2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Téged becsapna ez az állat?

2023-07-04 19:47 | Nézettség: 760
Ismerd meg ezt a különleges kígyófajt, amely a viperafélék családjába tartozik. Fedezd fel, hogyan alkalmazza a természet csodálatos mimikriát, és hogyan csalogatja a madarakat pókszerű farokvége segítségével. Találd meg a választ arra, hogy miért teszi mindezt, és fedezd fel a pókfarkú szarvas vipera egyedi adaptációit. Kísérj el bennünket a vadonba, és ismerd meg ezt a lenyűgöző és veszélyeztetett fajt, amelynek túlélése és fennmaradása egyre nehezebb a világ változásaival. Engedd, hogy megigézzen ez a misztikus kígyó, amely a természet csodáinak egyik csodálatos darabja!

Felfedezzük a pókfarkú szarvas vipera rejtélyeit! 

A pókfarkú szarvas vipera (Pseudocerastes urarachnoides) egy mérges kígyófaj, amely a Viperidae családhoz és a Pseudocerastes nemhez tartozik. Általában "álszarvú viperák" néven is ismert a nemzetség. A faj Nyugat-Iránban és az iraki határvidéken található. A kígyót először 1968-ban fedezték fel, és eredetileg Pseudocerastes persicus néven írták le. Azonban később új fajként azonosították és 2006-ban hivatalosan Pseudocerastes urarachnoides néven leírták.

A pókfarkú szarvas vipera egy érdekes és különleges faj, amelynek mimikri és viselkedési stratégiái lehetővé teszik számára a túlélését és a táplálékszerzést. Az egyedi pókszerű farokvége és a madarak csalogatására szolgáló viselkedése megkülönbözteti ezt a fajt más viperáktól. Az élőhely zsugorodása és az emberi tevékenység hatása azonban veszélyezteti fennmaradását.

A pókfarkú szarvas viperát a feje nagyon hasonlítja más Pseudocerastes fajokhoz, de a fajnak egyedi pókszerű farokvége van. A farokvégen hosszú lelógó pikkelyek találhatók, amelyek pókszerű megjelenést kölcsönöznek a kígyónak. A kígyó a farokvéget körbe-körbe lengeti, és rovarevő madarakat vonz a feltűnő mozgással.

A faj neve, urarachnoides, az ógörögből származik, és utal a kígyó pókszerű farokvégeire, hasonlóan a pókéhoz. A pókfarkú szarvas vipera jellegzetes megjelenése a szarvak közötti durvább pikkelyekkel jár, amelyek a szemek fölött emelkednek, és a kígyónak szarvasra emlékeztető kinézetet adnak.

Ez a kígyó kiváló utánzó és mimikri képességgel rendelkezik. A pókszerű farokvége arra szolgál, hogy csaliként vonzza a madarakat. A farokvéget hasonló módon használják más kígyófajok is, de a pókfarkú szarvas vipera farokvége egyedi elongációt mutat, amely ízeltlábú függeléknek tűnik.

Hol él a pókfarkó szarvas vipera?

A pókfarkú szarvas vipera elterjedése a Zagros-hegységben található, főként Irán nyugati részén és az iraki határvidéken. Ez a faj a magasabban fekvő területeken él, különösen a gipszből álló területeken. Napközben általában bokor árnyékában tartózkodik.

Pókfarkú szarvas vipera mérge

A pókfarkú szarvas vipera mérgének fő hatóanyaga a citotoxin, amely a sejteket célozza és elpusztítja. Ez a méreg kismértékű neurotoxikus hatással is rendelkezik. A méreg prokoagulánsként működik, gyors koagulációt eredményezve. Különlegessége, hogy a méreg kifejezetten hatásos a madarakra, míg a testvérfajok mérge inkább emlősökre és kétéltűekre hatásos. A farokvéget a pókfarkú szarvas vipera használja a madarak csalogatására, és számos megfigyelés igazolta ezt a viselkedést.

Fontos megemlíteni, hogy a pókfarkú szarvas vipera a közel fenyegetett kategóriába tartozik az IUCN vörös listáján, amely a fajok veszélyeztetettségét értékeli. Ennek oka a populáció csökkenése és élőhelyének folyamatos zsugorodása.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/shorts/RdYhtXImsUc