2023. május 30., kedd
Zsanett, Janka névnapja

Tovább folytatódhat idén a belföldi egészségturizmus élénkülése

2022-03-13 19:00 | Nézettség: 386
A korlátozások eltörlése új lendületet adhat a belföldi egészségturizmusnak 2022-ben, miközben várhatóan a népszerű szolgáltatások mellett újakkal egészülhet ki a kínálati paletta. Fontosabb lesz a megelőzés, az állapotfelmérés, valamint az orvosi konzultációval egybekötött wellness- és gyógykezelések, és jobban fókuszba kerül az önfeledt kikapcsolódás és a kényeztetés. Új kínálati elemként pedig a poszt-Covid tünetek enyhítésére összeállított rehabilitációs programok is bekerülhetnek a szolgáltatások körébe – derül ki a hévízi NaturMed Hotel Carbona elemzéséből.
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Kvs0sjy_AMA

Az egészségturizmus területei


•    A wellnessturizmus a legáltalánosabb és legdinamikusabban bővülő szegmens.
•    A gyógyturizmus vendégkörét elsősorban az orvosi javaslatra gyógyfürdőkben gyógykezeléseket igénybe vevők adják. 
•    Az orvosi turizmus sokkal inkább külföldi vendégekre épít, akik főleg fogászati, plasztikai, sebészeti, kardiológiai és szemészeti műtétek és beavatkozások miatt érkeznek hazánkba.

 

A koronavírushoz kapcsolódó korlátozások márciusi eltörlése új lendületet adhat idén a belföldi wellness- és gyógyturizmusnak, miután ezentúl bárki szabadon igénybe veheti a szolgáltatásokat. Emellett a belföldi vendégek SZÉP-kártyás költései idén is hozzájárulhatnak a belföldi szálláshelyek forgalmának és bevételének emelkedéséhez, és így segíthetik a belföldi turizmus 2020 előtti szintre történő visszaépülését, amelyre 2021-ben voltak már bíztató jelek – mutat rá elemzésében a hévízi NaturMed Hotel Carbona. A szektorban várható élénkülés mellett a változó vendégelvárások a szolgáltatások területén is hoznak újdonságokat, és várhatóan mindinkább előtérbe kerül a megelőzés, az állapotfelmérés és egészségmegőrzés.


Növekszik az érdeklődés az egészségturisztikai szolgáltatások iránt


2021-ben már élénkülés volt tapasztalható a hazai turizmusban: az előző évhez képest a KSH adatai szerint 24 százalékkal nőtt a belföldi kereskedelmi szálláshelyek bevétele . Az erősödés annak volt köszönhető, hogy 2021-ben kevesebb volt a korlátozás, illetve bevezették a védettségi igazolványt, amellyel látogathatóvá váltak a wellness- és gyógyintézmények.
2022-ben a tavalyi emelkedés folytatására számít az egészségturisztikai szektor. A vendégérdeklődések, foglalások mellett az online érdeklődéssel kapcsolatos adatok is ezt mutatják: a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva idén februárban négyszer annyian kerestek rá a wellness kifejezésre, háromszor annyian a termálfürdőre, és több mint kétszer annyian a gyógyfürdőre.  


Többen kötik össze a pihenést az egészségmegőrzéssel


Ami a wellness- és gyógyszolgáltatásokat illeti, az elmúlt két év járványhelyzetéből adódóan előtérbe került az immunrendszer erősítése, az állapotfelmérés, az egészségmegőrzés és a rehabilitáció, illetve fontosabbá vált összekötni a pihenést és a kikapcsolódást a wellness- és gyógykezelésekkel – állapítja meg a Carbona elemzése. Arról sem szabad ugyanakkor megfeledkezni, hogy a wellness- és gyógyturizmus felpezsdüléséhez azok is jelentősen hozzájárulnak, akik mozgásszervi és egyéb bántalmakkal küzdenek, vagy műtét után vannak, és orvosi javaslatra ismét visszatérhetnek a rendszerbe.


Fontosabbá válik a megelőzés és az állapotfelmérés


Szintén a járványidőszakkal hozható összefüggésbe, hogy fókuszba kerül majd a megelőzés és az állapotfelmérés. Így a Carbona szerint az egészségtudatos életmód iránt érdeklődők körében nőhet a népszerűsége azoknak a wellness-szolgáltatásoknak, amelyekhez egészséges táplálkozásra, életmódra és egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsadás is kapcsolódik, illetve ahol a wellness- és gyógykezelések előtt mód van állapotfelmérésre.


A Poszt-COVID terápia beépülhet a wellness- és gyógyszolgáltatások körébe
A hagyományos gyógyvízre épülő komplex terápiák, illetve a masszázst, különféle gyógypakolásokat, vagy a relaxációs módszereket is magában foglaló wellnesskezelések mellett immár a szolgáltatások állandó eleme lehet a Covid szövődményeinek és a poszt-Covid tünetegyüttesnek kezelését és enyhítését célzó terápia is. Erre jó példa a neves hévízi gyógyfürdő és hévízi gyógyszállók együttműködésével összeállított Post Covid Care program.