2024. Április 21., vasárnap
Konrád névnapja

Halloweeni könyvajánló gyerekeknek – mit tanulhatunk a kísérteties könyvekből? | Kultúrszeparé

2023-10-23 18:20 | Nézettség: 844
A Halloween, vagy mindenszentek előestéje, sokak számára kísérteties díszítésekkel, jelmezpartikkal és a "csokit vagy csalunk" játékkal jár. De mi is pontosan a Halloween, és hogyan vált a modern világ egyik legkedveltebb ünnepévé már hazánkban is? És ami a legfontosabb, miért van ilyen nagy hatása a gyermekekre?

Honnan ered a Halloween?

A Halloween gyökerei egészen az ókori keltákig nyúlnak vissza, akik a Samhain-t ünnepelték, ami az új év kezdetét és a téli hónapok beköszöntét jelentette. Ezen a napon úgy hitték, hogy a holtak szellemei és az élők közötti határ a legvékonyabb, ezért különféle rituálékat és szertartásokat tartottak ezen a napon a rossz szellemek elűzésére.

Az idők során a kereszténység térhódításával ez az ünnep átalakult és beolvadt a keresztény kultúrába, így lett mindenszentek előestéje. A 20. század során, különösen Amerikában, a Halloween egyre népszerűbb ünneppé vált, amelynek középpontjában a gyerekek álltak. A jelmezbe öltözés, a csokigyűjtés, a kidíszített házak és a kísérteties történetek mesélése mind az ünnep szerves részévé váltak.

Miért fontos a gyermekeknek a Halloween?

A Halloween nem csak azért fontos a gyermekeknek, mert a csokikkal és cukorkákkal tölthetik meg a kis kosaraikat. Az ünnep során kifejezhetik a kreativitásukat és a képernyőtől elszakadva együtt járják a házakat, közösségi eseményeken vesznek részt, és közösen ünneplik ezt a különleges napot. 

A közösségi élményeken túl a Halloween lehetőséget nyújt a gyermekeknek arra is, hogy szembesüljenek félelmeikkel - legyen az egy ijesztő jelmez vagy egy kísérteties történet - és megtanulják, hogyan küzdjenek meg velük.

Halloweeni gyerekkönyvek különféle korosztályoknak

Halloween könyvajánló

Egyre  több Halloween-témájú könyvet találhatunk a gyerekkönyvek széles palettáján. Minden életkorban más és más az, ami leköti a gyermekeket, és ezek a könyvek kiválóan alkalmazkodnak az olvasóik kognitív képességeihez és érdeklődéséhez.

1.    Csecsemőknek és totyogóknak Ebben a korban a legfontosabb a vizuális ingerek és a színes illusztrációk. A Halloweeni könyvek ebben az életkorban egyszerűek, rövidek és könnyen érthetők. A rímek, ismétlődések és az állati karakterek gyakran előfordulnak.

Ajánlatunk: 

 • Julia Donaldson: Boszi seprűnyélen (Pagony Kiadó)
 • Axel Scheffler: A kék szörny (Pipp és Polli-sorozat) (Pagony Kiadó)

2.    Óvodásoknak 

Az óvodások már jobban érdeklődnek a történetek iránt, és nagyobb figyelmet fordítanak a részletekre. A humor és az ismeretterjesztő elemek is megjelenhetnek.

Ajánlatunk: 

 • Stefanie Dahle: Nincs mitől félni! (Manó Könyvek)
 • Lanczkor Gábor: Gúfó a boszorkányszombaton (Csimota Kiadó)
 • Tóth Krisztina: Malac és Liba 9. Öltözzünk jelmezbe! (Manó könyek)

3.    Általános iskolásoknak

Ebben az életkorban a gyerekek már hosszabb és összetettebb történeteket is élvezhetnek. A könyvek lehetnek kalandosak, rejtélyesek vagy tanulságosak.

Ajánlatunk: 

 • Otfried Preussler: A kis szellem (Kolibri Kiadó)
 • Bella Swift: A kiskutya, aki töknek öltözött (A kiskutya, aki...-sorozat) (Manó Könyvek)
 • Magdelena Hai:  Rémálmok kisboltja-sorozat (Cerkabella Kiadó)
 • Barbara Cantini: Halálka-sorozat (Könyvmolyképző Kiadó)

4.    Tizenéveseknek 

A tizenévesek már képesek elmerülni mélyebb és összetettebb történetekben, amelyek az élet nagy kérdéseivel, az identitással és a barátsággal is foglalkoznak. Ebben az életkorban a könyvek gyakran keverik a műfajokat, például a fantasyt a romantikával.

Ajánlatunk: 

 • Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és a barbárbál (Vámpyr Vilma-sorozat) (Móra Kiadó) 
 • Roald Dahl: Boszorkányok (Kolibri Kiadó)
 • Kristina Ohlsson:  Zombiláz-sorozat (Animus Kiadó)

Ez csak egy rövid áttekintés arról, milyen Halloweeni könyvek várják az olvasókat különböző életkorokban. A lényeg az, hogy minden korosztály számára léteznek olyan könyvek, amelyek szórakoztatnak, tanítanak és inspirálnak ezen az ünnepen.

Ha pedig érdekelnek az angol nyelvű Halloween könyvek, és kiváncsi vagy egy 100 könyvajánlásból álló angol nyelvű videóra, akkor nézd meg Cameron Chaney ajánlásait!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=02XM8bItnEo

Milyen tanulságokat vonhatunk le a Halloweeni gyerekkönyvekből?

A Halloweeni gyerekkönyvek nemcsak szórakoztatók és izgalmasak, hanem értékes tanulságokat is közvetítenek az olvasóik számára. Ezek a tanulságok gyakran olyan általános értékekre és leckékre összpontosítanak, amelyek a gyerekek számára életük során is hasznosak lehetnek. Mik ezek?

1.    Bátorság és merészség A Halloween témájú könyvekben gyakran találkozunk karakterekkel, akiknek szembe kell nézniük félelmeikkel – legyen az egy rémisztő kísértet, egy rejtélyes átok vagy egy új iskolába való beilleszkedés. Az ilyen történeteken keresztül a gyerekek megtanulják, hogy a bátorság nem azt jelenti, hogy nincsenek félelmeink, hanem azt, hogy képesek vagyunk szembenézni és leküzdeni őket.

2.    Barátság és közösség Sok Halloweeni könyv a barátság és az összetartozás fontosságát hangsúlyozza. A karakterek gyakran csak akkor képesek legyőzni az akadályokat vagy megfejteni egy rejtélyt, ha összefognak barátaikkal vagy családjukkal. Ezen keresztül a gyerekek rájönnek, hogy az élet kihívásai könnyebben kezelhetők, ha vannak 

3.    Kreativitás és képzelet A Halloweeni könyvekben található mágikus és misztikus világok rámutatnak arra, hogy a képzeletnek nincsenek határai, és hogy a kreativitás a való életben is hasznos lehet. Az olvasókat arra ösztönzik, hogy használják el a fantáziájukat és higgyenek a lehetetlenben.

Összefoglalva, a Halloweeni gyerekkönyvek nemcsak izgalmas és szórakoztató olvasmányok, hanem értékes tanulságokat is közvetítenek, amelyek a gyerekek személyes és társadalmi fejlődését is támogatják.