2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Valentin nap eredete - Idén még a magyarokat is eltalálhatja Ámor nyila

2023-02-07 22:06 | Nézettség: 277
Valentin nap eredete. Valentin napi szokások. Mire emlékezünk Valentin napon. Miért Bálint napon van a szerelemesek napja? Valentin napi hagyományok. Mikor ünneplik Magyarországon a Valentin napot? Valentin napon milyen ajándékot szoktak adni és miért? Mikor van Valentin nap? Hogyan ünnepli a Valentin napot a különböző országokban? Szerelemről vagy a barátságról szól a Valentin nap? Illik-e képeslapot küldeni Valenti nap alkalmából?

Valentin-nap eredetéről több legenda is létezik, mindegyik Szent Valentin, római paphoz kapcsolódik.

Az egyik legenda szerint Szent Valentin február 14-én halt mártír halált időszámításunk 269 vagy 270. évében.

Azért kellett meghalnia, mert nem adta fel a kereszténységet, és amíg börtönben volt, üzeneteket küldött a barátainak, hogy szereti őket, és ne felejtsék el.

Egy másik történet szerint Claudius császár megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy megházasodjanak, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák lesznek. Szent Valentin összeadta a fiatalokat a császári tiltás ellenére, ezért bebörtönözték.

Szent Valentin a börtönben összebarátkozott a börtönőr vak lányával, és csodát tett vele, visszaadta neki a látását. Február 14-én, mikor kivégezték, búcsúlevelet hagyott a lánynak, a “Te Valentinod” aláírással. Erre az eseményre eredeztetik a Valentin-napi üzenetküldést.

Bár Valentint hivatalosan nem avatták szentté, 496-ban a pápa elrendelte, hogy február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek, a korábban ünnepelt Luperkalia helyett.

Idővel Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

Mi Valentin-nap magyar megfelelője?

Valentin-nap magyar megfelelője a Bálint-nap. Igazából mindkettő ugyanazt jelenti, Valentin magyarul Bálint.

Hogyan ünneplik a Valentin-napot?

Eltérőek a szokások az egyes országokban, van, ahol Valentin-nap kifejezetten a szerelmesek ünnepe, de vannak olyan országok, ahol sokkal inkább a barátságról szól.

Gyakori szokás Valentin-napi köszöntőlapok készítése, küldése. Egyes becslések szerint az USA-ban 190 millió Valentin-napi képeslapot küldenek el. A legtöbb Valentin-napi lapot az iskolai tanárok kapják, mivel a gyerekek az iskolában is készítenek ilyen üdvözlő lapokat, és a tanáraikat is megajándékozzák velük.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=QIwZDEejfFk

Az Árukereső.hu és anyavállalata, a Heureka Group legújabb kutatása szerint 2023 lehet az az év, amikor a magyar embereket jobban foglalkoztatja a Valentin-nap, mint valaha. Sőt, ez az egész régióra igaz, amely úgy általában nem igazán volt nyitott erre az angol-szász területeken domináló romantikus ünnepre

Magyarországon a megkérdezettek közel 40%-a felelte azt, hogy nem szokta ünnepelni a Valentin-napot, azonban közel 84%-a nyilatkozta azt, hogy idén enged a romantikának. Hasonló arányok figyelhetők meg az összes regionális országban is: Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában.

Nem túl meglepő módon, a legtöbben párjaikkal töltenék ezt a napot, bár akadnak – elenyészően – olyanok, akik háziállatukkal, barátjukkal vagy épp egyedül, az ilyenkor megjelenő nyomást mellőzve vészelnék át ezt az ünnepet. A legtöbb magyar egy romantikus vacsorának örülne a legjobban, bár negyede virággal, ötöde pedig parfümmel is megelégedne.

Sőt, a régióhoz képest itthon édességgel, ékszerrel és fehérneművel sem tűnik rossz ötletnek kedveskedni. Ezzel szemben a megkérdezettek leginkább testápoló és szépészeti termékeket, parfümöt, sőt, még okostelefont és szexjátékot adnának kedveseiknek.

Míg a régió országaiban bőkezűbbek a szerelemre vágyók, és valahol 8 és 16 ezer forint között költenének kiszemeltjükre, addig a magyarok közel 35 százaléka lövi be ezt az ártartományt, míg majdnem 40%-a 8 ezernél húzná meg a határt. 

Az Árukereső.hu-n a felsorolt termékek mind megtalálhatók, és ebben a nehéz időszakban nem szabad elfelejteni, hogy a tudatosság a románcra is kiterjedhet. A cég is készül február 14-re, külön kategóriával várva azokat, akik meglévő elképzeléseikhez keresik a legjobb ajánlatokat, vagy azokat, akik nyitottak új ötletekre.