2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

Halloweeni filmek - kicsiknek és nagyoknak | Kultúrszeparé

2023-10-25 18:00 | Nézettség: 519
Furcsa, de néha szeretünk félni egy kicsit. A Halloween pedig tökéletes időszak arra, hogy kiéljük ezt a meglepő vágyunkat. Igaz, hogy az inger küszöbünk erősen eltérő lehet, ettől függetlenül mindenkinek kijár egy jó kis frász! Összeszedtünk öt filmet azoknak, akiknek csak egy kis mértékű para normális és ötöt azoknak, akiknek kötélből vannak az idegeik. Ti melyik kategóriába tartoztok?

Öt-öt ijesztően jó film Hallowenra! Kezdő és haladó szint!

Halloween közeledtével izgalmas filmajánlóval készültünk azok számára, akik szeretnének egy kicsit megborzongani. Öt film azoknak, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, és öt igazán félelmetes darab a keményebb idegzetűeknek. Kezjük 5 kísértetiesen szórakoztató filmmel, amitől az egész családi halloweeni lázba kerülhet: 


1.    Coco (2017)

A történet nem Halloween estéjén, hanem a Mexikóban ünnepelt Halottak napján (Dia del Muertos) játszódik, viszont a színes szellemvilág és a nagyszámban jelenlévő csontvázak meghozzák a halloweeni hangulatot. Valamint a film egyik üzenete, a szeretteinkre való emlékezés nekünk, magyaroknak kifejezetten aktuális, hiszen a hazai Halottak napja is közeledik.
Főszereplőnk Miguel, akinek családja megveti a zenét, neki viszont nagy álma, hogy egy napon híres muzsikus legyen. A céljait megvalósítani kívánó fiú komoly bajba keveredik és hamarosan a halottak világában találja magát, ahol rengeteg kalandra, különleges rokonokra és felfedezni váró titkokra bukkan. Ez a mese garantáltan mindenki számára hatalmas élményt fog nyújtani, korosztálytól függetlenül. A szereplők szerethetőek, a cselekmény izgalmas, a dalokat pedig még napok múlva is dúdoljuk majd, de ezt cseppet sem bánjuk!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=rOvjrFfokw4

2. Cruella (2021)

Mese egy gonosztevőről, aki ördögien divatos, veszélyesen trükkös és otthonosan mozog a káoszban! Vannak tettek, amik elborzasztanak és vannak olyanok, amelyek szórakoztatnak, noha egy karakter sincs, aki teljesen jó ember, mégis van kinek szurkolnunk, van kiért izgulnunk és persze olyan is van, akit alig várunk, hogy elérjen Cruella bosszúja! Az eredeti mesének egy modern, menő, magát nem komolyan vevő történet ez, ahol nyugodtan hagyhatjuk magunkat szórakozni!

3. Addams Family – A galád család (1991)

A Netflixes Wednesday sorozat nagyon nagy népszerűségre tett szert, alig várjuk a második évadot! De emlékezzünk, Jenna Ortega előtt Christina Ricci volt a két fonatos szadista kislány, aki morbid módon belopta magát a szívünkbe. Az Addams Family minden tagja egy csodabogár, akik nem mindennapi életstílusukkal évtizedek óta vonzzák magukhoz a közönséget. Mi most az 1991-es filmet hoztuk ajánlásnak, de bármely adaptációt is választjuk a sok közül, ezzel a családdal a képernyőn biztosan nem unatkozunk!

4. ParaNorman (2012)

A kívülálló, különcsége miatt sokat heccelt Norman élete váratlan fordulatot vesz, amikor egy nap rá hárul a teher, hogy megmentse unalmas kis városkáját a földből kimászó zombik hadától! Egyszerű formula, különleges kivitelezés! A ParaNorman egyedi látványvilágával, sötét humorával és meglepően komoly, szívig hatoló üzenetével többet nyújt, mint egy átlagos, simára csiszolt, kemény élek nélküli mese. Noha nincs és valószínűleg nem is lesz folytatása, a megnézése után még biztosan sokat gondolunk majd rá!

