2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Történelmi jelentőségű megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Coursera

2023-01-24 11:58 | Nézettség: 306
Európában egyedülálló együttműködés keretében fejleszti a felsőoktatást a Szegedi Tudományegyetem és a világ legnagyobb online oktatási platformja, a Coursera. A jövő oktatásában és munkaerő-képzésében is történelmi léptékű szerződést az SZTE vezetői és a Coursera ügyvezető igazgatója, Jeff Maggioncalda írta alá 2023. január 23-án, Szegeden. A megállapodás értelmében minden szegedi egyetemi polgár hozzáférhet a Coursera felületén elérhető online tananyagokhoz, azaz a legnevesebb egyetemek és vállalatok tanfolyamai és oktatási tartalmai korlátozás nélkül épülhetnek be a szegedi képzésekbe.

Tanulj meg tanulni a Courseraval!

A megállapodás értelmében minden szegedi egyetemi polgár hozzáférhet a Coursera felületén elérhető online tananyagokhoz, köztük a globálisan is vezető világcégek, mint a Google vagy az IBM tanfolyamaihoz és oktatási tartalmaihoz, amelyek korlátozás nélkül épülhetnek be a szegedi képzésekbe. A kiváló tananyagok rendelkezésre bocsátásán és a készségek mérésén-fejlesztésén túl a Coursera nemzetközi csapata támogatja a kiemelt egyetemi fejlesztési területeket, például a nemzetközi toborzás hatékonyságának növelését.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=G72eT0o-bkU

Új fejezet kezdődött 2023. január 23-án a Szegedi Tudományegyetem és a Coursera közötti együttműködésben.

 

Az SZTE központi épületében tartották a Lighthouse 2.0 program ünnepélyes megnyitóját, amellyel új, Európában egyedülálló szintre emelték az egyetem és az online oktatási platform együttműködését.


 A Coursera és a Szegedi Tudományegyetem közös kezdeményezése új lendületet ad a szegedi és a teljes hazai felsőoktatás fejlődésének.
 

A Coursera Európában először a Szegedi Tudományegyetemmel kötött ilyen típusú együttműködést, amely egyszerre ismeri el a Szegedi Tudományegyetem kiválóságát és a hazai felsőoktatásban végbement átalakulási folyamatok sikerességét. A szegedi tudásintenzív ökoszisztéma teremti meg a lehetőségét annak, hogy a legnagyobb online oktatási felület ilyen nagyságrendű fejlesztést kezdeményezzen, és azt jó példaként mutassa be a világ egyetemei számára. A közelmúltban lezajlott egyetemi modellváltás és a megváltozott finanszírozási környezet eredményeként képes a Szegedi Tudományegyetem a nagyvállalat partnereként hozzájárulni a sikeres fejlesztéshez.
 
Ezentúl a Coursera felület széleskörű egyetemi használatának köszönhetően elkészíthető a Szegedi Tudományegyetem teljes, készségeket mérő és feldolgozó térképe, illetve a készségek célzott és interdiszciplináris fejlesztése még nagyobb hangsúlyt kaphat az egyetemi oktatás során. Ráadásul a Coursera tananyagai és az azokhoz kapcsolódó skill-map érzékenyen reagál a globális munkaerőpiac változó elvárásaira, így az egyetemi képzések még hatékonyabban készíthetik fel a hallgatókat a rájuk váró kihívásokra.
 
A látványos eseményen jelen volt Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, valamint Jeff Maggioncalda, a Coursera ügyvezető igazgatója.
 
Megnyitó beszédében a rektor kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem Magyarországon a legjobb, Európában pedig az első. A legjobb: a nemzetközi QS rangsorban és az első: abban, hogy a kontinensen példanélküli együttműködést köt a világ legnagyobb online oktatási platformjával. Az átfogó együttműködés célja, hogy olyan - eddig Európában példa nélküli - komplex felsőoktatási szolgáltatási rendszer jöjjön létre, amelynek célja a hallgatói sikeresség előmozdítása és a munkaerőpiaci szereplők elégedettségének növelése, ezáltal pedig a felsőoktatás társadalmi felelősségének kiterjesztése.
 
