2022. június 30., csütörtök
Pál névnapja

Tavaszi nagytakarítás a budapesti temetőkben

2022-03-13 20:52 | Nézettség: 179
A Budapesti Közművek keretében önállóan tevékenykedő BTI Temetkezési Divízió kezelésében lévő temetőkertekben a fővárosi közműtársaság tavaszi nagytakarítási programot indított. A munkálatok március 1-jén kezdődtek és tervezetten több hullámban zajlanak a hónap során.

A kertgondozást és takarítási programot 8 temetőben, összesen több mint félmillió m² területen végzik el. A munkálatok kiterjednek a kijelölt parcellákon belül a síremlékek körüli takarításra, különös figyelmet fordítva a temetőlátogatók által esetenként nem megfelelően elhelyezett hulladékok elszállítására is.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=mI8PtVJ9xDs

A takarítás részeként - a kegyeleti szempontok maximális érvényesítése mellett - összegyűjtik és elszállítják az urnafülkék körül, urnafalak előtt szabálytalanul elhelyezett, otthagyott megemlékezési kellékek maradványait is.


A BTI a nagytakarítási program során az általános területkarbantartási feladatokhoz képest összességében jelentős többletmunkaerőt biztosít a feladatokra, az alábbiak szerint:  
•    Erzsébeti temető    35 960 m², 8-10 fő
•    Kispesti temető    21 538 m², 8-10 fő
•    Óbudai temető    48 843 m², 8-10 fő
•    Farkasréti temető    63 767 m², 12 fő
•    Rákospalotai temető    6 910 m², 2 fő
•    Pestlőrinci temető    26 072 m², 8-10 fő
•    Megyeri temető    39 744 m², 8-10 fő
•    Új Köztemető    260 702 m², 18-22 fő


A sírkerteket felkereső látogatók visszajelzései alapján, a temetők vezetőivel történt egyeztetés során elsősorban olyan parcellák esetében valósul meg a többlettakarítás, amelyekben urnafülkék és urnafalak találhatóak, továbbá amelyek esetében bejelentés érkezett a nagyobb arányú lejárt sírokból adódó rendezetlen környezet miatt. 


A március első napján kezdődött program során elsőként a Pestlőrinci temető 55-59-es parcelláiban gyűjtötték össze a leveleket és vágták le a magoncokat, illetve a vadon nőtt cserjéket. Ezt követően az Új Köztemetőben a szóróparcella mellett található 68-as parcella seprűzése és rendezése zajlott le, majd a Kispesti, illetve a Farkasréti temetőben folytatódtak a munkálatok. 
A temetőtakarítás második hetében ismét az Új Köztemető a kiemelt helyszín, de a takarítás és területrendezés folytatódik a Megyeri, az Erzsébeti, a Rákospalotai és az Óbudai temetőben is.


A kéthetes program során a Budapesti Közművek több divíziójának szoros együttműködésével az Új Köztemető Szóróparcellájának rendbetétele és kertészeti megújítása is megvalósult, melyben a BTI-s kollégák mellett szintén a Budapesti Közművek részét képező FŐKERT és az FKF Köztisztasági Divízió szakemberei is aktív szerepet vállaltak.

A Budapesti Közművek tisztelettel kéri a Látogatókat, hogy a parkolásnál, egyéb eszközök elhelyezésénél vegyék figyelembe az ott folyó munkavégzést, ezzel támogatva ezt a kiemelt tevékenységet. A munkavégzések során fellépő esetleges rövid idejű akadályoztatások miatt a Budapesti Közművek szíves türelmüket kéri.