2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

5 borzongatóan jó könyv Halloweenra! Magukkal ragadnak és nem eresztenek! | Kultúrszeparé

2023-10-25 16:00 | Nézettség: 382
Történetek, amelyek egy csésze illatos teával megteremtik a hangulatot az elkövetkezendő kísértetéjszakához. Te melyikbe mersz belekezdeni?

Halloweeni könyvajánló erős idegzetűeknek!

A könyvek, melyeket az emberek olvasnak, sokszor tükrözik a társadalom érzéseit, félelmeit és vágyait. Akár egy kísérteties történetet olvasunk a kandalló mellett egy hideg téli estén, akár egy kalandot, amely idegen világokba visz minket, a könyvek által megtapasztalt élmények örökké velünk maradnak. És mivel a Halloween közeledtével a kísértetek, boszorkányok és egyéb szellemi lények felébrednek, miért ne olvasnánk olyan történeteket, amelyek hozzáadnak valamit a misztikus hangulathoz?

1. Az Usher-ház vége - Edgar Allan Poe

Listánkat egy már jól ismert névvel kezdjük, hiszen Edgar Allan Poe neve valószínűleg senkinek sem idegen. A hírneve egyáltalán nem a véletlen vagy az irodalom tanárok összeesküvésének műve, alkotásain nem fogott az idő vasfoga, történeteitől a modern embert is ugyanúgy magával tudja ragadni a gótikus hangulat, a misztikum és az iszonytató történések leírása, mint a korabeli közönséget. A papírra vetett horrorsztoriknak megvan az az előnyük, hogy az elavult CGI-tól nem válnak automatikusan komolytalan bohózattá. Poe Az Usher-ház vége című novellája nem túl hosszú, de annál tartalmasabb! Minden megvan benne, ami egy gótikus klasszikushoz illik: a kísértetház, a kietlen táj, a rejtélyes betegség és a lelkileg megtört személyiség. A történet folyamatosan a fantasztikus és a valóság határainak elmosásával játszik, az olvasót pedig bezárja a történet kereteibe. Nemrégen a Netflix sorozatban adaptálta a történetet, valamennyire modernizálva azt. Aki még nem tette, most itt a tökéletes alkalom, hogy elolvassa a sztorit majd összehasonlítsa a sorozattal! 😉

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=yvuAWVzP6wI

2. Akarsz velem játszani? Két igazság, egy hazugság – Riley Sager

Emma élete egy nyári tábor alatt megváltozott. Barátokra talált, akiktől megtanulta hogyan kell hazudni, majd két barátnője váratlanul eltűnt, ő pedig egyedül maradt a legigazabb hazugságával: az ártatlanságával. Emma felnőttkorában visszatér a nyári táborba, hogy eltemesse múltja kísérteteit, de mi van, ha azok nem akarnak halottak maradni? A Péntek 13 óta tudjuk, hogy a nyári táborok borzasztó események remek helyszínei lehetnek, hagyjuk hát, hogy utazásra hívjon minket a nyári levegő, a tábortűz és a rettegéssel teli éjszakák ígérete!

halloween könyv

3. Bölcsőrablók – Victor LaValle

Ez a könyv a 2018- as World Fantasy-Díj, a Locus-díj és a Brit Fantasy-Díj nyertese, ki meri tesztelni, hogy megéri-e a hypeot? A főszereplőnk, Apollo, az őrület szélére kerülve próbálja megtalálni feleségét, aki értelmezhetetlen szörnyűséget követett el, majd nyoma veszett. Az ősi mítoszok elemei és a modern világ valósága keveredik egymással ebben a megbocsáthatatlan tettekkel, nyomtalan eltűnésekkel és kegyetlen szerelemmel megtűzdelt történetben. Milyen titkok rejtőznek New York beton tengereinek mélyén és mi lesz az ára annak, ha ezek napvilágra kerülnek?

4. Szellemek a fejben - Paul Tremblay

Pszichológiai horror, amiben megjelenik a hit és a tudomány ellentéte, a bennünk lakozó gonosz kérdése. A jelenben egy újságíró interjút készít egy Merry nevű nővel, akinek húgát 15 évvel ezelőtt állítólag megszállta egy démon, miután az orvosok akut skizofréniával diagnosztizálták. A lány családja belemegy az egyház által javasolt ördögűzésbe, pénzügyi problémáik miatt viszont abba is beleegyeznek, hogy a megpróbáltatásaikról reality tv is készüljön. A nézettség magas, mindaddig míg tragédia történik, leveszik műsorról és az események hosszú évekre a feledés homályába vesznek. Az ördögűzés témáját így még biztosan nem láttuk kibontakozni! Egyedi, merész és letehetetlen!

5. Feed ​– Etetés (Etetés 1.) – Mira Grant

2014-ben feltaláljuk a rák és a közönséges nátha ellenszerét, remek! Ennek következtében egy új vírus alakul, ami megállíthatatlanul terjed és zombik lepik el a világunkat, nagyon nem remek! Főszereplőink, Georgia és Shaun egy blogger testvérpár 2034-ban próbálja feltárni egy összeesküvés részleteit, ami akár az életükbe is kerülhet, nem csak a zombik jelentik az egyetlen fenyegetést. A pandémia és az interneten terjedő információk megbízhatatlansága fontos elemei a történetnek, a jelenlegi helyzetben pedig nagyon is átérezhetőek számunkra. A zombi műfaj egy újfajta megközelítése mellett a jelenkori problémáink vetülnek vissza ránk a könyv lapokról, vajon elég erősek vagyunk ahhoz, hogy szembenézzünk velük?

A kísértetjárta éjszakákon semmi sem jobb, mint egy jól megírt könyv, amely megteremti a megfelelő hangulatot. A fenti lista olyan könyveket tartalmaz, amelyek garantáltan borzongást és élményt nyújtanak az olvasóknak. Akár a klasszikus horror szerelmese, akár valami új és modern után kutat, ezek a könyvek minden olvasót magukkal ragadnak. Melyikbe mersz belekezdeni? Ne feledd, hogy a legfélelmetesebb történetek gyakran a saját fejünkben élnek. 

További videók a témában