2024. Április 24., szerda
György névnapja

A csalók sokféleképpen támadnak! Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem igaz!

2023-03-13 13:17 | Nézettség: 339
Videóinkból megtudhatod, hogy mire kell figyelned az adathalász-kísérletek felismeréséhez és kivédéséhez. A csalók sokféleképpen támadnak és akár jelentős anyagi károkat okozhatnak, de a módszereik megismerésével könnyebb elkerülni a visszaéléseket.

Mire kell figyelni az adathalász-kísérletek felismeréséhez és kivédéséhez?

Az adathalász-kísérletek felismerése és kivédése érdekében az alábbiakra kell figyelni:

Vigyázzunk az e-mailekkel: Az adathalászok általában e-maileket használnak arra, hogy megtévesszék az embereket és ellopják az adataikat. Ha kapunk egy gyanús e-mailt, ne kattintsunk semmilyen linkre és ne adunk meg személyes adatokat. Ellenőrizzük az e-mail fejlécét, hogy valóban az a személy küldte-e, akinek látszik.

Használjunk erős jelszavakat: Használjunk olyan jelszavakat, amelyek nehéz kitalálni, és használjunk különböző jelszavakat különböző fiókokhoz. Ne osszuk meg jelszavainkat senkivel, még azokkal sem, akiknek úgy tűnik, hogy hivatalos személyek vagy szervezetek.

Ne osszuk meg a személyes adatainkat: Soha ne adjuk meg a személyes adatainkat, például a bankszámlaszámunkat, a személyigazolvány számunkat, vagy a születési dátumunkat, különösen olyan weboldalakon, amelyeket nem ismerünk vagy amelyeket nem tartunk megbízhatónak.

Használjunk biztonságos internetkapcsolatot: Használjunk olyan internetkapcsolatot, amely biztonságos és titkosított, különösen ha az online banki tranzakciókra vagy más érzékeny tevékenységekre használjuk.

Használjunk biztonságos weboldalakat: Ellenőrizzük a weboldalak hitelességét, és használjunk biztonságos weboldalakat, amelyek megfelelően vannak titkosítva és védve az adathalászoktól.

Telepítsünk vírusirtó szoftvert: Telepítsünk vírusirtó szoftvert a számítógépünkre és más eszközeinkre, és tartsuk azokat naprakészen.

Amennyiben a bankunkra hivatkozva keresnek meg minden esetben vegyük fel a BANK hivatalos oldalán feltüntetett telefonszámon a kapcsolatot. Fonots, hogy soha ne az e-mailben vagy telefonon megadott telfonszámot vagy e-mail címet tárcsázzuk vagy használjuk, mert ott a csalók várják a hívást!

Végezetül, légy óvatos és körültekintő az online tevékenységeid során. Ha valami gyanús vagy gyanúsnak tűnik, ne adjuk meg a személyes adatokat, és ne kattintsunk semmilyen gombra vagy linkre, amelyre nem bízunk teljesen. Tanuljunk meg felismerni az adathalász-kísérleteket, és ha bármilyen kétségünk van, kérjük tanácsot az IT-szakértőktől vagy az illetékes hatóságoktól.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=KP4tbUVa3ds

Így ismerhetjük fel a rosszindulatú online hirdetéseket

Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem igaz

Szinte minden marketingcsatornának nevezhető felületen próbálják átverni az embereket az adathalászok és a csalók, ami az etikus hirdetők esélyeit is rontja. De mit tehet a felhasználó annak érdekében, hogy ne essen bűnözők áldozatául? Gál Kristóf vállalkozófejlesztő szakember szerint ehhez kritikus gondolkodásmódra van szükség, és bármilyen hitelesnek is tűnik egy hirdetés, kétszer-háromszor is meg kell vizsgálni annak valóságtartamát. Hozzátette, a cégeken is nagy a teher: hiába van valakinek renoméja, már egyetlen meggondolatlan akcióval is óriási kárt tud okozni magának.

