2024. október 2., szerda
Petra névnapja

2000 éves akkumulátorok és a bagdadi elemek rejtélye

2023-05-21 20:00 | Nézettség: 338
Egy fantasztikus leletegyüttes, amelyek létezése a 30-as években került be a köztudatba, és néhány tudós egészen elképesztő dolgot állított: a pici kis agyagedények akkumulátorokként, elemként működhettek, és nem kizárható, hogy egy 2000 évvel ezelőtt élt civilizáció állította elő és használta azokat Perzsiában.

Napjainkban rengeteg ember meg van arról győződve, hogy az elektromosság vizsgálatának és felhasználásának alapjai az 1700-as években váltak ismertté az emberiség számára.

Azonban több bizonyíték áll rendelkezésünkre, amelyek azt erősítik, ez a folyamat valójában már sokkal régebben elkezdődött, ősi, időszámításunk előtt élt civilizációk valószínűleg már ismerték és használták is az elektromos áramot.

Jó példa erre a titokzatos bagdadi elemek rejtélye. 

A bagdadi elemek valószínűleg a Bagdadból származó ókori leletegyüttesre utalnak. Ez a leletegyüttes az 1930-as években került elő és sokakat meglepett. Az elemek kis agyagedényekből álltak, amelyek általában rézcsövekkel voltak körülvéve. Néhány tudós spekulációkat tett arról, hogy ezek az agyagedények lehetnek valamilyen primitív formában működő akkumulátorok vagy elemek. Azt is feltételezték, hogy ezeket a Bagdadban talált leleteket egy 2000 évvel ezelőtt élt perzsa civilizáció készíthette és használhatta.

Hogy mi ennek a hihetetlen felfedezésnek a története, mire alapozták egyes tudósok eme állításaikat, és mit lehet tudni a bagdadi elemekről? 

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a spekulációk nem bizonyítottak és vitatottak maradtak a tudományos közösségben. Nincs elég konkrét bizonyíték arra, hogy ezek valóban akkumulátorok vagy elemek lettek volna. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az agyagedények egyszerűen hagyományos edények vagy díszek lehetnek.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=_dG6Zc9KOLE