5. A balszerencse áradása (2005)

Noha ebből is készült Netflix adaptáció, Jim Carrey legendásan jó gonosz nagybácsit alakít, a kosztüm és setdesign pedig minden Halloween bál inspirációja kellene, hogy legyen! Ebben a történetben senki sem normális, de pont ezt szeretjük benne! Végig aggódunk a Baudelaire árvák sorsáért, de közben alig várjuk, hogy meglássuk milyen okos és kreatív módon vágják ki magukat a legújabb slamasztikából, amibe a körülöttük lévő felelőtlen felnőttek miatt kerültek bele.


Erősen 18+ kategória 

Azok számára is hoztunk 5 filmet, akik készen állnak a valódi borzongásra. Ezek a filmek nemcsak ijesztőek, hanem sokszor elgondolkodtatóak is. Készen állsz a valódi rémálmokra? Akkor merülj el az alábbi 18+ filmek világában, ha mersz!

1.    Aki bújt (2020)

Egy lány, akinek élete legboldogabb napja helyett az esküvője igazi túlélési játszmává változik! Ahhoz, hogy Gracet elfogadja jövendőbelije szuper gazdag családja, részt kell vennie azok furcsa tradíciójában: ők vadásznak rá, neki pedig menekülnie kell. Ez nem egy egyszerű horrorfilm, ez egy horror vígjáték és mindkét területen remekül teljesít! Egy perc unalmas pillanat sincs, az események pörögnek, mi pedig szurkolva és elborzadva várjuk a következő jelenetet!

2. Ördög bújt beléd (2009)

Nosztalgia út a kétezres évek ikonikus világába! Megan Fox és Amanda Seyfried, a menő csaj és a szürke egérke legjobb barátok, de hamarosan minden elkezd megváltozni, miután Megan karaktere, Jennifer egy balul elsült démonidézés áldozatává válik. A film eredetileg hatalmas bukás volt, a közönség félreértette és nem tudta értékelni a szatirikus horrormozit. Ma már azonban igazi kultfilm, rengeteg rajongóra és elismerésre tett szert az évek alatt. Már csak a popkultúrában betöltött szerepe miatt is érdemes adni neki egy esélyt!

3. Pearl (2022)

1918-at írunk, egy amerikai farmon egy fonott copfos lány mindenáron sztárrá akar válni, egészen idáig akár egy Disney filmet is nézhetnénk. Azonban a probléma ott kezdődik, hogy a babaarcú Pearl nem teljesen normális, hervasztó körülményei pedig egyre inkább az őrület szélére sodorják. Felmerülhet a kérdés, mi meddig mennénk el az álomélet reményében?

4. A Babadook (2014)

A felszínen egy egyedülálló anya küzd nehezen kezelhető fia nevelésével, egy nap pedig furcsa jelenségeket kezd el tapasztalni, amik egy gyerekkönyvbő  l kilépő szörnyeteghez, a Babadookhoz köthetőek. De ez egy történet a gyászról, a depresszióról és a démonainkkal való megküzdésről. Rettenetesen nyomasztó film, egy perc könnyedség sincs benne, gyenge lelkületűeknek nem ajánlott.

5. Az örökség (2018)

Egy diszfunkcionális család, megannyi borzalom, de nem az a sitcomos fajta. Ari Aster, a Fehér éjszakák (2019) előtt, Az örökséggel késztette félelemre a közönséget, nem is akárhogyan! Ezt a filmet nehéz nézni, egyik szerencsétlenség következik a másik után, a jelenetek feszültek, alig várjuk, hogy elpattanjon végre valami, de közben rettegünk is tőle. Egész végig rendkívül kényelmetlenül érezzük magunkat. Az autós ütközés analógia tökéletes megtestesítője: borzasztó, mégsem tudunk elnézni.

Reméljük, listánk mindenki számára tartogat valami különlegeset. Merüljetek el a félelem és az izgalom világában, és élvezzétek a Halloween varázslatát!

További videók a témában