2023. december 3., vasárnap
Ferenc névnapja

Teller Ede tragédiája: hogyan vált a zseniális tudós a tömegpusztító szuperfegyver megszállottjává?

2023-04-12 19:23 | Nézettség: 444
Teller Edét két dologról ismeri a nyilvánosság. A hidrogénbomba atyjának nevezik, és Robert Oppenheimer bukásának kulcsfigurájaként tartják számon. Ironikus módon, ez a két leginkább közismert tény Tellerről valójában nem teljesen igaz. Ki volt valójában Teller Ede és a teljes igazság róla?

Ki volt valójában Teller Ede és a teljes igazság róla?

  • Teller Ede egy magyar származású amerikai fizikus volt, aki a magyar tudományos élet egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Ő volt az egyik vezető tudósa a Manhattan-projektnek, amely a második világháború alatt az atombombát fejlesztette ki.
  • Bár Teller hozzájárult a hidrogénbomba létrehozásához, ő nem volt annak atyja. Az ötlet valójában Edward Teller és Stanislaw Ulam közös munkájának eredménye volt.
  • Teller Oppenheimer bukásának kulcsfigurájaként való tartása is kissé túlzó. Teller és Oppenheimer hosszú ideig jó barátok voltak, és együtt dolgoztak a Manhattan-projekten. Az ellentét csak később alakult ki közöttük, amikor Oppenheimer nem támogatta Teller elképzeléseit a hidrogénbomba terén.
  • Teller egyébként számos fontos fizikai felfedezésben játszott kulcsszerepet az életében. Az egyik legismertebb a Teller–Ulam-féle hidrogénbombamodell volt, amelyet a hidrogénbomba tervezése során dolgoztak ki.
  • Teller később a hidegháború során is aktív szerepet játszott az amerikai nukleáris fegyverzet fejlesztésében. Többek között a csillagok termonukleáris reakcióinak tanulmányozása révén jelentős előrelépést tett a nukleáris fúzió terén.

Összességében Teller Ede az őt körülvevő legendákkal ellentétben nem csak a hidrogénbombával, hanem számos más fizikai területen is jelentős eredményeket ért el az életében.

Milyen területen és mivel ért el jelentős eredményeket Teller Ede? 

Teller Ede a fizika számos területén ért el jelentős eredményeket, nem csak a hidrogénbomba tervezésében játszott kulcsszerepet.

  • Egyik legfontosabb eredménye a termonukleáris fúzió területén való kutatások során létrejött Teller-Ulam-féle hidrogénbomba modell volt, amely alapján az USA megépítette a hidrogénbombát.
  • Teller a hidegháború alatt aktív szerepet játszott az amerikai nukleáris fegyverzet fejlesztésében és az atomerőművek technológiájának kutatásában is.
  • Emellett fontos eredményei közé tartozik a nukleáris reakciók, a csillagok belső dinamikájának, a kvantummechanika és a szupravezető anyagok fizikájának tanulmányozása is.
  • Teller az elméleti fizika terén is aktív volt, és számos elméleti koncepciót dolgozott ki, mint például a spinorokat a relativitáselméletben, a fázisátvitel kvantummechanikáját és a kvantumstatisztikai rendszerek elméletét.

Teller Ede hosszú karrierje során számos tudományos díjat és kitüntetést kapott, és a modern fizika egyik legkiemelkedőbb alakja volt.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=1pEnGRegAuE