Látva, hogy szülő valóban nincs, fióka csak éhesen nyel nagyokat, állapota elég gyenge már, ha kiegyenesedve próbál felállni, akkor bizonytalan, billeg..., azaz ereje végén van, úgy döntöttünk, ki kell venni, a kimentése indokolt. 

Másnap, 8/17 reggel 8-ra beszéltük meg EON-nal a mentést a helyszínre. 
Jött a kosaras, fiókát egy perc alatt kivették - szegény olyan gyenge volt, hogy már tiltakozni se jutott ereje - s gyorsan tettük is az autóba, jött velünk Dömösre, a BirdMania Természetvédelmi mentőközpontba. 

Nagyon apró, nagyon alulfejlett, erősen kalcium hiányos fióka. Pokróccal együtt nem volt másfél kilo . Viszont étvágya kiváló, amióta megérkezett, kb egyhuzamban eszik, szundikál, eszik... És igazi éhezőként minden falatra rácsodálkozik, hogy "ez is az enyém? ", majd boldogan megeszi.