– 2020-ban az SZTE-Coursera kapcsolat első mozzanata egy reakció volt a világban végbemenő változásokra: a Coursera ingyenes licencekkel támogatta az SZTE átállását a COVID járvány miatti online oktatásra. Erőforrásainkat összehangolva reagáltunk a változásra és alkalmazkodtunk. Ez megmutatta, hogy mi a jövő. A jövő az alkalmazkodás, az együttműködés, egymás erősítése. Egyetemünk polgárainak nemzetközi tanulási, tapasztalatszerzési lehetőségeinek biztosítása kiemelt terület, amelyet minden eszközzel erősíteni kívánunk, például a kapcsolatrendszerünk fejlesztésével is. Bízom benne, hogy ennek a megállapodásnak köszönhetően egyre nagyobb számban élnek majd ezzel az egyedülálló lehetőséggel, és hogy mindkét fél profitál az együttműködésből. Büszkék vagyunk rá, hogy a Courserához kapcsolódó, majd 300 egyetem közül a legszűkebb elithez tartozhatunk – mondta Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.
 
Beszédében Jeff Maggioncalda kitért rá, hogy már a Coursera alapítói is együttműködve hozták létre a platformot, amely azóta is alapvető a Coursera tevékenységében.
– A világ egyre gyorsabban változik, ezért lépéselőnybe kerül, aki alkalmazkodni tud. A felsőoktatásnak is alkalmazkodnia kell egy új, digitális világhoz. Ehhez a Szegedi Tudományegyetemen minden feltétel adott, ráadásul az intézmény nyitott az új dolgok iránt, ami képessé teszi arra, hogy ebben a változásban központi szereplő legyen. A Coursera és az SZTE is arra törekszik, hogy olyan képzéseket nyújtson, amelyek a munkaerőpiac számára megfelelőek, ezt pedig közösen, együttműködve tudjuk a leghatékonyabban megvalósítani – hangsúlyozta a Coursera ügyvezető igazgatója.
 
A rövid megnyitó után Prof. Dr. Rovó László rektor, Dr. Fendler Judit kancellár és Jeff Maggioncalda ügyvezető igazgató, szimbolikusan, együtt indították el a Lighthouse 2.0 elnevezésű együttműködést, amelynek köszönhetően az SZTE minden polgára hozzáférhet a Coursera kínálta képzésekhez.
 
*
A Courserát 2012-ben alapította Andrew Ng és Daphne Koller, a Stanford Egyetem két professzora. A Coursera ma a világ legnagyobb online oktatási felülete, ahol 275 felsőoktatási intézmény és vállalat legjobb képzései érhetők el – többek között a Yale, a Johns Hopkins Egyetem, a Google és az IBM kínál digitális tanfolyamokat, amelyek az egyetem vagy a vállalat igazolásával zárulnak. A Courserán 100 milliónál többen tanulnak, ezentúl pedig az SZTE minden hallgatója tagja lehet ennek a közösségnek.
 
A Szegedi Tudományegyetem és a Coursera együttműködése 2020 tavaszán kezdődött, amikor a Coursera ingyenes licencekkel támogatta az SZTE átállását a COVID járvány miatti online oktatásra. Az elmúlt három évben 2500 licenc segítségével fértek hozzá az egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai a felülethez. A tapasztalatok alapján látható, hogy az SZTE hallgatói kiemelkedők az informatikához köthető tudás elsajátításában, például a data science vagy a programozás terén. Emellett jellemzően gazdaságtudományi, műszaki, a fenntarthatósággal kapcsolatos és kommunikációs kurzusokat választanak. A Coursera felületen elérhető tartalmak sikeresek a hallgatók körében, hiszen a megszerzett, az egyetemek és vállalatok által kiadott, az SZTE hallgatói számára ingyenes, hivatalos igazolásokat beszámíthatják az egyetemi tanulmányaikba, és remek lehetőséget jelentenek a nyelvi készségek, különösen a szakmai nyelvtudás fejlesztésében. A középiskolások pedig a Coursera for SZTE programon keresztül készülhetnek szegedi egyetemi tanulmányaikra.
 
Az SZTE fejlesztésének eredménye az első magyar nyelvű Coursera kurzus, a több mint 8500 tanulót vonzó A tanulás tanulása, ahol tanulásmódszertani ötletek és tanácsok segítenek a hatékony és sikeres tanulásban. 2024-től a középiskolások intézményi pontokra is beválthatják ezt a tudást, ezzel is növelve a felvételi pontszámukat.