2024. február 22., csütörtök
Gerzson névnapja

Új igények az irodák kialakításában: kávézó-hangulat, minőség, mozgatható tárgyalófülkék

2022-12-01 18:56 | Nézettség: 314
A változó munkaerőpiaci trendekre, az otthoni munkavégzés felértékelődésére, az együtt és önállóan végezhető irodai feladatok arányának megváltozására az irodaházaknak is reagálniuk kell az irodák kialakítása során.

A CA Immo és az Office Line együttműködésében a legújabb irodaberendezési és ergonómiai trendeket bemutató showroom nyílt Újbuda egyik meghatározó irodaházában, az IP Westben. John McKie, a CA Immo magyarországi ügyvezetője és Masznik Ferenc, az Office Line ügyvezetője beszéltek a bemutatóterem kapcsán az új irodai trendekről.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=2B54jWrRDC0

Miért van szükség egy irodaházban bemutatóteremre?

Masznik Ferenc: Szerettük volna bemutatni, milyen lehetőségei vannak a bérlőknek irodájuk kialakításakor, így találhatnak különböző látványos megoldásokat padlóra, mennyezetre, világításra és bútorokra is. Az IP Westben lévő bemutatóterem a flexibilis irodai tér tervezésére és ennek érzékeltetésére is alkalmas: nemcsak a bútorokat, de az üvegfalú tárgyalófülkét is át lehet helyezni annak függvényében, milyen munka- és kollaborációs terekre van szükség.
 

Milyen szempontok szerint kell kialakítani egy modern munkakörnyezetet?

John McKie: Manapság az irodai környezetnek egyszerre kell megfelelni az egyre népszerűbbé váló egyterű munkavégzésnek, , és arra is megoldást kell kínálni, ha az irodát bérlő vállalkozásoknak a klasszikus szeparálható, ám egyben mozgatható tárgyaló használatára is van igénye – megoldást jelenthet, ha ezeket a kritériumokat a bérlők hamarabb megismerik, mielőtt belevágnak új irodájuk kialakításába. Nemcsak arra fontos figyelni a terület ki- vagy átalakításkor, hogy hatékony, mégis kényelmes tereket hozzanak létre, hanem arra is, hogy számos szektorban nagyon magas színvonalú körülményeket szükséges teremteni, hogy a munkavállalók szívesen tartózkodjanak az irodában.
 

Milyen új igények jellemzik ma az irodákat?

John McKie: Az elmúlt 20 év az egyterű irodákról szólt, most már kicsit differenciáltabb kereslet látható a bérlőknél: a legtöbb nagyvállalati bérlő esetében a vezetők egy része még mindig szeret együtt dolgozni a kollégákkal, miközben az igény, hogy külön üljön le valakivel tárgyalni, ugyanúgy jelen van - erre nyújhatnak megoldást a mobil tárgyalófülkék.
Hasonlóképpen a munkavállalók is szeretik, hogy az irodában változatos környezetben, különböző helyszíneken dolgozhatnak együtt, mindemellett szükségük van olyan térre is, ahova el lehet vonulni a koncentrációt igénylő feladatokhoz. A kényelmes terek és bútorok, a kellemes légkör, de  ezeket a megváltozott igényeket szolgálja ki. A kis- és középvállalatoknál, illetve az állami szektor intézményeinél továbbra is dominál az egyszemélyes, zárt iroda. Amiben tapasztalatunk szerint minden szektorban működő vállalkozás egyaránt egyetért, az a közös(ségi) területek fontossága: ezért is újítjuk meg az IP Westben az aulákat, recepciókat és más, mindenki által használt tereket.
 

Milyen új trendeket mutat be a bemutatóterem?

Masznik Ferenc: A jelenlegi trendek egyike, hogy a bérbeadók a klasszikus kialakításra törekszenek, miközben minél több mobil megoldást biztosítanak a változó bérlői igények kielégítésére. Egy másik jelentős trend, hogy az irodai kollaboráció egyik új helyszíne a konyha, ami már számos helyen nyitott, már-már kávézó jelleget ölt, így akár több kolléga is tud egy kávé mellett megbeszélést tartani – természetesen ez nem az otthonról hozott ételek melegítésére használt egység, ahhoz a cégek külön, zárt konyhát tartanak fenn.