2023. november 30., csütörtök
András, Andor névnapja

A "csoda"bogár története

2023-05-31 13:04 | Nézettség: 772
...aki egyébként egy orrszarvúbogár civilben, és csodabogár csak attól lett, hogy egyáltalán él. 😀

A csodabogár története 2021 őszén kezdődött, amikor elhordtuk a kerítésen kívül tárolt, korábban ajándekba kapott több köbméter széna maradékát, mert valami agyhalott megpróbálta felgyújtani.

A kupac alja, mint kiderült erősen komposztálódott a nyár alatt, s tele lett mindenféle lárvákkal, pajorokkal. Mikor láttuk, hogy orrszarvú és szarvasbogár lárvák is vannak, onnantól rostálás után vödröztük csak el a komposztot, megpróbálva megmenteni mindet.
Lett is vagy ötven hüvelykujjnyi lárva....amit bölcsen (ott volt jó a hőmérséklet) egy komposzttal teli műanyag dobozban, a spájzban tároltunk le.... Ez egész jól bevált, ha eltekintünk attól, hogy egyszer a bödön felborult, és jópár lárva megszökött. Azt hittük, mindet össze tudtuk szedni, de mint utóbb kiderült, tévedtünk.

A lárvákat komposztosul odaadtuk bogarász biomókus ismerősnek, pátyolgassa, keltesse ő....mivel az interneten olvasottak szerint ehhez spéci tölgyfa korhadék kell, s a hőmérséklet, pára tartalom se mindegy. Röviden: szívjon vele ő 😈

Eltelt 2 év..... és egyik reggel Anyu azzal fogadott a konyhában, hogy "édes fiam, ez meg mi a bánat? Te hozztad be?" ...és mutatta a szép nagy orrszarvúbogarat.

Miközben ártatlanságomat bizonygattam, és a bogárra kövesedett vakolatot pucoltam le szegényről, egyszer csak belém hasított a felismerés.... Túlélt, kikelt az egyik szökött lárva. 😮
Aztán jót derültem, hogy nesze szakirodalom, meg spéci tölgyfa korhadék.
A konyha (spájz) fala sunyiban ázik, így a pára megvolt, a hőmérséklet a spájzban viszonylag állandó, s úgy fest, a nedves vakolat és lambéria együtt is kellő táptalajt biztosított a lárvának.

Úgyhogy bogár "életke", ha már ilyen szörvájvör példány, akkor megérdemli a szabadságot, így ma el is engedtük. 
Kívánom neki, találjon vonzó orrszarvú bogár csajokat, teljen jól a hátralévő rövidke élete. (lásd - 2 év lárva lét, majd pár hét bogár élet, szex, szaporodás, aztán elmúlás....Így néz ki az ő világuk).

(András)

Orrszarvúbogár (Oryctes nasicornis), Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer Ft.

BIRDMANIA - MADÁRPARK ÉS TERMÉSZETVÉDELMI - MENTŐKÖZPONT

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=7jIiKpgGndE