2023. november 28., kedd
Stefánia névnapja

Találtak egy koszos állatot, amikor megmosták, váratlan meglepetés várt rájuk!

2023-05-15 18:33 | Nézettség: 821
Ausztrál külvárosban történt. Egy vadon élő állatot véletlenül megsebesítette egy ló. Az apró lény megpróbálta maradék erejét felhasználni, hogy a legközelebbi lyukig kússzon, és biztonságban legyen. De sajnos a kis állat beleragadt a sűrű sárba és nem tudott megmozdulni. Amikor a mentő csapat kiért, hogy megmentsék az életét sajnos már nem tudtak segíteni rajta és belehalt a sérüléseibe. Miután megvizsgálták a kis állatott erszényében egy apró lényt találtak.....egy kicsiny vombat lapult halott anyja erszényében.

A vombat (latinul: Vombatus ursinus) Ausztrália egyik jellegzetes erszényes emlőse, amely kizárólag Ausztráliában honos.

Néhány fontos tény a vombatokról:

 1. A vombatok a szőrös erszényesek családjába tartoznak, és hatalmasak lehetnek, akár 30-40 kg-os testsúllyal is.
 2. A vombatok éjszakai állatok, és általában egyedül élnek.
 3. Az egyik legjellegzetesebb vonásuk a rágcsálókhoz hasonló fogsoruk, amelyek segítségével a keményebb növényi anyagokat is képesek feldolgozni.
 4. A vombatok szinte kizárólag növényevők, és a fő táplálékuk a fű, a level és az ágak.
 5. Az erszényükkel ellentétben a vombatoknak nincs olyan izom, amely a nyitását és zárását segítené, így szinte mindig nyitva áll.
 6. A vombatok általában lassan mozognak, de rövid idő alatt akár 40 km/h sebességre is képesek felgyorsulni, ha veszélyt észlelnek.
 7. Az ausztrál 50 centes érmén is látható vombat a vadonban veszélyeztetett fajnak számít, és védelmük érdekében különböző intézkedések vannak érvényben Ausztráliában.

Hogy neveli a kicsinyét a vombat?

 • A vombatok kicsinyei, akiket joey-knek hívnak, az anyjuk erszényében fejlődnek. Az élet első hónapjaiban a kicsinyek az anyjuk teje által táplálkoznak, majd fokozatosan áttérnek a szilárd ételekre, amint a tejtermelés lecsökken.
 • Az anyavombatnak egy speciális, hátulnyitott erszénye van, amely két teatoppanással van felszerelve, hogy a kicsinyek számára kényelmes helyet biztosítson. A joey-k ily módon az anyjuk mellkasához simulnak, és az első hónapokban szinte folyamatosan az erszényben tartózkodnak. A kicsinyek körülbelül hat hónapos korukra elérik a felnőtt méretüket, és ekkor hagyják el az erszényt.
 • Az anyavombatok nagyon gondoskodóak a kicsinyeikkel, és általában egyedül nevelik őket. Az anya különösen vigyáz a kicsinyeire, amikor táplálkozik vagy veszélyt észlel, és gyakran az erszényében hordja őket, ha úgy érzi, hogy veszély fenyegeti őket.
 • Az anyavombatok hosszú ideig tartó kötődést alakítanak ki a kicsinyeikkel, és számos viselkedési módot használnak a kommunikációra. A kicsinyek tanulják az anyjuktól, hogyan kell élelemhez jutni, hogyan kell az alomot ásni, és hogyan kell biztonságban maradni a ragadozók elől.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=hCQ6rAcDZc8