2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

40 éves A Jedi visszatér, az erő legyen velünk!

2023-06-02 09:25 | Nézettség: 330
Idén 40 éve, hogy megnézhettük a mozikba a klasszikus StarWars-trilógiát lezáró részét a Jedi Visszatért, amit sokáig az utolsó Csillagok háborújaként tartottunk számon.

A nagy fináléba pedig  George Lucas rendező beleadott apait-anyait, bár ennek létrejötte sem volt zökkenőmentes. A IGN Hungary visszatekintő videójából sok érdekesség kiderül.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=s6unxGzZG9M

Nézzük az első három rész rövid áttekintését. Az időben legkorábban készült részek a sorozat szempontjából a 4. 5. és 6. rész.

  1. Csillagok háborúja (Star Wars) - 1977: A történet középpontjában az ifjú farmerré nőtt Luke Skywalker áll, aki csatlakozik a Lázadókhoz az űrfenyegetéstől szenvedő galaxisban. Segítségével megtanulja a Jedik erejét, miközben az evilági Birodalommal szembeszáll. Főbb karakterek: Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford), Leia Organa (Carrie Fisher), Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), Darth Vader (David Prowse/James Earl Jones).

  2. A Birodalom visszavág (The Empire Strikes Back) - 1980: A Lázadók visszavágják a támadást a Birodalom ellen, míg Luke tanulmányozza a Jedik útját. Azonban a film végén meglepő fordulat történik, amikor kiderül, hogy Darth Vader Luke apja. Főbb karakterek: Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford), Leia Organa (Carrie Fisher), Darth Vader (David Prowse/James Earl Jones), Yoda (Frank Oz).

  3. A Jedi visszatér (Return of the Jedi) - 1983: A Lázadók elindítják a végső támadást a Birodalom ellen, miközben Luke a Jedi lovaggá válás útját járja. Meg kell küzdenie Darth Vaderrel és a sötét oldallal, hogy megmentse apját és visszahozza az egyensúlyt a galaxisba. Főbb karakterek: Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford), Leia Organa (Carrie Fisher), Darth Vader (David Prowse/James Earl Jones), Yoda (Frank Oz).