2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

A gazda nem tudta abbahagyni a sikoltozást, amikor látta, hogy a tehén el...

2023-03-02 17:38 | Nézettség: 4537
A születés izgalmas és összehasonlíthatatlan esemény, mind az állatokban, mind az emberekben. De néhány szülés nem megy a várt módon. Így van ez a mai történetben is. A hihetetlen jelenetek egy ausztrál szarvasmarha-tanyán zajlottak tavaly májusban. David és Julie Ingram tapasztalt farmerek voltak, akik Bonang East Gippsland környékén telepedtek le. A gazdaság nagyon sikeres volt, és szerves része volt a területnek.

A tehén megtermékenyítéséhez milyen arányban van szükség emberi segítségre? 

A tehén megtermékenyítéséhez általában emberi segítség nélkül is sor kerülhet, ha a tehenek természetes környezetben élnek és a hímekkel való találkozásuk megfelelően van biztosítva.

Azonban az intenzív mezőgazdasági termelésben, ahol a tehenek zárt térben tartózkodnak és a megtermékenyítésre az állatokat mesterségesen pároztatják, általában emberi segítségre van szükség. Ebben az esetben a tenyésztők és az állatorvosok végzik el a mesterséges megtermékenyítést.

A mesterséges megtermékenyítés során a hím ivarsejteket speciális eszközökkel szállítják a tehén méhébe, ahol találkoznak a petesejttel. Ez az eljárás általában hatékonyabb, mint a természetes megtermékenyítés, mivel lehetővé teszi a tenyésztők számára, hogy pontosabban irányítsák a szaporodási folyamatot és javítsák az állatok genetikai tulajdonságait.

Összefoglalva, a természetes környezetben élő tehenek esetében nincs szükség emberi segítségre a megtermékenyítéshez, míg az intenzív mezőgazdasági környezetben élő tehenek esetében általában mesterséges megtermékenyítésre van szükség, ami emberi beavatkozást igényel.

Természetes megtermékenyítés esetén gyakrabban fordul elő, hogy a tehenek iker borjúkat szülnek?

A tehenek iker borjúk szülése nagyon ritka és csak nagyon kevés esetben fordul elő, függetlenül attól, hogy a megtermékenyítés természetes vagy mesterséges volt. A legtöbb esetben a tehenek csak egy borjút hoznak a világra egy terhesség során.

Bár a természetes megtermékenyítés nem növeli az iker borjúk születésének valószínűségét, bizonyos tényezők, mint például a genetika, az életkor és az előző terhességek száma, befolyásolhatják a tehenek iker borjúk szülésének esélyét. Az iker borjúk születése általában magasabb értékű tenyészállatok esetében fordulhat elő, akiknek kiváló genetikai tulajdonságai vannak és akiknek számos előző terhességük volt.

Az iker borjúk születése nem mindig előnyös, mivel ez gyakran növeli a szülőállatok és az újszülöttek egészségügyi problémáinak kockázatát, és a tenyésztőknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az állatok egészségügyi állapotára. Ezért a legtöbb tenyésztő célja az egy egészséges borjú szülessen!

Előfordult valaha, hogy egy tehén négyes ikreket szült? 

Általánosságban elmondható, hogy a tehénnek igen ritkán van lehetősége négy borjat szülni egyszerre.

A tehén általában csak egy vagy két borjat szül, mert azok mérete nagyobb, mint más állatoké, így a tehén testének nehéz megbirkózni a több terheléssel.

Négyes ikrek esetén az esélyek rendkívül alacsonyak, és ez nagyon ritkán fordul elő a természetben.

Ide kattintva válogathatsz további érdekes videók közül!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=oDaGIcB5iOg