Alighanem mindenki találkozott már olyan rosszindulatú hirdetéssel, melyet akár nagy állami vagy multinacionális cégek nevében hoznak létre bűnözők, hogy adatokat lopjanak el vagy rosszindulatú programokat telepítsenek az áldozatok eszközein. Ez történhet akár a közösségi médiában, a keresőkben vagy akár SMS-ben is, de platformtól függetlenül a támadók egyaránt súlyos károkat tudnak okozni a magánszemélyeknek és a vállalatoknak egyaránt.

Gál Kristóf, a Klikkmarketing alapítója arról beszélt, ezeket a kamu hirdetéseket lehetetlen betiltani, így a felhasználóknak mindig résen kell lenniük azért, hogy egy óvatlan kattintás miatt ne kerüljenek bajba.

„Hiába rutinos internetező valaki, a nagy rohanásban még a legnagyobb profik is képesek beleszaladni egy-egy ilyen átverésbe. A közösségi médiában, a böngészőkben mindig nyitott szemmel kell járni, és nem szabad egy pillanatra sem lankadna a figyelemnek, mert a csalók bármikor lecsaphatnak és visszaélhetnek az adatainkkal, rosszabb esetben rátehetik a kezüket a bankban tárolt vagyonunkra is” – hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Mint fogalmazott, a rosszindulatú hirdetések gyakori ismérve, hogy generáltak, ami ránézésre is látszik rajtuk. Ezek az oldalak, reklámok furcsának tűnhetnek, alattuk jellemzően sokszor nem létező Facebook-kommenteket helyeznek el, de ezek nem vezetnek sehova. Gál Kristóf a felhasználóknak azt tanácsolja, legyen gyanús számukra, ha egy olyan korábban nem ismert weboldalra tévednek, ami nagyon jónak tűnik és ahol kiemelkedő ajánlatokat találnak. Ezeket a reklámokat duplán is meg kell nézni, mielőtt bármit rendelnénk, mert az esetek nagy százalékában lehúzásról van szó.

„Általános tapasztalat, hogy az embereknek kényelmes elhinni a hangzatos ígéreteket még akkor is, ha azok szinte csodaszámba mennek. Meg lehet úszni ugyanakkor az átveréseket, ha nem vesszük készpénznek, hogy egy ingyenes bármilyen termék minden, akár évek óta tartó problémánkat megoldja. Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem igaz” – jelentette ki.

Trükkös megoldások nélkül is lehet érvényesülni

A Klikkmarketing alapítója kérdésre válaszolva elmondta, a tech óriások képtelenek hatékonyan felvenni a harcot a rosszindulatú hirdetésekkel szemben, ami nagyon komoly nyomást helyez az etikus hirdetőkre is. Éppen ezért minden cég számára nagy felelősséggel jár, hogy megbízható hirdetéseket készítsen.

„Már a nagyotmondással is nagy öngólt rúghat magának bárki. Ilyen lehet például, ha a hírlevélben taglalt termék teljesen más, mint amit a tárgysorban feltüntetünk. A vásárlók érzékenyek az átverésekre, különösen a szaporodó rosszindulatú hirdetések miatt, és ha valaki visszaél a fogyasztók bizalmával, akkor hosszú távon nagyot bukhat ezzel” – sorolta.

Gál Kristóf a cégeknek azt javasolja, ne akarjanak becsapni senkit: a fenntartható, kiszámítható marketing ugyan nehezebb, drágább és lassabb lehet, de időtálló és akár évekre megalapozhatja egy szervezet sikereit. A presztízshez az kell, hogy egy-egy meggondolatlan akcióval se degradálja le magát a cég, mert arra hosszú távon nem lehet építeni.

A vállalkozófejlesztő szakember legújabb könyvében egyebek mellett arra hívja fel a cégvezetők figyelmét, hogy élettartam értékben kell gondolkozniuk, és olyan minőséget képviselni, ami a cégnek és a vevőnek is egyaránt jó, kompromisszumok nélkül: trükkös, félig kamu megoldások nélkül is lehet ugyanis jól lehet érvényesülni a piacon.